Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Broń dwuręczna/ jednoręczna ? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=51195)

Mentos23 23-09-2005 17:24

Broń dwuręczna/ jednoręczna ?

Wszyscy chwala broń dwureczna ze ma za***isty def, no ale jak nosisz jednoręczną to przecierz można mieć tarcze.

Przykladowo mam:
a)
http://www.matkus.neostrada.pl/tibia.../great_axe.gif Great Axe: atk. 52 def. 22 90 oz. 2 ręczna

To wtedy def =============================== 22

b)
http://www.matkus.neostrada.pl/tibia...cutter_axe.gif Stonecutter Axe: atk. 50 def. 30 99 oz. 1 ręczna
+
http://www.matkus.neostrada.pl/tibia...lds/wooden.gif Wooden Shield: def. 14 40 oz.

To def ==================================== 44

Wiec gdzie tu korzyść ???

Sozemego 23-09-2005 17:25

Nikt nie chwali broni dwurecznej za duzy def, ale za duzy atak....

Sadamq 23-09-2005 17:27

omg, myslenie nie boli... :P

2 reczne bronie sluza do polowania na potwory nie będące w grupach - Dragi itp. Wtedy osiaga sie wiekszy DMG, i... no nie wiem jak akurat jest z SCA :P

1 reczna zaś, służy do blokowania potworów, bądź expienia na potwory grupowe ( wystepujące po 3 - 4 ), kiedy to z np. Giant Swordem obrywamy zbyt duzo i tracimy uhy.

Btw. Great Axe, nie bierz jako przykladu... bo go nie zdobedziesz :P

Ellenhorin 23-09-2005 17:27

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Mentos23

1. Jak masz 2 reczna bron to szybciej ubijesz potwora = szybszy exp

2.Sa potwory bijca praktycznie tylko z magii wiec po co Ci def?

3.Zdobadz mistrzu stonecatera to pogadamy-.-

4.Szybciej ubijasz potwora mniej hitow w Ciebie wejdzie przy dobrym skillu wychodzi na to samo jak bys mial tarcze (czasem nawet lepiej) tyle ze exp szybszy

Mentos23 23-09-2005 17:29

Wow no to dałem czadu :confused:

No ale odrazu się spytam czy def jest wtedy tak liczony jak podalem ? Czy jakoś sie go inaczej liczy bo tak to te dwureczne sa za***iście słabe w obronie ??

Padme Light 23-09-2005 18:00

Cytuj:

Wszyscy chwala broń dwureczna ze ma za***isty def, no ale jak nosisz jednoręczną to przecierz można mieć tarcze.

Ja używam broni jednoręcznej. I uważam, że dwuręczna jest kiepska. Np. masz jakiś extra miecz(jednoręczny) i równie dobrą tarczę to jest oki. Broń dwuręczna to tylko atk i def, a tarczą sobie nie pomożesz i nie zwiększysz def. Jednoręczna jest na pewno lepsza, powiedzmy dla druidów :mag: . Ponieważ są słabi(nie do końca). Na pewno będzie lepsza obrona. :elf: Tak uważam. Ja jestem Druidką, także staram się o jak najlepszą obronę. :crusader:

bossek1990 23-09-2005 18:12

A mi się zdaje że :
Jeżeli broń jest jednoręczna to jak ma def. 33 i nie masz tarczy , to masz wtedy defensa 33 , a jak masz tarcze założoną to ten defens się nie liczy 33 tylko defens tarczy + jeszcze shielding przecież ;) .

Czy tak czy nie tak :P ?

Xan Arcanist 23-09-2005 18:47

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ellenhorin
3.Zdobadz mistrzu stonecatera to pogadamy-.-

To ty zdobądź item o nazwie stoncater axe a Ci pogratuluję

@Bosek1990: Jak masz broń dwuręczną to liczy ci się połowa shieldingu (trochę to głupio brzwmi ale to fakt :) )

gumi12 24-09-2005 22:10

napewno lepiej expic z 2 rencznom broniom

Siemnako ja myśle że lepiej chodzić z jedno ręcznom broniom bo ile mnij
uh-ów idzie oplaca się tagże uzywac 2 ecznej broni ponieważ gdy idziesz na potwory na których mozna spotakc 2 lub 1 stworak w miejscu to idzie szybcij zabic np. Draga. Moimy zdanie przy dobrym eq mozna i chodzić z 2 rencznom broniom ale musisz też się przyzwyczaic żę uh ci szybko idom.

mam 22lvl :baby:
4 m lvl :cup:
56/56 skile bo po chaku ;(
i eq to niemowie X(

bmatrix 24-09-2005 22:19

Niby racja ale nie porównuj tu Great Axe bo tego nie zdobędziesz. A dwuręczne wcale nie są złe, poprostu taki newbie z scale armor, legion helmet, leather boots, studded legs, cooper shield, katana i skille 20-25/20-25 to wiadomo że z dwuręczną dednie, ale jak skille 50/50 (lub wyższe) dobry arm, legsy, helmet to mocny gracz. Już nie mówiąc o knighcie 80/80 z :cup: eq i giant swordem to prawdziwy czołg. Zresztą męcz się zabijając np. Demon Skeletona jednoręczną bronią (zależy też jakie skille, jak wysokie to się nie męczysz jednoręczną) skoro dwuręczną kilka ciosów i pada.

Vermyn 25-09-2005 13:06

SoV i MMS i nie ma problemow :)

Boozer 25-09-2005 13:50

lol

Bronią 2-ręczną expi się dużo szybciej niż 1-ręczną ale idzie dużo więcej uhów.

