Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Jeśli ci się nudzi zajrzyj - zagadki (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=4894)

kagan 21-04-2004 18:48

Jeśli ci się nudzi zajrzyj - zagadki

Mam nadzieje że ten temacik bedzie mógł sobie istniec i nikt mi go niezamknie, zakładam go żeby miec gdzie popisac jak bede trenowac itp. :) i zeby inni też mogli poczytac (i licze że ktoś mi sie zrewanżuje zagadeczką której nieznam)

(będe pisac takie których rozwiązan jestem pewny na 100% ale nieukrywam że z niektórymi można sie sprzeczać)

Na początek to:

1) Masz dwa lonty które sie pala nierównomiernie, oczywiście masz też zapałki czy tam zapalniczke , wiesz że jeden lont pali sie godzine. Jak przy ich pomocy odmierzyć kwadrans? ( niepisac żeby pociac jeden na 4 czesci bo jest napisane że sie pali nierównomiernie, trzeba wymyslic inaczej)

2)Pewien pan patrzy się na portret jakiegoś człowiekam, podchodzi do niego inny pan i pyta się "na czyj portrer się pan patrzy?" a on odpowiada:
"niemam braci ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Pytanie brzmi na czyj portret patrzył sie mężczyzna

Narazie niebede pisac więcej, zobacze czy sie spodobaja zagadki

(i co do tych 2 zagadek to 1 może sprawic kłopot ale 2 jest według mnie łatwiejsza)

Freesnake 21-04-2004 18:54

patrzył w lustro a nad pierwszą zagadką to pomyślę ;]

kagan 21-04-2004 18:57

niet patrzył na portret :P ale jesli chesz powiedzieć że patrzył na swój portret to tez nie.

Tompior 21-04-2004 19:02

:D

Zakładasz zegarek na ręke i zapalsz lont. Po 15minutach gasisz i to co sie spalilo to jest 15minut :) :D

Androj 21-04-2004 19:05

W drugim chyba jego pradziadek, ale pierwsze... nie mam pojęcia...

A teraz moja zagadka: co było pierwsze, kura czy jajko?

kagan 21-04-2004 19:09

1) zegarka niemamy do dyspozycji

2) co do pradziadka sie niezgodze

3) co do kury i jajka, jak dla mnie jajko :P ale tego niewiadomo

i jeszcze jedna:

(bedzie w klimacie tibi :P)

Pewien palek został schwytany przez warlocka (albo jakiegoś innego maga) , i warlock powiedział mu tak:
Jeśli skłamiesz zabije cie mieczem, jeśli powiesz prawda zabije zaklęciem. Co powinien powiedzieć palek by przeżyć?

Gonzo von Krenzel 21-04-2004 19:27

Cytuj:

Pewien palek został schwytany przez warlocka (albo jakiegoś innego maga) , i warlock powiedział mu tak:
Jeśli skłamiesz zabije cie mieczem, jeśli powiesz prawda zabije zaklęciem. Co powinien powiedzieć palek by przeżyć?
Nie powinien nic mówić i powinien odejść. No dobra - ma skłamać, bo magowie mają niskie skille w walce broniami;). :D :D :P :rolleyes: :baby:

marred 21-04-2004 19:32

Znam te niektore zadania. Zeby nie psuc przyjemnosci odpowiedz na pytanie w klimacie tibii w skrocie (znam tez odpowiedz na zadanie z lontami, ale ejst za dlugi ten skrot :P)

ZOM

I moja zagadka:

Michał w nocy, leżał w łóżku. Nagle zobaczyl, jak przez okno wchodzi do domu złodziej, sięga do komody i wyciąga drogocenne klejnoty. Jednak Michał wcale na to nie zareagował, mimo iż był w pełni sprawny fizycznie i umysłowo oraz widział wszystko dokładnie.

Dlaczego nie zareagował?

Gangrel 21-04-2004 19:34

Wszystko bardzo fajnie, ale to jest forum tibi a tan temat jest nijak związny z tematyką forum.

mietus 21-04-2004 19:35

2 zagadka to potrzyl na portret ojca tak mi sie zdaje co do 1 to nie wiem a jajko i kura to raczej jajko :P

Tompior 21-04-2004 19:35

no ok

A teraz moje ;]
1)Leci odrzutowiec. Nagle odpada mu śmigło i spada na granicę Polsko Niemiecką. Do kogo należy śmigło?
2)Jest Dziad Babka i Koza. Mają przejść przez most kupić ziemniaki. Most urywa sie po przejsicu jednej osoby a muszą iść wsyzscy. Co mają zrobic? (konieczne jest isc mostem. nie ma innej drogi. nie moga wejsc wszyscy komus na barana i przejsc.)
3)Jest zima. I jest królik. Obok niego góra lodowa. A za nią rośnie se marchewka. Jak królik ma dojść do marchewki? (nie moze isc bokiem, srodkiem.dolem.gora)

