![]() |
Broń dwuręczna/ jednoręczna ?
Wszyscy chwala broń dwureczna ze ma za***isty def, no ale jak nosisz jednoręczną to przecierz można mieć tarcze.
Przykladowo mam: a) http://www.matkus.neostrada.pl/tibia.../great_axe.gif Great Axe: atk. 52 def. 22 90 oz. 2 ręczna To wtedy def =============================== 22 b) http://www.matkus.neostrada.pl/tibia...cutter_axe.gif Stonecutter Axe: atk. 50 def. 30 99 oz. 1 ręczna + http://www.matkus.neostrada.pl/tibia...lds/wooden.gif Wooden Shield: def. 14 40 oz. To def ==================================== 44 Wiec gdzie tu korzyść ??? |
Nikt nie chwali broni dwurecznej za duzy def, ale za duzy atak....
|
omg, myslenie nie boli... :P
2 reczne bronie sluza do polowania na potwory nie będące w grupach - Dragi itp. Wtedy osiaga sie wiekszy DMG, i... no nie wiem jak akurat jest z SCA :P 1 reczna zaś, służy do blokowania potworów, bądź expienia na potwory grupowe ( wystepujące po 3 - 4 ), kiedy to z np. Giant Swordem obrywamy zbyt duzo i tracimy uhy. Btw. Great Axe, nie bierz jako przykladu... bo go nie zdobedziesz :P |
Cytuj:
2.Sa potwory bijca praktycznie tylko z magii wiec po co Ci def? 3.Zdobadz mistrzu stonecatera to pogadamy-.- 4.Szybciej ubijasz potwora mniej hitow w Ciebie wejdzie przy dobrym skillu wychodzi na to samo jak bys mial tarcze (czasem nawet lepiej) tyle ze exp szybszy |
Wow no to dałem czadu :confused:
No ale odrazu się spytam czy def jest wtedy tak liczony jak podalem ? Czy jakoś sie go inaczej liczy bo tak to te dwureczne sa za***iście słabe w obronie ?? |
Cytuj:
|
A mi się zdaje że :
Jeżeli broń jest jednoręczna to jak ma def. 33 i nie masz tarczy , to masz wtedy defensa 33 , a jak masz tarcze założoną to ten defens się nie liczy 33 tylko defens tarczy + jeszcze shielding przecież ;) . Czy tak czy nie tak :P ? |
Cytuj:
@Bosek1990: Jak masz broń dwuręczną to liczy ci się połowa shieldingu (trochę to głupio brzwmi ale to fakt :) ) |
napewno lepiej expic z 2 rencznom broniom
Siemnako ja myśle że lepiej chodzić z jedno ręcznom broniom bo ile mnij
uh-ów idzie oplaca się tagże uzywac 2 ecznej broni ponieważ gdy idziesz na potwory na których mozna spotakc 2 lub 1 stworak w miejscu to idzie szybcij zabic np. Draga. Moimy zdanie przy dobrym eq mozna i chodzić z 2 rencznom broniom ale musisz też się przyzwyczaic żę uh ci szybko idom. mam 22lvl :baby: 4 m lvl :cup: 56/56 skile bo po chaku ;( i eq to niemowie X( |
Niby racja ale nie porównuj tu Great Axe bo tego nie zdobędziesz. A dwuręczne wcale nie są złe, poprostu taki newbie z scale armor, legion helmet, leather boots, studded legs, cooper shield, katana i skille 20-25/20-25 to wiadomo że z dwuręczną dednie, ale jak skille 50/50 (lub wyższe) dobry arm, legsy, helmet to mocny gracz. Już nie mówiąc o knighcie 80/80 z :cup: eq i giant swordem to prawdziwy czołg. Zresztą męcz się zabijając np. Demon Skeletona jednoręczną bronią (zależy też jakie skille, jak wysokie to się nie męczysz jednoręczną) skoro dwuręczną kilka ciosów i pada.
|
SoV i MMS i nie ma problemow :)
|
lol
Bronią 2-ręczną expi się dużo szybciej niż 1-ręczną ale idzie dużo więcej uhów.
|
@up: nie zawsze ..
|
Przepraszam, ale nikt nigdy chyba nie chwalił 2-ręcznej broni za defensywę, ale za dobry atak.
