Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   zaleznosc midzy skutecznoscia defa bronia a skilami (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=55798)

gryzzly 13-11-2005 09:10

zaleznosc midzy skutecznoscia defa bronia a skilami

Mam pytanie: czy jezeli szedłem w swordy to czy na full defence uzywanie axa o lepszej obronie od sworda ma sens ( czyli czy skutecznosc defense`a broni zalezy od skilli sword\axe\club czy od czegos innego)??jezeli oczywiscie mowimy tylko o blokowaniu potwora zeby jak najmniej uh`ow schodziło przy uzywaniu kombinacji tarcza+1 reczna bron na full defense??

Vil 13-11-2005 09:29

Jesli chcesz blokowac potworki o sile guarda to daj sobie spokoj. Jezeli potworki o klasie smoka/ gsa to def nie robi roznicy.

ripper 13-11-2005 09:32

Hmmmm... W sumie to nie wiem, ale wydaje mi się że jezeli masz 70 skilla w swordzie i 10 skilla w axe to lepiej będziesz blokował swordem nawet jeżeli ma on mniej defa. Najlepiej sprawdź sam na jakiś slimach czy coś.

gryzzly 13-11-2005 09:34

roznica musi byc po jesli by jej nie bylo to by sie eq na lepsze nie wymienialo.... tylko ze wszystko wychodzi nie po 1wszym ubitym gs`ie a po 300-400....czekam na jakieg konkretne odpowiedzi a nie jakies wziete z kosmosu gdybanie....

Manrox 13-11-2005 13:21

Skill ataku też ma znaczenie przy obronie, i tak samo z shieldingiem. Jezeli masz skille 56/55 na przyklad uzywasz swordów, to jak dostaniesz advance w sword fightingu, to bedziesz zadawal troszke wieksze obrazenie troche czesciej, ale bedziesz sie tez lepiej bronil. Kiedy po awansie w swordingu dostaniesz advance w shieldingu, to bedziesz zadawal wieksze obrazenia, bo bedzie ci sie latwiej bronic. Sword fighting ma tylko znaczenie w częstotliwości zadawania tzw. critical hit'ów. Shielding wpływa na siłę twoich ciosów. Dlatego nie opłaca ci się używac axa przy takim skillu, bo to skill tzw. ataku ma duże znaczenie przy obronie. Atak twojej broni decyduje o sile twojego ciosu (skill jak juz mowilem tylko o czestotliwosci dobrych ciosów), a defense twojej broni też ma znaczenie przy atakowaniu. Im większy skill shielda i im lepszy def twojej broni, tym latwiej ci sie bronic. Im latwiej ci sie bronic, tym wieksza szansa na zadanie dobrego hita. Skille som poje**ne, myslsiz ze jak advansujesz w sword fightingu to bedziesz zarabiscie bil, a tu tak samo bijesz tylko sie lepiej bronisz...

Vil 13-11-2005 15:22

belkot. <10 znakow>

ripper 13-11-2005 18:00

@Manrox
Spytam wprost; Czy ciebie czasem nie po*******iło? To co napisałeś to imo stek bzdur i jak Vil powiedział (tylko nie wiem czy o twoim poście) bełkot -.-

Master of Aurea 14-11-2005 14:13

Nie mam pojęcia

Mysle za skill ma wienkszą różnicę niz def, ale moge się mylic :D

gryzzly 14-11-2005 21:22

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Master of Aurea
Mysle za skill ma wienkszą różnicę niz def, ale moge się mylic :D

... czyli ze jak 2-4= środa... prosze o mądre wypowiedzi na poziomie.... a nie pozalsięboże bezsensowne gadanie....

Raiderek 14-11-2005 21:41

No a ja dożuce swoje...
Więc wedugł pewnej teori, 1 cios leci na tarcze a 2 "na" broń.
Walcząc bronią klasy Axe, używamy skilla axe f. Gdy mamy Adv umiejętność władania bronią rośnie, czyli Atk i Def rośnie wedugł mnie...
CZYLI, 1 zdaniem blokuj bronią w której masz więcej Skilla (NO chyba że róznica w Defie jest Ogromna ^^)

Teoria wyżej napisana nie jest niczym potwierdzona, zrodziła mi sie w głowie.
Można tu jedynie podawać swoje Teorie.. Żadna i tak nie jest potwierdzona. I nie ma pewności że jest w 100% Dobra.. Więc można jedynie Gdybać :P

Sytian Labo 14-11-2005 21:48

odpowiedz na piewszy wers twojego posta: nie, nie ma sensu uzywania axe z lepszym def 'em jesli "poszedles w swordy"
odpowiedz na drugi wers: tak, skutecznosc def 'a broni zalezy od skill'a

shielding: umiejetnosc "poslugiwania" sie tarcza (... i odnosi sie to tylko do tarczy - im wiekszy skill tym wrogom trudniej sie przez nia przebic)

club/axe/sword fighting: bieglosc w poslugiwaniu sie bronia (zarowno w ataku jak i obronie - im wiekszy skill tym czesciaj trafiasz zadajac wieksze obrazenia oraz skuteczniej blokujesz ciosy przeciwnikow)

@Manrox
prawie zrozumialem o co ci chodzi, jakbys ta wypowiedz troche mniej chaotycznie poskladal to daloby sie nawet z "nia" podyskutowac ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:08.