Vil 25-09-2005 14:16

@up: nie zawsze ..

Knight mathoff 26-09-2005 14:52

Przepraszam, ale nikt nigdy chyba nie chwalił 2-ręcznej broni za defensywę, ale za dobry atak.
Faktycznie nie porównój great axe i SCA gdyż jest bardzo trudno dostępne.
Ja noszę zawsze przy sobie D lance (47 ataku, 14 defa chyba) + demon shield i fire axe. Lancy używam tylko na dragony (szybciej padną), beholdery, w katedrze i na innych potworach z małą defensywą lub magicznych. FA + shield zakładam kiedy nie chcę tracić uh np. na cyclopach czy guardach. Każdy knight moim zdaniem jeśli może, powinien mieć i to i to. B)

(prawdopodobnie nie na temat... :p )

Khan 26-09-2005 15:34

Cytuj:

Przykladowo mam:
a)
http://www.matkus.neostrada.pl/tibia.../great_axe.gif Great Axe: atk. 52 def. 22 90 oz. 2 ręczna

To wtedy def =============================== 22

b)
http://www.matkus.neostrada.pl/tibia...cutter_axe.gif Stonecutter Axe: atk. 50 def. 30 99 oz. 1 ręczna
+
http://www.matkus.neostrada.pl/tibia...lds/wooden.gif Wooden Shield: def. 14 40 oz.

To def ==================================== 44

bzdura.

W pierwszym przypadku masz
atak: 52
obrona1: 22
obrona2: 22
waga: 90 oz

W drugim przypadku:
atak: 50
obrona1: 30
obrona2: 14
waga: 139 oz

Wiec szanse masz mniej-wiecej wyrownane. 52 daje troche wiecej obrazen od 50 ale tak naprawde nie bedzie to az tak zauwazalne. Przynajmniej ja tak uwazam. Co do potworow - pierwszy stwor blokujesz 'obroną1' a drugi 'obroną2'. Wiec przeciwko grupom slabych stworow warto miec obie obrony dosc wysokie. W przypadku walki '1 na 1' pod uwage jest brana tylko obrona1.
Podsumowując: broń dwuręczna na mass hunty z chęcią szybkiego expa.
broń jednoręczna i tarcza do walki z pojedynczym przeciwnikiem.

Wyjątkiem jest sytuacja, gdzie przeciwnik ma duzo zdrowia, a jego glownym atutem jest magia (przebijajaca sie przez tarcze i pancerze), lub gdy lubi summonowac duze ilosci slabszych kompanow. Wtedy warto brac bron dwureczna - przyklad: smoki, demony, minomagi, beholdery.

emilok 27-09-2005 16:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Khan

Wiec szanse masz mniej-wiecej wyrownane. 52 daje troche wiecej obrazen od 50 ale tak naprawde nie bedzie to az tak zauwazalne. Przynajmniej ja tak uwazam. Co do potworow - pierwszy stwor blokujesz 'obroną1' a drugi 'obroną2'. Wiec przeciwko grupom slabych stworow warto miec obie obrony dosc wysokie. W przypadku walki '1 na 1' pod uwage jest brana tylko obrona1.
Podsumowując: broń dwuręczna na mass hunty z chęcią szybkiego expa.

ta twoja teoria moze jest i prawdziwa, ale twoje wskazówki qpy sie nie trzymaja
jesli wg ciebie w walke 1v1 brana jest tylko obrona pierwsza to :
a) tarcze moge schowac do plecaka?
b) bardziej mi sie oplaca nosic na takie pojedynki d lance niz f axa, bo obie maja ten sam def, a wg ciebie obrona1 sie tylko liczy przy jednym monsterze, a d lanca ma o 9 wiecej ataku?

Cytuj:

W przypadku walki '1 na 1' pod uwage jest brana tylko obrona1.
Cytuj:

to mi sie qpy nie trzyma najbardziej

PacMan 28-09-2005 01:42

Jak dla mnie do skill ~75/75 najlepsza jest broń jednoręczna a potem tylko dwuręczna B)

Vil 28-09-2005 21:53

@up:

jak dla mnie to raczej odwrotnie ale niech ci bedzie

Robaczek 29-09-2005 18:26

2 Ręczne służą do PKowania :p.

shymchuck 29-09-2005 19:02

Ludzie mówicie o 2 lub 1 ręcznych broniach a czy ktoś z was kiedykolwiek miał skille 70/70 lub gs/d lance w ręku?
Wiadomo, że 2 ręcznej broni używa się podczas expienia na potworach, które chcemy jak najszybciej zabić a nie stracić jak najmniej uhów, na potworach, które uderzają magią lub jeśli chcemy zsolować jakiegoś potwora knightem. Przykładem jest expienie na dragonach czy guardach gdzie na dobrych skillach expienie jest o wiele szybsze niż z 1 handed albo solowanie demona czy gsa.
Natomiast 1 ręcznej używamy podczas blokowania potworów na huncie lub podczas expa na słabszych potworach np. larvy. Wszystko również zależy od skilli. Jeśli idziemy na guardy przy skillach 75/75 to lepiej wziąć gs bo szybciej zabijemy skrzata a jeśli mamy skille 90/90 to czasami opłaca się bardziej iść z 1 ręczną bronią gdyż uderzenia nawet z bs będą na tyle duże żeby zabijać szybko dwarfa a zejdzie mniej uh.
To jest bardzo subiektywny temat i wypowiedzi np. druida niewiele tu wnoszą gdyż tu głównie chodzi o knighta.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:28.