![]() |
Alkohol.... :/
Witam.
Chciałbym tu przedstawić problem, który stał się już problemem bardzo rozległym. Chodzi o alkohol. Nie tylko wśród młodzieży, lecz w całym naszym narodzie. Najlepiej obrazują to tekst słów Pezet-noona: "W tym kraju pijesz gdy się cieszysz, pijesz gdy jesteś smutny, ludzie zmienili miłość do życia, w miłość do wódki." Niestety, trzeba się pogodzić. Polacy stali się strasznie spijaczałym krajem. Można spojrzeć na ulicę. Pełno "meneli", którzy najczęściej wpadli w taki stan poprzez alkohol. Ostatnio, gdy wracałem do domu, grupka 4 takich osobników podeszła do mnie, i się spytała czy nie mam pożyczyć 2zł, bo im się pić chce... Ale również jest tak samo z osobami, które prowadzą normalny tryb życia. Przyjeżdza gość. Czym się go wita? Oczywiście wódką. Oczywiście do tego są przystawki typu sałatki itp., lecz wódka to podstawa. Jeszcze dwa lata temu, nie było nawet takiej myśli, aby było np. wesele bez alkoholu. Teraz jest już z tym lepiej, lecz nadal pełno jest alkoholu. I wkońcu trzeba podjąć trudny temat: Pijąca młodzież. Chodzą już nawet takie 12 latki przez miasto, ledwo stojąc na nogach. W wieku 12 lat... Również mój kuzyn chwalił że wypił dwa piwa, ma 10 lat... Wiadomo, to zawsze było, póki nasze prawo nie zostanie zmienione, bo jest oczywiste że "Zakazany owoc lepiej smakuje". Jakby alkohol byłby dostępny od lat 15, było by mnie młodzieży zalanej. Ale niestety, tylko młodzieży. A co wy myślicie na ten temat? |
A ja na to, że tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie...
Chłopie, nie zmienisz tego. Taka jest mentalność, taka jest tradycja, a tego nie zwalczysz. Dodatkowo, i tak u nas aktualnie jest lepiej niż chociażby w UK - nie mówiąc o Rosji... |
Cóż. W POLSCE picie nie jest o tyle nałogiem, co tradycją! Uwazam ze w odpowiednich ilosciach jest to bardzo mądry wynalazek, ktory pozwala się odstresowac i wyluzowac. Jednak, w zbyt duzych ilosciach, jak najbardziej, jest on zły.
Co do młodzieży?.. Jak już chcą pić, ich problem. To zależy już od tego ILE, GDZIE, Z KIM i PO CO. |
Cytuj:
|
@Baron UK? chodzi ci o Wielka Brytanie?
@topic Dla mnie to juz normalnosc. Widze takich "meneli" codziennie zal mi ich =/. Choc nie pozaluje piwka albo trawki na ognisku czy gdzie indziej oczywiscie alkoholu jak najmniej. Btw Nie czaje jednego. Ludzi ktorzy siedza sobie na lawce z piwem pala fajki i mysla ze szpanuja i podrywaja laski. A co to za laska co sie puszcza z 5 na raz i zmienia chlopakow jak rekawiczki -.- |
Przestałbys, bo niemiałbys forsy.
|
Cytuj:
|
Trza wspomnieć, że w niektórych krajach sprzedaje się alkohol osobom od lat 21... 18 to i tak duzo ;|
|
Hmmm... mnie ten problem nie dotyczy i zbytnio się na ten temat nie wypowię (gdyż poza winem raz na jakiś czas (średnio raz na tydzień) to nie piję nic z alkoholów, gdyż mi to po prostu nie zasmakowało 8o ). Jeżeli chodzi o picie wśród dorosłych... to no cóż... nic im zabronić nie można... są dorośli i CHYBA wiedzą co robią. Natomiast temat młodzieży to zupełnie co innego i można się na ten temat wypowiadać dniami i nocami. Główny problem polega na tym, że młodzież, która pija alkohol (chociaż dotyczy to również palenia) uważa się za dorosłych i wywyższa się na innymi. Często również młodzież wpada w nałóg nie z własnej winy (POWAŻNE problemy w rodzinie/szkole itp.). Jednak głównie jest to spowodowane przypodobaniem się tym, którzy to "praktukują" od dłuższego czasu oraz szpanem.
|
Cytuj:
|
Co w sie czepiacie wodki i tego czy ktos pije czy nie ?? Ja tam kocham chodzic na melanze i sie napic/nachlac z kolegami/kolezankami ! Fajnie sie wtedy czuje :P gorzej jak zobacze niebieski mundur lub niebieskiego "koguta" ale to tez ma swoj urok gdy sie spieprza przed psami :D A co do naszego kraju to powiem ze polacy sa mocni w te sprawy :P ( poruwnywalnie z rosjanami xD ) Taki Amerykanin (USA) wypije 2 bronki i ma odlot i niewie co sie dzieje ( tak jest bo widzialem :S ) a polak twardo stoji i konczy polowke Starogarda albo zaczyna 8 piwo :P A co do mlodych powiem tak: niech zaczna od mlodeko by nie wyjsc na ****e. Sam mam kolege co jest w moim roczniku i ****a po jednym bronku/kielichu jest za***any... az wstydze sie za niego. Przeciez trzeba wypic za zdrowie kolegi na urodziny !! No bo picie to nie grzech... w Hiszpanii od 16 lat jestes pelnoletni wiec mozesz se pic i pic a w polsce biede trzeba czekac do 18 :/ No ale niech kazdy robi jak mu sie podoba : niech pije niech nie pije jego sprawa ale powiem tak od zasu do czasu trzeba zamoczyc usta !! Pozdro all !! :*
P.S. Sry ze troche wulgarnie :P ! |
przykre, sam widze jak moi rowiesnicy staczaja sie na same dno wlasnie przez alkochol. naprawde bardzo przykre.
|
GŁupota !!!!!
