![]() |
Newbie przeprowadzka z Carlin do AB :)
Witam! Jako,że jestem nowy zarówno na forum jak i w Tibii (pierwsza postać dopiero co wyszła z Rooka) więc prszę o parę porad:
Juz po parunastu minutach grania, Carlin przestało mi się podobać - na moich oczach doszło do 2 mordów low-leveli (jeden przy świątyni a drugi przy depo), dość powszechne bywają hasła w stylu 'xx k or u ill die' więc postanowiłem się wyprowadzić :) W oko wpadło mi Ab'dendriel, które na forum ma opinię miasta dość spokojnego i dobrego dla newbie. Dlatego postanowiłem spytać o kilka kwestii (owszem, niektóre były omawiane ale dość ogólnikowo) Aha - gram na Valorii :) Dla lepszej nawigacji będą punkciki co po kolei robię :) 1 - cały dobytek pakuję o w depo i wysyłam do AD 2 - wychodzę z miasta i korzystając z mapki zmierzam do AD - tutaj pierwsze pytanie - Co można napotkać na drodze oprócz ew. PK? Z tego co wyczytałem łazi tam parę niedźwiadków i nic więcej? A może nie iść samemu tylko poczekać na kumpla z Rooka? -wiem, że dwóch low-levelowców to nic strasznego ale w kupie zawsze raźniej :) 3 - załóżmy, że bezpiecznie dchodzę do AD. 4 - wchodzę do miasta i idę do teleportu w środku labiryntu - skąd wziąc maczetę? Można kupić normalnie w sklepie? W ten sposób jak mnniemam dotarłem do kresu wyczerpującej podroży? Jeżeli pominąłem jakies ważne punkty albo coś przekręciłem to proszę o korektę. Dzięki :) |
No ladnie, napisales, jak na nick :P. Uzupelnie tylko, ze jesli mamy pacca, to nie cackamy sie z przeprowadzka, tylko od razu z wyroczni w strefie dla pacc idziemy do Ab. I jeszcze jedno. Raczej nie uzywa sie skrotu AD, tylko Ab.
A machete mozna kupic u niektorych NPC, albo znalezc w orku spearmenie. |
W czasie podróży możesz spotkać conajwyżej Amazonki, Valkirie, Gobliny, Beary, Orc, Orc Spearmany(wypadam machete), Orc wariory, Waspy, Rabbit, Dear, Bear, Wolf, ogólnie słabe stworki, ale możesz spotkać zlurowanie/zsummonowane a z tymi już gorzej.
|
EEEEEEEETAM!!
Jak bedziesz szedl "drogą" to na nic nienapotkasz (raczej). Chyba ze zabladzisz ale nieboj sie i nieoddalaj od swego miejca. Wredy spojrz na mapke na www.tibia.pl i idz dalej. Maczete chyba sprzedaje jakis npc ale jak nie to portzycz od kogos. Ja mieszkam w ab na eterni i mysle ze dochodzi tam do wielkiej ilosci mordow ale za to jest duzo wody do lowienia ryb a to duzy plus. |
Hmm... Ab to według mnie nie jest ciekawe miasto. Ale za to ma najlepsze expowisko dla lowlvl (zapewne mam napisać jak tam sie idze?)
No więc: od kowala idziesz na południe, będzie drabina w góre i schody w dół. Idziesz w dół. Później idziesz na północ, Po lewej u elfa kupujesz klucz za 50gp i otwierasz nim drzwi. I klepiesz Trolle ;) . |
Znowu carlin na valorii nie jest złe chociaż troche tłoczno jest ;)
Po drodze do ab nie spotkasz nic chyba że: a ) pojdziesz zbytnio na dół - amazonki i valkirie b) pojdziesz troche do góry - gobliny c) pojdziesz całkiem do góry i trafisz na wejście do zamku to orki wariory, speramy, zwykle, eff i obok wasp (wiem ze to już było napisane - ale ja dopisałem gdzie co ^^ ) ;p A w Ab to głównie trolle, potem niedaleko do kopalń w kazo. Ja tam raczej pk nie spotkałem ale kumple tak ;p |
Cytuj:
Jest ładnie i zielono (czylo można ise swojsko poczuć :) ) Na północy jest też całkiem ładne expowisko z ghoulami itp. (jak nikogo niema to można ładnie poexpic nawet, i zarobić) Jak również w Ab są elfy, i ogólnie ładnie tam :) (i niemożna się tam dostać odrazu z rooku, dzięki czemu niebęda tam mieszkać zupełne newbie tylko tacy co wiedzą przynajmniej jak się gra na mainie) |
Droga z Carlin do AB (i z powrotem) jest z pewnością najbezpieczniejszą drogą pomiędzy 2 miastami w Tibii. Jeżeli będziesz trzymał się drogi, to spotkasz najwyżej jelenie lub króliki, ewentualnie niedźwiedzie. Też gram na Valorii, jeśli masz jakieś pytania, to odezwij się w Tibii. Pozdrawiam.
|
Dziekuję za wszystkie odpowiedzi!
Przeprowadzka minęla bezproblemowo - nie wyyłałem parcela tylko zostawiłem wszystko w depo w Carlin (do którego mam zamiar wrócić za parę leveli :) ) biorac ze sobą tylko 100 gp i niezbędik skauta (lina, lopatka, pochodnia i jedzenie). Po drodze (faktycznie bardzo protej) miałem spotknie jedynie z Valkirią której po prostu uciekłem :) W Ab znalazłem maczetę leżącą sobie gdzieś na ziemi :) Po przejsciu labiryntu udałem się na Trolle (dzięki za info nt. dojścia względem kowala :) ) i teraz kiedy pisz tego posta mój rycek bawi się stojąc między dwoma na full defie i nabijając skille :) (full def, żeby im krzywdy nie zrobić :) - dagger do treningu został w Carlin) To miasteczko zaczyna mi się podobać (pomijając, że to zad_upie :)) Jeszcze raz dzięki :) |
Jak będziesz szedl równiutko drogą to nie natkniesz sie na nic !!! Na nic !!! Słychać mnie ? Możesz eventualnie wpaść na jakąś amazonke (żadkie przypadki) A jeżeli chodzi o orki to tem mósiał by być zrulowany kawalek drogi zeby sie natknąć beara nie będzie na 100%, a żeby wpaść na gobliny to bys mósiał nieźle odejść od drogi (na północ).
|
Cytuj:
@Topic: no to spox ze ci sie udalo. Musze ci pogratulowac jednego: tak banalnym tematem udalo ci sie mnie zainteresowac piszac w ciekawy sposob. Sam jestem zdziwiony jak to Ci sie udalo, ale Gratz. 8) |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:56. |