Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Morrowind (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=46716)

Huo 18-08-2005 13:10

Morrowind

Co myślicie o tej grze? Ja właśnie jadę do Geant’a kupić Morrowind The Elder Scrolls III.
Kto w nią grał niech się tu wypowie :). Ja przeczytałem kilka poradników na temat Morrowinda i powiem, że mnie to zaciekawiło.

P.S, Kim wybrać, by mogło się grać w miarę szybko?
2 PS Jak się nazywa utwór „Wyginam śmiało ciało” ?

Spartakus 18-08-2005 13:30

Gra jest niezla ale ma mase bugow.Bez patcha nie podchodz.A i nawet z nim jest sporo bledow a niektorych zadan nie da sie wykonac!
Ale ogolnie gra jest niezla a nawet powiem ze swietna tylko jak bedziesz juz ja kpowal to odrazu z dodatkiem bo gra sie lepiej.
Zeby byc zabojczym na samym poczatku stworz postac dobra we wszystkim:
umiejetnosci glowne:
-ciezki pancerz
-dlugie miecze
-skradanie sie (bardzo wazne zebys wybral to na poczatku)
-i jakas umiejetnosc magiczna (miscytyzm polecam)
umiejetnosci dodatkowe:
-akrobatyka
-atletyka
-otwieranie zamkow
Reszte dobiez wedlug uznania.
Zeby odrazu wymiatac na poczatku to swoje kroki prowadz do miasta Balmora tam zapisz sie do gildi zlodziej i wykonuj drobne zadania a za pieniadze trenuj skradanie sie!Kiedy osiagniesz 50-55 w tej umiejetnosci zacznie sie jazda.Idziesz do pustynnego miasta (nie pamietam nazwy) a dalej do ghoust gate szukasz sklepu gdzie koles ma towar wystawion na pulkach i odwracasz klienta zeby sie patrzyl w druga strone a ty pod trybem skradania sie okradasz go.Pamietaj zawsze zapisz sava po udanej kradziezy!Gdy okradniesz go calego (nawet przedmioty ze skrzyn) idziesz do kolesia w ghoust gate ktory sprzedaje ebonowa tarcze i naramienniki warte 4000.Wymieniasz caly sprzet ktory jest warty wiecej niz 15000 za naramienniki i jazda do miasta Calmora )czy jakos tak) tak szukasz po domach potworak (mlokosa) ktory z poba bedzie handlowac!Kupi on przedmioty za za 5000 wiec sprzedaj naramiennik i idz spac na 24h a nastepnie ponow czynnosc a gdy sprzedasz naramienniki to wymieniaj cenniejsze przedmioty na nie i tak w kolko.Dzieki czemu bedziesz mial kilka milionow kasy!Idziesz do nauczycieli ktorzy wyucza cie do 100 skilla i jazda w pierwszy dzien gry masz 60lv+.

Shinjix 18-08-2005 13:35

Sama gra byla dla mnie przeraźliwie nudna. Grałem w mase cRPGów ale ten mnie odrzucil po kilku godzinach grania (mimo, ze masa gazet/osob/portali mowila, ze to "cRPG prawie doskonały"), chociaz moze wciagnac (moj kumpel do teraz w to czasem pogrywa ^^).

DRoN 18-08-2005 13:41

... MoRRoWiNDa mam z dodatkami i gra nie jest głupia , ale po jakimś czasie staje sie nudna , bo za mało dynamiczna jest ...

Ashlon 18-08-2005 14:00

Ja tam bugow nie zauwazylem.
1.Nie instaluj dodatku Tribunal na poczatku - beda chcieli cie zatluc zabojcy, zbyt silni na poczatek.
2. Gra jest ciekawa, nie powiem.
3. Nie da jej sie przejsc szybko. Jest to cRPG strasznie mozolny ;)
4. Jedna z ciekawszych rzeczy, jest gra magiem. Czary sa naprawde swietne ;)

Litawor 18-08-2005 16:09

Gra jest niezła, ale mi osobiście wydawała się dosyć nudna. Znacznie lepszy, a podobny, przynajmniej pod względem interfejsu i grafiki, był Gothic.

Sir Duet 18-08-2005 16:39

nie lubhie tej gry nieprzypadla mi do gustu stracielm tylko kase

a te 2 to madagaskar-wyginam cialo

sprobuj jets tam gdzies;]

Huo 18-08-2005 21:51

Zakupiłem ;) (już dawno, ale zapomniałem napisać na forum). Gra jest fajna, ale kiedy idę to Bretona (?) to muszę zabić pewne szczury (jestem w gildi wojowników). Problem w tym, że te szczury mnie zabijają. Mam pytanie kto ma najlepszy atak i ogólnie jakieś porady jaką rase wybrać do „rozwałki” i czy płynąć Lazikiem czy na piechotę chodzić?

Xeron 19-08-2005 01:03

Morrowind jest grą bardzo czasożerną. Powinieneś zaczynać w nią grać raczej na początku wakacji niż teraz ;p
Dobrym pomysłem jest przejście jej za jednym zamachem (bez robienia np. kilkutygodniowej przerwy), ale wymaga to silnej woli ;p Po ok. miesiącu przerwy praktyczni musisz poznawać świat od nowa, bo nie połapiesz się w fabule iquestach.

