Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Fake'i (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=61)
-   -   Jak kolorować modele... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=45119)

B@RT 08-08-2005 00:41

Jak kolorować modele...

.. ludzi, elfów i dwarwów :baby:
Nie mam zielonego pojęcia jak.

Zauważyłem pod spodem takie kolorowe "naklejki" (bo jak sie naklada na modele np. ludzi to pasują) ale wtedy strasznie glupio wyglądają ;( bo nie ma zmarszczek na ubraniach itp.

Prosze odpisujcie szybko... :confused:

Anastazy 08-08-2005 09:28

Ale jakie modele? Jakie naklejki? Ja nie wiem o co biega...

Edit sorka: Już chyba wiem... I tak ci nie pomogę :(

Crowal 08-08-2005 09:40

:)

No to jako nowy fakeowiec pomoge ci, i tym ktorzy nie wiedza o co chodzi, chodzi o sprite'y. Trzeba nałożyć i zapisać w innym formacie: np. JPEG, albo gif(chyba) ale JPEG jest lepszy, są pomarszczenia, idealnie to nie wygląda, ale jest spoko, potem otwieramy i wklejamy do fake'a. Pozdro wszystkim!

Danuneko 08-08-2005 09:43

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Crowal
No to jako nowy fakeowiec pomoge ci, i tym ktorzy nie wiedza o co chodzi, chodzi o sprite'y. Trzeba nałożyć i zapisać w innym formacie: np. JPEG, albo gif(chyba) ale JPEG jest lepszy, są pomarszczenia, idealnie to nie wygląda, ale jest spoko, potem otwieramy i wklejamy do fake'a. Pozdro wszystkim!

Porządne oko fake'owca zawsze zobaczy że zapisywał w jpg ;) i nie podoba mi sie taki pomysł.Ale można spróbować

@down
nie tak źle ale osobiście wole zwyczajne odcienie outfitów

Crowal 08-08-2005 09:54

Specjalnie dla ciebie ci pokaże co wychodzi:
http://img228.imageshack.us/img228/1586/s34106pr.jpg
Profesjonalne to nie jest, ale jak na sprite'y bardzo dobre.

TheNatoorat 08-08-2005 11:15

Z tego co wiem (nie mogę tego wypróbować, ponieważ Tibii teraz nie zainstaluję z powodu przygotowań do wyjazdu), w sprite'ach są różne pliczki z outfitami.
Są tam białe outfity (bez kolorków) i takie jakby kawałeczki 'zbroi' w jaskrawych kolorach.
Wydaje mi się, że należy nałożyć te drugie na pierwsze, a następnie je odpowiednio pokolorować.

Póki co to hipoteza, więc nie krzycznie, jak nie zadziała... :)

@Down:
Pardon, najwyraźniej nie doczytałem... O.o

Crowal 08-08-2005 11:26

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez TheNatoorat
Z tego co wiem (nie mogę tego wypróbować, ponieważ Tibii teraz nie zainstaluję z powodu przygotowań do wyjazdu), w sprite'ach są różne pliczki z outfitami.
Są tam białe outfity (bez kolorków) i takie jakby kawałeczki 'zbroi' w jaskrawych kolorach.
Wydaje mi się, że należy nałożyć te drugie na pierwsze, a następnie je odpowiednio pokolorować.

Póki co to hipoteza, więc nie krzycznie, jak nie zadziała... :)

Jakiś ty szybki, ja napisałem to powyżej dałem nawet to co z tego wychodzi, kolory można zmieniać na jakie sie chce i wtedy nakładać.

krzint 08-08-2005 22:03

mozna bez spritow zrobic. wystaczy zrobic ss jakiegos outwfitu wyciac postac w gimpie zmienic kolory na czarno biale tylko wyciac go do nowego pliku tworzysz kilka warst kazda odpowiada za inna rzecz ( np. 1 warstwa do spodni inna do gory inna do wlosow) dalej zaznaczasz dana czesc kilkasz naredzia ---> narzedzia kolorow ----> barwienie i ustawiasz sobie kolor i juz PEDZLEM) wtedy to wyglada profesjonalnie najlepiej zapisywac w formacie xml a koncowy wynik jak sie chce

Khan 08-08-2005 22:18

Te naklejki to maski a nie.. naklejki. Nalezy je w jakims programie nalozyc na biale figurki, zmieniając na 'pół-przezroczystość'. Kolor sie ładnie pokryje, a zmarszczki pozostaną.

Crowal 08-08-2005 23:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez krzint
mozna bez spritow zrobic. wystaczy zrobic ss jakiegos outwfitu wyciac postac w gimpie zmienic kolory na czarno biale tylko wyciac go do nowego pliku tworzysz kilka warst kazda odpowiada za inna rzecz ( np. 1 warstwa do spodni inna do gory inna do wlosow) dalej zaznaczasz dana czesc kilkasz naredzia ---> narzedzia kolorow ----> barwienie i ustawiasz sobie kolor i juz PEDZLEM) wtedy to wyglada profesjonalnie najlepiej zapisywac w formacie xml a koncowy wynik jak sie chce

Wiem, ale mu chodziło o sprite'y, a po co uprzykrzać sobie życie, wystarczy samemu się przebrać w wymagany strój i zrobić screena.
A co sie tyczy tego drugiego, Khan'a; to powiedz mi jaki to program. Hehe :D

Avager 08-08-2005 23:56

up:

Photoshop
Paint Shop Pro
Graphics Gale Full

I 20 miliardów innych -.- .

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:10.