Moim zdaniem ludzie niepełnoletni , którzy piją piwo są po prostu glupi (mowie tu o zalewaniu sie np. przychodzenie do domu na czworakach) bo w malych ilosciach np 1 pifko to nieproblem . Milo jest z kolegami , kolezankami przy ognisku . A co do ludzi pełnoletnich to jest ich sprawa i ich zycie . Jak chca to sobie moga zycie spaprac . Osobiscie zal mi ich .
|
Według mnie pić może każdy jednak trzeba pić z umiarem i trza wiedzieć kiedy skończyć, żeby nieskończyć np. na komisariacie :). Jeśli chce się pić to czemu nie? Przecież wszystko jest dla ludzi. Tylko trza wiedzieć kiedy skończyć :]. I trza uważać żeby przyjemność (z picia) niestałaby się nałogiem bo będzie źle :P
|
Dla mnie picie w dużych ilościach czy to przez starych dziadów czy przez małych chłopaczków jest zwykła głupotą. Człowiek który zapija się jak świnia dzień w dzień jest dla mnie człowiekiem przegranym który sam o sobie mówi: Jestem idiotą. Zniszczyłem sobie życie i nie mam siły aby to naprawić więc schlewam się jak świnia. Taki człowiek skończy w bramie albo w parku na ławce. Nie wolno tracić nadziei. Spójrzcie co brak nadziei robi z ludźmi.
Jeśli chodzi o pare drinków na imprezie(jednak nie moge jeszcze o tym mówić jak jakiś znawca bo mam tylko 13 lat:P) to jak najbardziej ;) ale z umiarem! |
Wszystko jest dla ludzi, ale trzeba umiec pic.
Ja pije dla przyjemnosci, srednio co tydzien wyciagam 15zl i ide na imprezke z alkoholem ( pzdro dordi =P ). Pije, pije, pije, bawie sie, bawie i znow pije. Staram sie zawsze sam wracac do domu ( bez pomocy ). Uwazam, ze to nie jest nic zlego wypic sobie, byleby to nie stalo sie nalogiem... Wole pic niz palic, bo pluc nie wymienie na nowe, a watrobe jeszcze jako tako ;d Poza tym uwazam, ze lepiej raz a dobrze wypic niz czesto a malo, lepiej dla organizmu. Ale sie do tego nie stosuje -.-` I jest prawie OK Co do problemu polakow... To zawsze bylo, to jest i zapewne bedzie, alkohol dla mlodych to juz taka pierwsza powazna uzywka ;P A tak na powaznie... Alkohol szkodzi zdrowiu, ale co w dzisiejszym swiecie nie szkodzi? Powietrze strute spalinami, dookola cierpienie, bida i syf. Alkohol zdaje sie w odpowiednich ilosciach byc "zbawieniem". Nie krytykuje zuli chcejacych nalewki, bo nie wiem co bylo przyczyna. Nie oceniam mlodych "pijakow", bo nie wiem co ich na ta droge skierowalo. Staram sie patrzec na swoje podworko, bym nie stal sie podobnym czlowiekiem jak wyzej wymienieni i wam to samo radze. |
jesteś kwiatem jabłoni, potrzebuje ciebie, kiedy mam cię w dłoni, czuje sie jak w niebie... twój symbol SO2, twój smak słodki wieloowocowy dla ciebie wszystko sprzedalem dla ciebie stracilem glowe!
jedna zwrotka i refrem pewnej piosenki ;)) aaah jak ja ją lubie :D czasem wypic mozna, czasem... i z umiarem, tjaa trzeba znac swoj umiar |
Mi na przykład starsi powiedzieli chcesz pij (mam na myśli piwo i też nie za dużo), ale nie pije bo:
1. Z rodzicami to obciach:p 2. Nie chce. Może jak by mi kumpel zaproponował to bym wypił, ale nie proponuje, i ja też nie mam zamiaru składac propozycji. A co do innych to nic mnie nie obchodzą, ale słabo mi się robi jak słyszę opowieści typu: "Wczoraj był taki melanżyk, że cały dom był zarzygany <i tu śmiech rozmówcy>". |
U mnie zadnej patologii nie ma. Rodzina, jak rodzina..
Ale ze starymi jak najbardziej wypic lubie :) Czasem piwo.. a jak na działce to ciężke trunki też. Wóda 40%, Absynt 70% itp :) Oczywiscie wszyscy pozostają przytomni i nawet gadają po ludzku. No i takie 'cos' zdarza sie moze 2-3 razy w roku?.. |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:02. |