Faktycznie nie porównój great axe i SCA gdyż jest bardzo trudno dostępne. Ja noszę zawsze przy sobie D lance (47 ataku, 14 defa chyba) + demon shield i fire axe. Lancy używam tylko na dragony (szybciej padną), beholdery, w katedrze i na innych potworach z małą defensywą lub magicznych. FA + shield zakładam kiedy nie chcę tracić uh np. na cyclopach czy guardach. Każdy knight moim zdaniem jeśli może, powinien mieć i to i to. B) (prawdopodobnie nie na temat... :p ) |
Cytuj:
W pierwszym przypadku masz atak: 52 obrona1: 22 obrona2: 22 waga: 90 oz W drugim przypadku: atak: 50 obrona1: 30 obrona2: 14 waga: 139 oz Wiec szanse masz mniej-wiecej wyrownane. 52 daje troche wiecej obrazen od 50 ale tak naprawde nie bedzie to az tak zauwazalne. Przynajmniej ja tak uwazam. Co do potworow - pierwszy stwor blokujesz 'obroną1' a drugi 'obroną2'. Wiec przeciwko grupom slabych stworow warto miec obie obrony dosc wysokie. W przypadku walki '1 na 1' pod uwage jest brana tylko obrona1. Podsumowując: broń dwuręczna na mass hunty z chęcią szybkiego expa. broń jednoręczna i tarcza do walki z pojedynczym przeciwnikiem. Wyjątkiem jest sytuacja, gdzie przeciwnik ma duzo zdrowia, a jego glownym atutem jest magia (przebijajaca sie przez tarcze i pancerze), lub gdy lubi summonowac duze ilosci slabszych kompanow. Wtedy warto brac bron dwureczna - przyklad: smoki, demony, minomagi, beholdery. |
Cytuj:
jesli wg ciebie w walke 1v1 brana jest tylko obrona pierwsza to : a) tarcze moge schowac do plecaka? b) bardziej mi sie oplaca nosic na takie pojedynki d lance niz f axa, bo obie maja ten sam def, a wg ciebie obrona1 sie tylko liczy przy jednym monsterze, a d lanca ma o 9 wiecej ataku? Cytuj:
Cytuj:
|
Jak dla mnie do skill ~75/75 najlepsza jest broń jednoręczna a potem tylko dwuręczna B)
|
@up:
jak dla mnie to raczej odwrotnie ale niech ci bedzie |
2 Ręczne służą do PKowania :p.
|
Ludzie mówicie o 2 lub 1 ręcznych broniach a czy ktoś z was kiedykolwiek miał skille 70/70 lub gs/d lance w ręku?
Wiadomo, że 2 ręcznej broni używa się podczas expienia na potworach, które chcemy jak najszybciej zabić a nie stracić jak najmniej uhów, na potworach, które uderzają magią lub jeśli chcemy zsolować jakiegoś potwora knightem. Przykładem jest expienie na dragonach czy guardach gdzie na dobrych skillach expienie jest o wiele szybsze niż z 1 handed albo solowanie demona czy gsa. Natomiast 1 ręcznej używamy podczas blokowania potworów na huncie lub podczas expa na słabszych potworach np. larvy. Wszystko również zależy od skilli. Jeśli idziemy na guardy przy skillach 75/75 to lepiej wziąć gs bo szybciej zabijemy skrzata a jeśli mamy skille 90/90 to czasami opłaca się bardziej iść z 1 ręczną bronią gdyż uderzenia nawet z bs będą na tyle duże żeby zabijać szybko dwarfa a zejdzie mniej uh. To jest bardzo subiektywny temat i wypowiedzi np. druida niewiele tu wnoszą gdyż tu głównie chodzi o knighta. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:28. |