![]() |
Pomoc dla początkującego ;)
Pierwszy post wypadałoby przedstawić w lepszym świetle niż pozostałe :D
Jestem początkującym graczem, no i zupełnie niedawno trafiłem na tibia.pl, a w związku z tym mam kilka pytań do osób bardziej doświadczonych i skorych do pomocy :) Otóż, gram sorkiem (obecnie 16 lvl - wiem, nie tak bardzo początkujący ^^). Jak narazie mieszkam w Venore (Danubia). Przeglądałem różne tematy na forum i jak się okazuje, jest wiele innych krain na których również grają Polacy. Więc pytanie nr 1: - czy nie warto by było założyc postać na innym (lepszym) świecie? Czy Danubia jest opytmalną i w miarę dobrą krainą do gry? (16 lvl to nie dużo, zawsze mogę zacząć od początku ^^) Obecnie mój sorc skupia się na robieniu run (głównie gfb, ale zamierzam również robić firebomby - opłaca się?). Wynika to z tego gdyż niezabardzo znam mapę, miejsca expowania oraz ich położenie :p Powiecie: 'expolruj mapę' ... więc mała historia: Ostatnio jak się okazało explorowałem PoH'a ^^ Pierwsze co to wpadłem do dziury z Gs'em (lol), nie wiedziałem, że w tej dziurze on wogule występuje o_O. O dziwo 'blokowałem' go około 7 sekund (79,16,6,blok,19,76 - hity od gs'a ^^), ale to zaleta wcześniej kupionego Fire Sworda i Guardian Shielda oraz p-setu (no i full defence ;p). Ale na szczęscie ktoś mnie wyropował i jakoś przeżyłem ^^. Jednak to mało. Okazało się, że Gs'y jakoś bardzo za mną przepadają (change target?). Pewien paladyn walczył z jednym, no i jak się łatwo domyślić Gs stwierdził, że woli zabić newbie niż zostać zabitym przez royal paladina ^^ Rzecz działa się jakieś 5 metrów na pd-zach od PoH'owskiej temple. Wydawało mi się, że dam radę od niego (Gs'a) uciec, okążając pobliską skałę, tak więc zrobiłem - przy samym finishu, gdy miałem zbiec na południe do temple, drogę zagrodził mi drugi Gs. Dla 15 lvlowego sorka, ucieczka od 2 Gs'ów wokół temple to chyba duże wyzwanie ^^ Jak się łatwo domyślić, 2 Gs odesłał mnie do Venore po kilku sekundach ;/ (76, 79 - You are dead.). (to chyba moja najciekawsza historia w tibijskim życiu - jak narazie :p) Tak więc exploracja terenu jak narazie mnie nie kręci, chyba, że z przewodnikiem (lub grupą przewodników -> czyt. dalej ^^). No i pytanie nr 2: - gdzie (z kim) powinienem expować mając 16 lvl (21 mag)? Próbowałem na Górze Cyklopów, ale jest to bardzo runo-żerne przedsięwzięcie... I dalej... - czy opłaca się iść do MotLS? (samemu pewnie nie, ale z kimś?) Albo do Orc Fortress? Wogule gdzie to jest? (głównie chodzi mi o MotLS, OF wiem jak tam dojść, ale nie wiem co mnie czeka po drodze [poza ama camp]). - kiedy będe mógł się zemścić na Gs'ach? (mam free acc) I czy potrzebuje do tego jakiejś pomocy z zewnątrz? (z tym jest problem, bo można powiedzieć, że jeszcze nie mam friendów w Tibii [poza bratem, który przesyła mi kasę na runy, ale z jednego kompa razem nie pogramy ;p]) - oraz przed ostanie pytanie: wyczytałem, że opłaca się przenieść dla początkującego do AB. Dla mnie też? Jakoś nie mam problemów z PK, tak więc chodzi mi tylko o nowe miejsce expa/poznanie nowych ludzi. Bo amki, dwarfy już się znudziły ;p - no i finalnie; czy znalazłaby się grupka ludzi chętna do wspólnego pogrania (ew. pokazania mi ciekawszych miejsc na mainie)...? Samemu gra sę trochę trudno (szczególnie w nowych miejscach... np. przygoda z Gs'em :p) Dzięki za przyszłą pomoc, Zeal |
Odp 1.
