Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Armor armorowi nie równy? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=57888)

Pieciax 06-12-2005 12:25

Armor armorowi nie równy?

Mam pytanie: obecnie mam na sobie leather boots i crown armor, i zastanawiam sie czy zakupic dragon scale mail czy steel boots: oba wybory spowodują ze suma mojego pancerza bedzie zwiekszona o 2, jest jakas róznica co lepiej kupic?(na moim swiecie cena steelów jest nieco niższa od dsm)

Drugie pytanie: w którym momencie warto załozyc AoL? kiedy jeden z przemiiotów który sie nosi jest wart wiecej niz 50k czy jak ich suma przekracza tą wartosc? czy majac AoL wypada tez plecak przy smierci, czy tylko traci się Aol'a?

hide 06-12-2005 12:30

Mając AoLa tracisz tylko ten amulet. Plecak, eq czy cokolwiek innego zostają.
Czy opłaca ci się nosić musisz już sam zdecydować...

Nie ma różnicy w armie z butów a armie z DSMa więc kupuj co chcesz :)

Shinjix 06-12-2005 12:36

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pieciax
Mam pytanie: obecnie mam na sobie leather boots i crown armor, i zastanawiam sie czy zakupic dragon scale mail czy steel boots: oba wybory spowodują ze suma mojego pancerza bedzie zwiekszona o 2, jest jakas róznica co lepiej kupic?(na moim swiecie cena steelów jest nieco niższa od dsm)

Patrząc na to ekonomicznie - Steel Bootsów nie zmienisz do końca gry w tibie, a DSM zmienisz tylko raz, ale to na wyzszym levelu. Chociaż jest taka nie pisana zasada, ze zawsze zmienia sie armor :). Ja bym na razie kupił DSM.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pieciax
Drugie pytanie: w którym momencie warto załozyc AoL? kiedy jeden z przemiiotów który sie nosi jest wart wiecej niz 50k czy jak ich suma przekracza tą wartosc? czy majac AoL wypada tez plecak przy smierci, czy tylko traci się Aol'a?

hmmm... Przy smierci wypada tylko AoL, Backpack zostaje. Sądze, ze najbardziej sie oplaca kupic AoLa jezeli mozesz naprawde duzo stracic. Bo dla, np. tylko BoHów, neee. Ale dla DSM, BoH i MMSa juz tak. Zalezy tez od tego co nosisz w bp. Jezeli jestes knightem i expisz z D Lance, a w bp masz bright sword/fire axe i MMSa/Demon Shielda to przydalby sie AoL; lub jezeli jestes sorkiem i masz runy powyzej 50k. Wez pod uwage, ze z AoLem przy dedzie ZAWSZE stracisz 50k.

Pieciax 06-12-2005 12:47

Dzięki za porady:)

A czy ktos kiedys probował stworzyc statystyki lub szukac zależności jak i co wypada przy smierci bez AoL'a, czy jest to całkowicie losowe? czytałem w postach ze niektórzy tracili niemalże wszystko a niektórzy zaledwie backpack...ja sam poległem pare razy ale zawsze miałem inny ekwipunek wiec ciezko mi powiedziec czy sa jakies zaleznosci... przewaznie wypadał tylko plecak. Czy jest róznica kiedy giniesz zabity przez potwora czy pk, lub gdy sam jestes pk i w koncu ktos cię dorwał...

Ciacruzzi 06-12-2005 13:00

pomyślmy...

Ja na twoim miejscu kupiłbym s bootsy, ponieważ zawsze możesz sie wybrac na hunt na dl'e z kumplami i zlootowac Dsm, a wątpie ze sie wybierzesz na beho:)

blackroose 06-12-2005 13:10

O kurde caly czas tylko gdybanie i gdybanie i nikt nie odpowiedzial jeszcze jasno na pytanie. Najbardziej licza sie punkty arm z armora, a mniej z pozostalych czesci eq, wiec jesli obydwa przedmioty dodadza ci 2 pkt arma, to wieksze szanse na sparowanie ciosu pancerzem lub mniejszy hit bedziesz mial przy lepszym armorze a nie butach. Wiec kup zdecydowanie DSM!!!

Charlotte Makantana 06-12-2005 13:10

moje zdnaie i moja wiedza: AoL'a warto nalozyc wtedy kiedy jest Ci potrzebny (kiedy Ty uwazasz ze sie moze przydac)... przy smierci AoL nie wypada tylko sie niszczy wiec ktos kto znajdze Twoje zwloki nie znajdze w nich nic... ani AoL'a ani nic z eq... zsoatrje wszystko oprocz AoL'a... moim zdnaiem bardziej oplaca sie kupic Steel Bootsy bo przeciez sa tansze, daja tyle samo obrony i bedziesz mogl sie komus pochwalic ze je masz... :P

Raiderek 06-12-2005 13:11

NIe ma różnicy,
Jedyny wyjątek to "truskawka"
Bo wtedy tracisz wszytko, absolutnie wszytko co miałeś przy sobie, nawet z Aol'em

Horde_Tauren 06-12-2005 13:11

czy tu czy tu nie ma roznicy ja bym kupil DSM a potem kupowal Bohy :)

Walekifa 06-12-2005 17:16

Ekhm.NIe myślicie logicznie :P

Kup dsm zamiast Steel bootsów.
dlaczego?

