![]() |
Podzielenie....
Mam pytanie czy jest legalne dzielenie internetu ,a w moim przypadku neostrady?? I jeśli jest legalne to jak to zrobić??
|
To kwestia dogadania sie z dostawca ale jesli chodzi o 'NEO' to z tego co wiem jest to zabronione (w koncu to Telekomuna Polska Szajka Akcyjna :P). To jednak nie zmienia faktu ze ludzie i tak dziela.
|
Ja słyszałem o jakimś kabelu sieciowym czy coś
|
A ja słyszałem że można tylko trzeba im zapłacić za coś i to całkiem sporo. (ręki sobie za to nie dam uciąć)
|
Wiele internetowych kafejek stosuje technikę podzilenia internetu, mimo, że to nie jest legalne.
Ziomisław: Chyba mówisz w tym momencie o kalbu zbiorowym/osiedlowym. ;) |
@up to jest legalne jesli odbywa sie na posesji wlasciciela Neo. Czyli mozesz dzielic neo tylko na terenie swojego domu/firmy
|
Łączysz komputery w sieci kablami (każdy komputer musi mieć karte sieciową). Powstaje sieć lokalna w której udostępniony jest internet. Kable mogą również iść do Routera. Tak mniej więcej jest przynajmniej w mojej sieci.
|
Tzn sytacja wygląda u mnie tak, mam dwa komputery, jeden w tym wypadku jest mocniejszy i służyłby do wykorzystywania sieci w sposób lepszy, oglądanie filmów,granie w gierki online, cRPG ( jak to mnie ostatnio ktoś z RPG poprawił :) ) a drugi jest raczej nie jakiś full wypas byłby raczej do zwykłego używania internetu, dla maila, szperania na stronach itp.
I na przykład jak mam te komputery podłączyć żeby miały wspólną sieć. Tzn korzystały z jednego neta. Odpowiedzcie plx :). |
Zgoda na dzielenie Neo jest potrzebna tylko wtedy gdy chcemy dzielić poza lokal w którym internet jest zainstalowany. Nie wiem jak to sie ma w mieszkanach i domach, ale znam bardzo dużo osób którzy dzielą neo na 2-8 kompów. :)
|
Po prostu zajrzyj do umowy, jaka zostala podpisana przy zakladaniu Neo+. Tam jest okreslone, czy wolno udostepniac Internet innym komputerow.
Z tego co sie orientuje, Neo+ mozna dzielic w obrebie jednego lokalu. |
@up
niektórzy dostawcy internetu mają także określone "dzielenie w jednym lokalu" tylko jak przyhcodzi co do czego to dostawcy różnie traktują pojęcia "lokalu", wg mnie jest to mieszkanie ew. dom, a dla nich korzystniej jest kiedy "lokal" to po prostu jeden pokój |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:20. |