Kilka rad na początek i nie tylko:
1. Często zapisuj grę. Nawet po zaaplikowaniu najnowszych łatek potrafi wywalić się do Windy w najmniej oczekiwanym momencie.
2. Rób własne zapiski odnośnie bardziej skomplikowanych/ważniejszych questów, bo dziennik jest niebyt przyjazny :/
3. Ucz się otwierania zamków. Okazuje się, że bez tej umiejętności cięzko się obejść, jeśli nie masz odpowiednich czarów.
4. Na początek dobrze jest zdecydować się na wojownika, bo gra się nim chyba najłatwiej.
5. Umiejętność strzelania z łuku/kuszy czasami ratuje zycie, więc warto ją mieć.
6. Eksploruj różne podziemia. Czasami można w nich natrafić na wspaniałe przedmioty.
7. Skup się na wykonywaniu zadań, bo podczas ich wykonywania i tak wystarczająco dużo nałazisz się po świecie i zatłuczesz tony potwórów.
8. Zrób postać, która odpowiada twojemu stylowi gry. Morrowind jako jedna z niewielu gier RPG stwarza możliwości zrobienia grywalnej hybrydy (przykładem jest mój... wojownik (?) - cięzka zbroja, miecz dwuręczny duża siła, ale jednocześnie zawsze miał przy sobię kuszę i bełty, komplet wytrychów, a i czarami potrafił namieszać ;]).
9. Ciesz się grą ;]

slammer 19-08-2005 01:21

całkiem fajna gra. jak odpoczywalem od tibii gralem wlasnie w to ;]

Ghost Nieudany 19-08-2005 13:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta

Zdziwiłbyś się. =P
Mam gdzieś na dysku film z ukończeniem Morrowinda w chyba 16 minut. =P

Co do postaci... Morrowind jest na tyle elastyczny, że nie ma postaci słabej. Tam po prostu będzie się jakąś z początku grało gorzej. Generalnie polecam poradniki na www.elderscrolls.phx.pl - IMO idealnie się tamtymi postaciami gra.

Aha, nie bierz akrobatyki na poboczne - nie opłaca się, już lepiej Atletykę do nabijania poziomu.

Horgar 19-08-2005 14:54

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ghost Nieudany
Zdziwiłbyś się. =P
Mam gdzieś na dysku film z ukończeniem Morrowinda w chyba 16 minut. =P

W 16 minut?? LOL!! Chętnie to zobacze.

Ghost Nieudany 19-08-2005 17:34

@up

Zapraszam:
http://forum.realm.pl/index.php?show...0&#entry382963 - link w pierwszym poście. +P

Mlaan 19-08-2005 22:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
Ja tam bugow nie zauwazylem.
1.Nie instaluj dodatku Tribunal na poczatku - beda chcieli cie zatluc zabojcy, zbyt silni na poczatek.
2. Gra jest ciekawa, nie powiem.
4. Jedna z ciekawszych rzeczy, jest gra magiem. Czary sa naprawde swietne ;)

O co ci chodzi z tym mozolnym :) ? Jeśli o to że się wolno akcja itd. się rozwija to się zgadzam ale jeśli o czas jak szybko go się przechodzi to nie jest mozolny :p (gdzieś czytałem że ktoś przeszedł morrowinda w 7 min czy 14 min 8o 8o 8o 8o )
Pozdro 4u

Huo 19-08-2005 22:25

Mam pytanie:

Czy lazikiem w Balmora, można lecieć do Caldery?

Ashlon 20-08-2005 11:11

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Huo
Mam pytanie:

Czy lazikiem w Balmora, można lecieć do Caldery?

Chyba nie. Sprawdz ;)

@Ghost : chodzi mi raczej o normalne granie i delektowanie sie gra ;). Np rekord przejscia hl2 wynosi ok. 3h...

@Mlaan : zeby "porzadnie" przejsc gre, trzeba poswiecic temu spooooro czasu. Szczegolnie, gdy dla jednego questu musisz przejsc pol swiata i jeszcze troszke.

Topic : wg mnie bardzo fajny byl mag bojowy. Topory + magia wymiata. Do otwierania zamkow sa specjalne czary ;)

Huo 20-08-2005 14:47

Niestety nie można. Ale mam inny problem, mianowicie kiedy idę do jaskini Ashanammu (zabić tych 3 gości). Jestem Rycerzem, specializuję się w walce, jestem Redgardem, mam hełm i pancerz z kirysu, obosieczny miecz i tarcze. I jest problem: Ci goście mnie zabijają :/. Ale jeżeli wezmę bonus do: zwinności, ataku, szybkości, many na 60s (wybrałem znak Asharetonu) zabijam ich i potem ginę. Jak mam ich zabić ?

EDIT:

Zabiłem ich, ale spotkałem Helmora Moczymordę i mam odnaleść tą wiedźmę, gdzie ona jest?

Huo 20-08-2005 23:40

Mógłby ktoś pomóc?

"Zabiłem ich, ale spotkałem Helmora Moczymordę i mam odnaleść tą wiedźmę, gdzie ona jest?"

Zależy mi, ponieważ chcę przejśc jak najszybciej misję. Może ktośnie zauważył mojego posta wcześniej więc nie nabiłem posta tylko go odświeżyłem. Więc, ktoś pomoże?

Emily Firehair 22-08-2005 23:41

ja spedziłam przy tej grze dużo czasu i bardzo fajnie mi sie grało. Uwielbiam jak GM puszcza na sesjach muzyczkę z Morrowinda... mhmmmm xD

Huo 23-08-2005 00:04

No przeszedłem :]. Teraz musze odnaleśc 3 ludzi co mi zlecił Caius Cosades (sick!).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:21.