![]() |
Skąd się wzięły nazwy w Tibii...?
Od początku mojej przygody z Tibią zastanawiałem się skąd oni wzięli te nazwy? Skąd wzięły się wszystkie nazwy miast, wysp itp., bo przecież jakoś musiały powstać, a wątpię żeby nie miały swojego początku tylko w myślach twórców z CIP-soft'u. No i ostartnio złamałem sobie nogę (nie pytajcie jak... :-P) i patrzę na mój wypis ze szpitala a tam: "Złamana prawa kończyna dolna; dolna część piszczeli (Tibia) i strzałki (Fibula)..." Zatkało mnie... Później przeglądłem atlas anatomii i zobaczyłem, że to łacińskie medyczne nazwy tych kości... A skąd wzięły sie pozostałe nazwy? Piszcie co wiecie.
|
Był sobie Cipek zlapał noge i miał nazwe.. Tak na poważnie nikt tego nie wie , tworcy to wymyślili i tak jest:)
|
Wymyślili nazwę Tibia. Kiedy w końcu skapnęli się co to oznacza dla jaj postanowili dać obszarom Tibijskim podobne nazwy. Ot co.
|
Ameryki to ty nie odkryles, bylo o tym mowione wiele razy...
Inna nazwa np. sternum- mostek (ten w kl. piersiowej) czyt. mount sternum :) |
tibia
najprawdobodonej chcieli stworzyc gre o tematyce piszczela i nazwali ją "tibia" :D
|
Wniosek jest jeden: CIP-owie to medyki...
|
Jest też sternum jako mostek(Mount Sternum) :P
|
Dokladnie.
A nawet z polskiego, Cip'y tez maja cos z czlowieka(dokladniej kobiety)... ;) |
Byl kiedys artykul na temat wywiadu z Cipami i ktos z Tibia.pl zadal to wlasnie pytanie, poszukaj a znajdziesz
|
tibia.pl : Dlaczego "Tibia"? W Grze jest wiele nazw kości (Tibia to znaczy piszczel). Żaden jednak z członków CipSoftu nie studiował medycyny, dlaczego więc gra nazywa się akurat Tibia?
CipSoft : Nazwa ta miała być raczej nazwą fantasy. Później jednak poznaliśmy, że jest to łacińskie [i angielskie również, przyp. redackcji] słowo związane z anatomią. Wówczas powstał pomysł na zrobienie z tego żartu i nadanie róznym miejscom nazw związanych z anatomią, jak Fibula (kość strzałkowa) czy Mt. Sternum (mostek). |
Wyzej mamy przyklad ze szukanie nie boli
|
Cytuj:
itp nie chce mi sie pisac :D |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:15. |