![]() |
PBEM
Tak się zastanawiam, czy znaleźli by się chętni, a jeśli tak, to ilu i jak doświadczonych, żeby zagrać w coś przez e-mail?
Przyznam się, że grałem w ten sposób bardzo krótko i wielkiego doświadczenia nie mam, ale na chłopski rozum widzę takie różnice w stosunku do normalnej sesji przez net (IRC/GG): - wolniejsza rozgrywka - znacznie ograniczona ilość walk, bo to jeszcze bardziej spowolni rozgrywkę - większy nacisk na samą przygodę i elementy RPG Z problemem walk można sobie tak poradzić, że ewentualne walki będą odbywać się na IRC/GG, a reszta normalnie. Zastanawiam się, czy są jacyś chętni do grania i prowadzenia, a jeśli tak, to w jakich światach/systemach? A może ktoś zna jakąś stronkę lub kogoś, kto prowadzi PBEMa? Bo ja bym se z chęcią zagrał w coś. |
Heh, grałem. W Ludki-PBeM grałem, ale to była strategia, grałem w Pokemon PBF (to jest Play By Forum, ale bardziej przypomina grę przez e-mail niż przez gadu-gadu, pozatym tam się grało pojedyńczo a nie grupowo i system był porypany). Zresztą sam prowadziłem kiedyś The Legend of Zelda PBF, ale to się ograniczyło do wymyślenia systemu (znaczy się trochę inaczej to było, nie wymyśliłem nic wielkiego:P tylko dopasowałem do świata Zeldy, czyli rasy, przedmioty... a pozatym i tak nic z tego nie wyszło:D:D), a Mistrzem Gry był mój kolega, bo ja na Zeldzie się za dobrze nie znałem, teraz już lepiej ale nadal:/. Chciałem też grać w Czeluście, ale mnie nie przyjęli (na PBeM'y trudno się dostać, bo nie może być wiele graczy - dla MG to duży problem, zwykle jeden prowadzi gre nie więcej niż czterem graczom).
Z chęcią sobie zagram, bo wreszcie mam czas. Jutro i pojutrze pisze testy gimnazjalne i potem szkoła nie będzie już jakoś strasznie ważna. |
No dobra. To wobec tego zdecydowałem się poprowadzić PBEMa.
System : Dungeons and Dragons Świat : Forgotten Realms Postacie na lvl 1, dowolna klasa i rasa, jestem skłonny przyjąć niestandardowe rasy i klasy, ale tylko po uzgodnieniu tego ze mną. Statsy postaci robimy z punktów : 76 punktów, przelicznik 1 za 1, minimalna wartość atrybutu to 3, maksymalna to 18 (przed modyfikacjami rasowymi), więc z tylu punktów powinny wyjść całkiem niezłe postacie. Jak ktoś nie zna systemu, a chce grać, to duża część książki dostępna jest pod adresem www.matkus.neostrada.pl/dnd_pg_pl***** . Nie ma tam opisu czarów, ale na niemagiczne postacie wystarczy. Wolał bym, żeby postacie nie były jakieś szczególnie złe. Jak ktoś chce grać, to gotową postać wraz z historią postaci wysyłać proszę na adres [email protected]. Jak będzie 1 postać, to poprowadzę dla jednej, jak bedzie więcej niż 4, to se wybiorę 4. Przypominam, że postać MUSI być wpełni gotowa i zawierać wszystkie statsy. Wszystko, co jest potrzebne, jest w książce, której duża część (wystarczająca) jest pod wskazanym wcześniej adresem, więc na pytania odnośnie tworzenia postaci nie będę odpowiadał. Miło by było, gdyby nie wszyscy byli wojownikami ;), a najlepiej, gbyby drużyna wyszła zróżnicowana. |
Bardzo fajny pomysł-D&D to mój ulubiony system ;) Ale nie sądzicie że lepiej by było zagrać przez irca albo chata???Próbowałem tak pare razy i musze powiedzieć że gra wygląda od rozgrywki przez maila o wiele bardziej komfortowo za równo pod względem dynamiki jak i interakcji pomiędzy graczami i GM(oczywiście w kategorii gry na odległość-pomijam prawdziwe sesje w realu:))
Chętnie bym się na taką gre pisał. |
Prowadzilem juz sesje na IRC, jest wielki chaos.
Po za tym PBEM gra sie zupelnie inaczej. Na podjęcie decyzji masz więcej czasu, możesz przemyśleć, co robisz. Po za tym tutaj znacznie większy nacisk jest na samą fabułę niż na walkę. O rasofym grzejniku zapomnij. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:56. |