Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=14)
-   -   O taktykach (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=58983)

Hegemmon 23-12-2005 02:20

O taktykach

Który sposób pisania taktyk odpowiada Tobie bardziej:
Pierwszy- nazwy stosowane w grze, tłumaczenie jak kolega koledze. Bez zbędnych według ciebie zwrotów i informacji powszechnie wiadomych.
Drugi- podchodzący pod styl encyklopedyczny, szeroko linkowany i ze spolszczonymi nazwami (np. Dragon Lord- Władca Smoków; Monk- Mnich; Warlock- Czarnoksiężnik) w celu nadania tekstowi ciekawszego wykladu.

Co do ostatecznego charakteru obu metod pisania, to nie trzmyajcie się sztywno wyjaśnień. Może jakiś mix?
Po co ankieta? Bo przypomniałem sobie, że niektórzy się uskarżali na niektóre taktyki. Chcąc zadowolić jak najwięcej osób postanowiłem po prostu zapytać -.-'
Tak więc co powinno być, a czego nie powinno?

Thero 23-12-2005 05:46

Tłumaczę to sobie w ten sposób, że Pierwsza wersja jest mniej oddająca klimat (którego tak na prawdę za dużo nie ma ;)). Mimo wszystko ja tam wolałbym żeby Pierwsza wersja przeszła. Od RPG'owania mamy "prawdziwe" Rpg'i.
Btw. Taka moja mała sugestia żeby przy potworkach najpopularniejszych do trenowania (Cyclops, Slime, Rotworm) umieścić minitutorial, tj. napisać jedną/dwie miejscówki dobre do bicia na nich skilli, być może nawet ukoronowane filmikiem. Wtedy byłbym szczęśliwy :>.

Gangrel 23-12-2005 15:48

Ja bym to przemieszał...Wersja encyklopedyczna z angielskimi nazwami.

Rybzor 23-12-2005 17:06

Mi sie podoba wersja encyklopedyczna, fajnie sie czyta co co ludzie "finezyjnego" (:P) wymysla ;D, nadaje to jakby "klimat" calemu opisowy, bo bardziej mi sie podoba np "nie stoj na wprost do pyska smoka bo mozesz oberwac z ognia" niz "stoj po skosie do draga zeby ci z f wave nie ****nal :D, chociaz jak kumpel kumplowi tez nie jest zle w sumie

Vanhelsen 23-12-2005 18:07

Głosuje za pierwszym ale najbardziej to MIx, (drugi bez polskich nazw na przykład)

Vaxxia 23-12-2005 20:42

Drugi bez polskich nazw... Tibii sie spolszczyć nie da więc to od razu możecie sobie darować, natomiast sama idea podtrzymania klimatu jest bardzo ciekawa.

Hegemmon 24-12-2005 08:42

hmm,więc najbadziej byłby porządany sposób encyklopedyczny z zachowaniem oryginalnych nazw?
co do skrótów typu "f wave" to ich nie mam zamiaru stosować, bo to trochę nie wypada na stronie.
Zobaczymy co wyjdzie z tego Mix-u.
<function type="mamroczenie">jeszcze mi "aczkolwiek" zostało, ale to sobie na pralke przyczepie</function>

Dwik 24-12-2005 09:00

Wolę wersję encyklopedyczną-jasno i zrozumiale dla przeciętnego tibilijczyka. W wersji polskiej to może się okazać, że Emilka wam wszystkie wyrazy pozabierała.

Ashlon 24-12-2005 10:24

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Thero
Btw. Taka moja mała sugestia żeby przy potworkach najpopularniejszych do trenowania (Cyclops, Slime, Rotworm) umieścić minitutorial, tj. napisać jedną/dwie miejscówki dobre do bicia na nich skilli, być może nawet ukoronowane filmikiem. Wtedy byłbym szczęśliwy :>.

Po to, zeby te miejscowki byly oblegane przez 1000000 ludzi? ;)

@Dwik : zawsze mozna zatkac Emilke :P

@Topic : zachowac klimat fantasy, uzywajac angielskich zwrotow. Urozmaicic troche te "suche fakty" ;)

Yoh Asakura 24-12-2005 10:39

Wg. mnie lepiej pisać tak jakby tłumaczył kolega koledze.Wtedy dla takiego gracza które rozumie wszelakie skróty jest łatwiej skapować i lżej czytać niż taki mini wykład.

Ashlon 24-12-2005 12:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Yoh Asakura
Wg. mnie lepiej pisać tak jakby tłumaczył kolega koledze.Wtedy dla takiego gracza które rozumie wszelakie skróty jest łatwiej skapować i lżej czytać niż taki mini wykład.

Taki gracz, ktory "rozumie wszelakie skroty" raczej nie bedzie uzywal taktyk z tibia.pl, tylko zastosuje wlasne (lub te sprawdzone). W/w taktyki maja sluzyc poczatkujacym, a nie starym wyjadaczom ;)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 15:08.