RZYCZĘ POWODZENIA :))

mietus 21-04-2004 19:37

co do michala to albo byl przywiazamy albo sparalizowal go strach :D

smiglo nalezy do wlasciciela samolotu

niech nie przechodza przez most tylko przebiegaja i tyle :P

niech krolik chucha na gore lodowa az ja rozpusci:D

mam racje?

egg 21-04-2004 19:45

Nie znam odpowiedzi i nie chce mi się nad tym myśleć...
ale jak szukasz zagadek to polecam Ci wejść na strony mensy.
Mensa to stowarzyszenie najinteligentniejszych ludzi (ileś tam procent do nich nalezy 2-3% - dokladnie nie pamiętam).
Na ich stronach internetowych znajdziesz zagadki - nie bede kopiować bo ktoś jeszcze mnie tu oskarży o jakiś plagiat.

Bobercjusz 21-04-2004 19:52

Co do Michała.
Michał najwidoczniej jest bardzo uczynny i podzielił się ze złodziejem klejnotami. Złodziej nie mógł zabrać wszystkich klejnotów, bo Michał miał 2 przy sobie 8) :D 8) .

Zagadka:

Która podróż kapitana Cooka była ostatnia?

Arucard 21-04-2004 19:57

Freesnake
W 2 zagadce facet patrzył na obraz swojego syna :P

Adaras 21-04-2004 20:46

a) Zapalić trzeba obydwa lonty, ale jeden z dwóch stron. Tak zapalony będzie się palił pół godziny, a kiedy płomienie się spotkają - zgaśnie. Wtedy trzeba zapalić z drugiej strony drugi lont. kiedy płomienie się zetkną nastąpi połowa czasu czyli kwadrans, bo pół godziny palilo się wcześniej. Czas trzeba liczyć od momentu zgaśnięcia pierwszego lontu i zapalenia drugiej strony drugiego lontu.

b) Ten portret przedstawiał prawdopodobnie jego syna.

c) Zagadka z Michałem: - tu zgaduję. Mhm...może on spał i to mu się śniło ?

@Tompior

a) Zagadka stara jak świat, tylko inaczej ułożona. Śmigło nie należy do nikogo, ponieważ ODRZUTOWIEC NIE MA ŚMIGŁA.

b) Mhm..tu nie znam odpowiedzi.

c) Jeśli to się nie zgadza, to nie wiem - JAK marchewka może rosnąć w zimie ?

Androj 21-04-2004 21:01

Co do mojej zagadki z kurą i jajkiem to oprócz odpowiedzi podajcie jeszcze uzasadnienie :P

@zagadka z warlockiem i palkiem:
pal powinien powiedzieć "zabijesz mnie zaklęciem" ?

@zagadka z Michałem:
eee, bał się, że złodziej go zabije/skrzywdzi?

@Tompior nr.3
Hmm... marchewka rosnąca zimą obok góry lodowej? nc~

Btw, kagan, edytowałeś tą zagadkę z portretem czy mi się coś pokręciło? Wydawało mi się, że było inaczej ?( a może się mylę...:p

Adrian 21-04-2004 21:11

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez kagan

2)Pewien pan patrzy się na portret jakiegoś człowiekam, podchodzi do niego inny pan i pyta się "na czyj portrer się pan patrzy?" a on odpowiada:
"niemam braci ani sióstr, ale ojciec tego człowieka na obrazie jest synem mojego ojca". Pytanie brzmi na czyj portret patrzył sie mężczyzna

Patrzy na portret swego syna :rolleyes:

Rankor 21-04-2004 21:31

A ja znam uzasadnienie co do kury i jajka. Pierwsze było jajko bo przecież z jajek urodziły się dinozaury i pierwsze praptaki które być może były potomkami dzisiejszych kur :)) :)) :)) :D

I prosze się nie czepiać tej odpowiedzi są to tylko przypuszczenia :))

Rankor 21-04-2004 21:34

a ja znam rozwiązanie co do kury i jajka. Pierwsze było jajko ponieważ z jajek wykluły się pierwsze dinozaury i praptaki, które mogłyby by być potomkami disiejszych kur :))

Of korz są to tylko przypuszczenia węc nie czepiac sie

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:45.