Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Czy wierzycie w boga? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=53316)

Lancelotis 14-10-2005 09:54

Czy wierzycie w boga?

Teraz zauważyłem że większośc ludzi których znam zwątpiła i cały czas słysze ten nie wierzy ten też o0o ja też nie wierze w Boga(nie mówie o sobie) Napiszcie czy wy wierzycie tak lub nie dlaczego i wogule :D

Rethfing on Aldora 14-10-2005 10:14

W Boga, powinno być z dużej litery, ty to napisałeś jakby był osobą, no ale może nie wierzysz. Skąd wzięła się ziemia ? Bóg ją stworzył, a skąd wziął się Bóg ? Nie ma ciała Jezusa, bo zmartwychwstał, kolejna kicha =/

Vil 14-10-2005 10:26

Pytanie nie na poziomie forum dla 13-15 latkow.

DRoN 14-10-2005 10:29

... uważam , że dobre pytanie , i można poprzeć lub sprzeciwić sie niektórym "prawdom" ... np. teoria ewolucji Darwina obala teorie , że Bóg stworzył wszystkie zwierzęta NARAZ , jak uważano kiedyś ...

Palladyn Zawisza 14-10-2005 10:34

Ja osobiscie wierze w Boga . Wierze ze stworzyl swiat . Wierze ze jest niebo i pieklo . A Bog raczej nie stworzyl odrazu zwiarząt , tylko stworzyl bakterie z których powstaly zwierzeta .

Matek 14-10-2005 10:35

Bog to bajka wymyslona przez Szatana, zeby w piekle nie bylo przeludnienia.

Jackal Silentdark 14-10-2005 10:37

tak tylko zacznnijmy od tego że szatana stworzył Bóg

Ulath01 14-10-2005 10:42

ja jestem wierzący, aczkolwiek niepraktykujący.. tylko wedle własnych potrzeb
niewierzenie w Boga jest nieracjonalne

słyszeliście o tzw. "zakładzie Pascala"?

Cytuj:

Gdybyś swoje życie postawił na szali zakładu o istnienie Boga , mogac wygrać drugie [wieczne], masz następujące możliwości:

uwierzyć w Boga - wtedy, jeśli Bóg jest, wygrywasz życie wieczne
jeśli zaś Boga nie ma - nic nie tracisz

z drugiej strony zaś, jeśli nie uwierzysz, i Boga faktycznie nie ma - także nic nie tracisz - ale też nic nie zyskujesz
jeśli jednak Bóg jest - będziesz potępiony na wieki
może nie dosłownie, ale w takiej formie znam ten zakład

DRoN 14-10-2005 10:42

... zastanawiając sie nad życiem , jaki ma sens ?? czy nie najprościej jest powierzyć wszystko Bogu i czekać , że po śmierci będzie lepiej niż tu ?? człowiek jest istotą doskonale sie przystosowywującą , ale też musi zajmować nowe obszary i potrzebuje nowych surowców , jest jak zaraza , która szuka nowych miejsc do plądrowania ... życie staje sie coraz bardziej skomplikowane i ma coraz większe wymagania ...
@up właśnie chciałem do tego dotrzeć , że jeśli po życiu jest np. reinkarnacja to 1 życie można wierzyć w Boga , a potem według uznania :P ...
@down powiedz dlaczego , bo człowiek musi mieć zawsze dowód , taka natura , jak niewierny Tomasz musiał zobaczyć , żeby uwierzyć ...

Shanhaevel 14-10-2005 10:45

Cóż, to byłby dobry temat na referat, a i tak nie uzyskałbyś odpowiedzi. Ja wierzę w Boga.

ripper 14-10-2005 10:45

W Boga wierze, ale za katolika się raczej nie uważam, ponieważ jest to religia sztywna i niechętna wobec jakichkolwiek reform. Oczywiście są wyjątki, ale jest ich niewiele.

dap-galothij 14-10-2005 10:47

Matek, czy to nie jest cytat z jakiejś książki? Bo mi znajomo wygląda:D

@top:Ja w Boga nie wierzę jako takiego:) Ale coś tam jest lepszego od nas.

sebcio 14-10-2005 10:50

Nie wierze w Boga*.

*Z duzej litery zeby nie urazic niczyich uczuc religijnych.

----
@Dron:
Od czego sa lapowki? :D

Grue 14-10-2005 10:51

Też w Boga nie wierze, bo mi to jakoś do życia zbędne. Pozatym nikt mi wiary jakiejś nie narzuci. Ale oczywiscie każdy może sobie wierzyć w co chce, wedle swoich upodobań. Ciao!

DRoN 14-10-2005 10:52

... jeśli wierzysz w Boga , będziesz według praw miłości sądzony , jeśli nie wierzysz (zostaniesz ateistą) zostaniesz sądzony według praw ludzkich (sprawiedliwości) ...
@up najważniejsze , żeby przejść przez sąd zwycięsko , co jest łatwiejsze dla wierzącego , bo prawa ludzkie są zbyt skomplikowane ...

Tasior 14-10-2005 10:54

Według mnie jest tam Ktoś, komu nadano różne imiona a potem się zabijano o nie. Ja wierze.

Jackal Silentdark 14-10-2005 10:57

można wierzyć, można niewierzyć czego nie pochwalam ani nie polecam, ale napisane jest żeby postępować zgodnie ze swoim sumieniem i będzie OK

DRoN 14-10-2005 11:03

... o ile ktoś takowe ma ... koledzy z klasy na religii (w tym roku bierzmowanie) odwalają jakieś rytuały , wołają na księdza szatan i jakieś znaki robią _\m/ , na tablicy jest pełno pentagramów i gwiazd Dawida ozdobionymi ocenami celującymi , a najbardziej odwala ten co ma nr.6 , jak ksiądz sie pyta o jego nr to mówi 6 x3 jakby sie jąkał i jak dostaje ocene też chciałby dostać 3 celujące naraz -.- ...

kaczi 14-10-2005 11:03

Ja wierze.
Chodzę do kościoła co tydzień, i ciągle mnie zastanawia, dlaczego nie ma ciekawych mszy...
Ksiądz jak co tydzień *******i że tak powiem, o tym że jest nas tak mało w kościele, żebyśmy bliskich przyciągneli itp.

A Ewangelie...
Każdy z 4 apostołów, ma wspólny tekst.
Więc załóżmy:
Mateusz i Jan napisali o tym samym cudzie Jezusa.
Kościół wybiera np. opis Mateusza, i jest on powtarzany co roku.
Chociaż Jana jest lepszy.

to jest denerwujące w kościele.

DRoN 14-10-2005 11:06

... po pierwsze apostołów było 13 , a ewangelistów 4 , a z apostołów było tylko 2 ewangelistów , i nie ma lepszych ewangelii , każdy przykładał do czego innego najwięcej uwagi , dlatego noszą symbole np. Mateusz - człowiek , jeszcze są symbole byka , orła i lwa , ale nie pamiętam kto miał który :P ...

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:41.