Po co zakładać postać na nowym Realmie, jak już masz? Zostań na Danubi - aż taka zła nie jest Odp 2. jak narazie (mlvl) exp na cycach, najlepiej nabij 30 mlvl. Jak już z blokerem to możesz iść do orc landu, mino tower albo na dwarf guardy. Jednak do Orc landu proponował bym większą ekipe. Na orc land przygotuj gfb, hmm, sd i uh of coz ;], a na Orc Fortress to już z większą ekipą klepaczy. Odp 3. W molts to raczej spotkasz wszystko procz monstrów bez pacc :) wienc to raczej dla high lvli miejscówka. Odp 4. Możesz zrobić to teraz. Wystarczy 2 runy e bomb + 1 bp hmm i gs die ;]. Ale na twoim miejscu podtrenował bym mlvl. Odp 5. Hmmmm no wiesz.... idz tam gdzie Ci lepiej i gdzie masz kumpli ;], proponuje Thais - blisko do cyców i beheldorów. Odp 6. Ja niestety nie :D, gram na Anticy ;] |
Aha, mniej więcej wszystko jasne, z pewnymi wyjątkami:
Sposób na zabicie Gs'a na 16 lvlu: 2 e bomb + bp hmm. Ok wszystko ładnie, pięknie, ale jak konkretniej to wykonać? Z hmm zanim go ubije zdąży podejść do mnie i mnie zabić z 20 razy ;/ Po co te 2 e bomby? Przez fieldy nie może biec? Jak zostać obywatelem Thais? (żeby w razie śmierci respawnować sie w Thais) No i nasunęło mi się następne pytanie. Wtedy kiedy zabił mnie GS, straciłem bp (tak zawsze jest... :p). Ale czy nie istnieje na to obejście? Np. jeżeli w miejsce backpacka włoże pustego (albo jakąs prowizorke podzywającą się pod prawdziwy backpack ^^), a mój prawdziwy bp bedzie np. w miejscu w którym zazwyczaj trzyma się wędkę, torcha, itp, to który bp zgubie w razie śmierci? |
Nie przerzucaj się Z Danubii!! :P Ja tam gram i jest fajnie... :D
Na razie rób gfb - duży popyt na to, będziesz miał 25 magic level zacznij robić SD. Nawiasem ja też mam chętke na nie(gfb). Podaj mi swój nick. Expij na Rotach(Folda, ew. tereny koło Venore). Na Twoim levelu wejście do Orc Fortress to samobójstwo. W AB jest ponoć spokojnie. Fajne expowisko z Waspami. Szkoda, że nie można tam kupić większości czarów. Na GSy nie ruszaj się wcześniej niż 26 level. Nie ma sposobu na niestracenie plecaka. Nie szalej z tym biciem na siłę GSa. Zrobisz sobie to potem na spokojnie i tańszym(o wiele!) kosztem. |
Roty? Gdzie?
Rozumiem, że jeśli na roty to gdzieś gdzie występują masowo i nie kręci się tam zbyt wiele ludzi? Problem w tym, że nie znam takich miejsc ?(
A jeśli na cyklopy to pewnie z blokerem (i kimś kto by nosił wspólnego lootbaga, bo jak wezme all stuff + bp hmm & gfb to zostaje mi około 20-30 capa ;/). A pozatym to do lootbagów mam pecha, juz 2 razy low-lvl nappies mi ukradły (na dodatek Polacy, 1 już się zrookował, drugiego kiedyś ubije ;/) I jak z tym obywatelstwem Thais? (mozebym sie tam przeprowadzil), na wschod podobno są łatwe miejscówki z Trollami? :) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:09. |