![]() |
Zaimki osobowe....
O co chodzi?? A no o to, że panuje jakaś moda na to żeby wszędzie pisać zaimki osobowe z dużej litery. Dlaczego tak się dzieje?? Przecież pisze sie tak tylko w listach i to tylko w formach grzecznościowych. Czy wy też tak piszecie?? Jeśli tak to dlaczego?
|
Pisze tak tylko kiedy pisze do kogoś. Np "Pogieło Cię?!" xD Na polskim tłumaczyli nam że można pisąc wielką lub małą nawet w listach ale trzeba być konsekwentnym. Tzn że jak raz napiszesz wielką musisz do końca się tego trzymać.
|
Ja zawsze stosuje forme grzecznościową, czyli pisze je z dużej litery.
Oczywiście są wyjątki np: Masz ci los |
Ja tak piszę, żeby np. Tobie okazać szacunek.
|
Ja dokladnie tak jak pan wyzej ^^
|
Nie macie innych tematów na wakacje??? :p
|
O co chodzi? A no o to, że panuje jakaś moda na to żeby wszędzie pisać podwójne znaki zapytania i wykrzykniki. Dlaczego tak się dzieje? Przecież pisze się tak tylko na gg, bo taki tekst zamieniany jest na ikonkę. Czy wy też tak piszecie? Jeśli tak to dlaczego?
|
Cytuj:
Ja tam nie pisze zaimkow osobowych z duzej litery i nie sadze zeby ktos czul sie przez to urazony :P |
Ja piszę zaimki osobowe z dużej tylko, kiedy mówię o kimś, kogo wielbię/bardzo szanuję, czy coś. Np. do mojej.... eeeeee.... koleżanki? Ady. :confused:
|
Ja zawsze pisze z malej litery, zeby pokazac jak bardzo kogos nie lubie lub nie szanuje :/
|
Pisząc zaimki osobowe z wielkiej litery okazujemy drugiej osobie należny szacunek. Odnośnie sprawy z wykrzyknikami/pytajnikami - poprawnie można używać dwóch "form" zapisu albo w formie pojedyńczej "!/?" albo w formie potrójnej "!!!/???" - inne sposoby zapisu są niepoprawne.
|
Ja nigdy nie pisze "ci, tobie" z duzej. Jesli uwazam kogos za osobe godna szacunku, staram sie mu to okazac poprzez mila rozmowe, a nie przez wciskanie shiftu. Sorry ;)
|
Cytuj:
Ja osobiście staram się pisać z dużej, oczywiście czasem się zdarza zapomniec ;) @TheNatoorat: przez gg mam już ten niewygodny nawyk ;( musze z nim walczyć!! :P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:46. |