Bez aola.kiedy padniesz mając i steel bootsy i c armor masz większą szansę że wypadnie ci drogi przedmiot(20% czyli 1 do pięciu).A z samym dsm.Jeśli wypadną ci zwykłe buty to żadna strata.Więc szansa stracenia cenneg oprzedmiotu wynosi tylko 10% . A jesli wypadną ci oba??To co będzie wtedy? o.o ...Dsm i już

Cytuj:

a wątpie ze sie wybierzesz na beho
Raczej na behe :D

Btw.Hail dark drow :P:P:P

Defiblirator 06-12-2005 17:23

Ja tak jak inni radze kupic DSM, a zamiast Steel B. Kupic BoH-y. AoL powoduje ze wszystko zostaje a on znika.

P.S Jak sie ma AoL-a to exp i skills spadaja przy dedzie? :baby:

Trenei 06-12-2005 17:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Defiblirator
Ja tak jak inni radze kupic DSM, a zamiast Steel B. Kupic BoH-y. AoL powoduje ze wszystko zostaje a on znika.

P.S Jak sie ma AoL-a to exp i skills spadaja przy dedzie? :baby:

Tak

Kup DSM

Nagrix 06-12-2005 17:48

Nikt nie odpowiedział jeszce co do wypadania przedmiotów, więc ja to powiem. Jeśli giniesz ZAWSZE wypadają ci przedmioty w które możesz coś włożyć np backpack/bag ( obojętnie czy trzymasz go w ręce czy tam gdzie plecak albo strzały )oprócz tego jest 10% szany, że wypadnie ci coś innego ( gra losuje dla każdego przedmiotu ). Jeśli masz Pacc ta szansa zmniejsza się do 7%, można dodatkowo wykupić 5 Blessów za 50k ( jeden na terenie dla Pacc ), a każde z nich zmniejsza szanse o 1%. I jeszce jedno - nie ma znaczenia przy śmierci czy nosisz DSM, leather armor czy MPA szansa zawsze jest taka sama. No i jeśli masz AoLa to on znika a reszta ekwipunku zostaje nietknięta, a co do wyboru przedmiotu kupiłbym DSM B)

Heti 06-12-2005 17:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nagrix
Nikt nie odpowiedział jeszce co do wypadania przedmiotów, więc ja to powiem. Jeśli giniesz ZAWSZE wypadają ci przedmioty w które możesz coś włożyć np backpack/bag ( obojętnie czy trzymasz go w ręce czy tam gdzie plecak albo strzały )oprócz tego jest 10% szany, że wypadnie ci coś innego ( gra losuje dla każdego przedmiotu ). Jeśli masz Pacc ta szansa zmniejsza się do 7%, można dodatkowo wykupić 5 Blessów za 50k ( jeden na terenie dla Pacc ), a każde z nich zmniejsza szanse o 1[/b]%. I jeszce jedno - nie ma znaczenia przy śmierci czy nosisz DSM, leather armor czy MPA szansa zawsze jest taka sama. No i jeśli masz AoLa to on znika a reszta ekwipunku zostaje nietknięta, a co do wyboru przedmiotu kupiłbym DSM B)

pacc i blessy niemają zależności od wypadania przedmiotów X(

Pieciax 06-12-2005 18:17

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez blackroose
O kurde caly czas tylko gdybanie i gdybanie i nikt nie odpowiedzial jeszcze jasno na pytanie. Najbardziej licza sie punkty arm z armora, a mniej z pozostalych czesci eq, wiec jesli obydwa przedmioty dodadza ci 2 pkt arma, to wieksze szanse na sparowanie ciosu pancerzem lub mniejszy hit bedziesz mial przy lepszym armorze a nie butach. Wiec kup zdecydowanie DSM!!!

Czy ktos jeszcze moze to potwierdzic? faktycznie trafienia są rozliczane w rózne lokacje, tzn mozna oberwac w głowe, tors, nogi etc. i liczy sie armor poszczególnych przedmiotów na nich noszonych a nie suma wszystkiego?

Nagrix 06-12-2005 18:17

up, up
Wiesz ... ja tego osobiście nie sprawdzałem, ale czytałem, że tak jest na naszym forum

Horde_Tauren 07-12-2005 06:13

@pieciak
arm sie sumuje nie zaleznie gdzie on jest

RooFooZ 07-12-2005 06:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nagrix
jest 10% szany, że wypadnie ci coś innego ( gra losuje dla każdego przedmiotu ). Jeśli masz Pacc ta szansa zmniejsza się do 7%, można dodatkowo wykupić 5 Blessów za 50k

TAK JEST TYLKO Z EXPEM STRACONYM

Euratielek Dard 07-12-2005 06:45

Moim zdaniem kupowac i wydawac tyle kasy na dsm lub steel boots jest bezsensowe nie lepiej ci samemu postarac sie to zlootowac i all kase wydac na uhy ;] Takie jest moje zdanie ..

Sz#sz# 07-12-2005 06:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Horde_Tauren
@pieciak
arm sie sumuje nie zaleznie gdzie on jest

czyli kombinacja (3) mpa na klate i na ręce będzie ok? :o

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:30.