Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   How to zrobic swoja strone internetowa... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=4707)

Wojo the Polish 14-04-2004 20:02

How to zrobic swoja strone internetowa...

Jak zrobic wlasna strone internetowa?? Najlepiej jak byscie podali to w formie planu (1. cos, 2. cos itp.).
Z gory dziekuje :D

Czkowron 14-04-2004 20:28

Jak zrobić ?? Normalnie ! :D :P

Do tych celów polecam program Dreamveaver , firmy Macromedia :)

edit : Można go oczywiście zassać a jakieś Kazyy ew.eMule :)

Spolszcznie powinno być na www.polmania.prv.pl

Wojo the Polish 14-04-2004 20:31

LOL!!!

Super... dzieki ze powiedziales o programie ktorym sie nie umiem poslugiwac nie wiem skad go sciagnac... WIELKIE THX!!!

p.l 14-04-2004 20:33

Ojoj ... zapewniam Cię iż jest to temat ocean ... jest pełno technik ... i lepiej dla Ciebie żebyś zaczął od HTML-a. W tym celu polecam jakąś nie za grubą książkę albo kurs Pawła Wimmera ...

Ps. w.w. kurs znajdziesz gdzieś w necie. Adres chyba:
webmaster.helion.pl

@re: up
Za takie programy to się nie bierz ... tym bardziej za jakiegoś Flasha albo takie techniki ... poza tym te programy są płatne :D

TheNatoorat 14-04-2004 20:36

Mam pewien sposób: Bierzesz one portfel, idziesz do computer shop, kupujesz book about making internet sites i problem z głowy.

2 sposób: szukasz via Internet

marred 14-04-2004 20:48

Nie polecam ksiazek. Ksiazki sa gruuuube, a jak sie je czyta, to jednak jest ta niecierpliwosc, ze chce sie robic strony, potem sie omija polowe i nic sie nie rozumie. Na poczatku najlepszy jest kurs htmla, potem mozna doczytac jakas ksiazke o htmlu (polecam ksiazki o samym budowaniu stron, np. z poradami webmasterskimi, jaki robic uklad strony itp.). Jak ktos bardzo chce, to moze zaczac potem PHP, ale to juz wyzsza szkola jazdy.

Karol ll 14-04-2004 21:23

1. Pomysł.
2. Projekt.
3. Wykonanie.

Co do edukacji - jeśli nie jesteś cierpliwy, to tak jak mówi marred - weź się za jakiś szybki kurs na Internecie: wystarczy wpisać w wyszukiwarce coś jak:"kurs HTML" etc. Natomiast jeśli jesteś cierpliwy, masz samozaparcie i ambicję, to polecam zakup książki.

Są też inne, łatwiejsze(chociaż wcale nie gorsze!) metody pisania stron www. Jest dużo edytorów.

Na koniec dodam, że umięjętność samego HTMLa nie pozwoli na zbudowanie dynamicznej strony. Po nauczeniu się HTMLa dobrze było by zapoznać się z np. Java Scriptem.

Monoskar 15-04-2004 01:46

Książkom zdecydowanie "nie" :P Jak napisali poprzednicy, znajdź jakiś kurs podstaw HTML'a, najlepiej taki od podstaw. Nie rwij się do pisania kodu w notatniku, użyj lepiej jakiegoś edytora (polecam Pajączka - nie dość, że po polsku, to jeszcze banalny w obsłudze). Jak już masz edytora i mnie więcej wiesz o co w nim chodzi, przystąp do działania. Temat do podstawa ale przydałaby się jeszcze jakać ciekawa oprawa graficzna (tła, przyciski <- te możesz wykonać w Adobe Photoshop). Masz już temat, zakres, grafiki na stronę "powstawiaj" do projektu w Pajączku i zobaczysz pierwsze efekty. Potem wystarczy iść do admina sieci osiedlowej, żeby Ci udostępnił troche miejsca na dysku servera (zależy od tego co chcesz tam mieć) i chyba tyle.

Nie zrażaj się, jak coś nie zadziała - każdy komputer ma swoją duszę...

Czkowron 15-04-2004 20:11

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Monoskar
(..)użyj lepiej jakiegoś edytora (polecam Pajączka - nie dość, że po polsku, to jeszcze banalny w obsłudze).(...)
No co do tego czy rzeczywiście taki bananly jak na polski program to bym sie spierał :P

Ja stanowczo polceam Dreamveara zarówno początkującym jak i zaawansowanym :)

Ulrek 16-04-2004 14:53

Do robienia stron WWW można użyć Worda... ale nie polecam. Edytory graficzne mają to do siebie że pakują niepotrzebnie kilo-linijki zbędnego kodu.

Dobrym edytorem tekstowym (I DARMOWYM!) jest EdHTML - do zassania na www.chip.pl .

Jeżeli będziesz miał problemy z "META" zawsze możesz wejść na jakąś stronę (najlepiej polską!) kliknąć gdzieś w tle prawym przyciskiem myszy i wybrać opcję pokaż źródło: kopiujesz wszystkie META
i potem wystarczy żebyś zamienił słowa które wydają ci się nie być częścią kodu na swoje własne (np. w <meta content="Strona fanów pomidorówki" name="Description">

zmieniasz zawartość content na powiedzmy "Strona fanów zupy ogórkowej"

Najlepszym kursem HTML jest bez wątpienia kurs Pawła Wimmera (wpisz w goglu +Paweł Wimmer +kurs HTML , jakby nie zadziałało msgnij mnie na gadulcu, mam ten kurs na dysku... numer mam w podpisie).

Litawor 19-04-2004 18:55

Dreamweaver jest trochę zbyt zaawansowany dla początkujących. Bez dobrej znajomości HTML-a i tak nie stworzysz żadnej strony. Najlepszy jest niewątpliwie kurs Pawła Wimmera, a potem można się uczyć przeglądając źródła cudzych stron. Jeśli chcesz stworzyć prostą stronę, to na tym możesz poprzestać. Jeśli jesteś ambitniejszy, to możesz się wziąć za JavaScript albo PHP.

teamki 21-04-2004 10:12

Ja tam do robienia stron polecam tak jak Monoskar pajaczka (na nim sie uczylem) nie mosiz nic czytac, sam sie kapniesz co i jak, jezeli bedziesz mial dobry program. Oto moja strona: http://diablo.tia.w.interia.pl/ , troche nowatorska, ale musialem wszystkiego dochodzic sam, bo nasz facet z informatyki to nam tyle powiedzial co ja sam wiedzialem (czyli....nic!!!!).
PS: Uwagi na e-mail [email protected].

Slajt 21-04-2004 15:01

Ja to nie chwaląc się jestem mistrzem html-a.
Ale powim ci jedno - jak nie wiesz nawt jak się za to zabrać to nie masz szans zanim ja w pełni poznałem sam html (bez javy i php ) to mi zajęło jakieś 3 miesięce
Najważniejsze jest ćwiczenie i inwencja twórcza !!!
No i faktycznie chwała Pawlowi Wimierowi !!! dzięki niemu poznalem podstawy !!!

Edit: Jak chcesz zaczynać to nie zabieraj się za pająka ani dreama bo niczego się nie nauczysz tylko ciągle będziesz uzywal generatorów - generatory są dobre jak juz wszystko umiesz !

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:50.