Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Problemy z blokadą IP. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=5911)

Dan the Automator 29-05-2004 15:43

Problemy z blokadą IP.

News #1
Od pewnego czasu wielu uzytkowników skarży się na 30 minutowy "ban" IP (Your ip number is blocked for 30 minutes ). Powstało wiele plotek, jakoby była to nowa kara za używanie MC ;) Niestety tak nie jest ;(

Co się tak naprawde stało?
Ano jest to nowe zabezpieczenie konta. Jeśli złe hasło było wpisywane za często - automatycznie konto zostanie zablokowane na 30 minut (co w praktyce oznacza troche więcej ;) ). Nie pozostaje nic innego, jak tylko odczekać. Przez ten czas dobrze jest się zastanowić, kto i dlaczego wpisuje złe hasła? Jeśli to nie prawowity właściciel konta, można się obawiać, że ktoś ("hacker") znając nasz numer, próbuje odgadnąć nasze hasło. Dobrze jest przeczytać Porady na temat bezpieczeństwa konta by lepiej je zabezpieczyć. Jeśli jednak ów blokada jest naszą winą, bo bezskutecznie próbowaliśmy odgadnąć zapomniane hasło - lepiej jest skorzystać z Panelu do odzyskiwania hasła.

Hakerzy mogą uzywać makra do wpisywania losowych haseł - więc taka blokada była potrzebna. BO co by nie mówić - system zabezpieczeń oferowany nam CiPSoft nie jest za dobry...
Prosimy więc spokojnie odczekać i nie pytać się już na forum o to

By Paro:
Jeżeli jesteście podłączeni do internetu za pomocą telewizji kablowej zadzwońcie do admina waszego neta i powiedzcie zeby zmienili wam IP na publiczne i nie bedziecie mieli juz tego komunikatu

News #2
Strona tibia.pl jest w trakcie przebudowy - więc proszę nie zrażać się tym, że wagi przedmitów są niewłaściwie, potwory są źle zlinkowane itd~
Postaramy się to jak najszybciej poprawić
Pozdrawiam
Dobo & Tibia.pl-team

xozis 29-05-2004 15:51

a jak zrobic zeby tego nie bylo??

Livia bloodmirth > Titania> 67/66 rosnom <4 mlvl rosnie;(

Dan the Automator 29-05-2004 15:54

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez xozis
a jak zrobic zeby tego nie bylo??
Już poprawiłem ;) Trzeba Poprostu czekać~

xozis 29-05-2004 15:54

bo nawet po 30 min - 1 godz -2 godz mi nie che to zniknac;(

Livia bloodmirth > Titania> 67/66 rosnom <4 mlvl rosnie

Andy ognisty 29-05-2004 15:58

Ja poczekałem i jest OK

xozis 29-05-2004 16:01

a u mnie nie;(

Master Mazi 29-05-2004 16:04

Hmmmm dziwne ;] moj kumpel ma to od 3 dni i chyba zna swoje hasło ;] a to sie robi od tych relogów bo juz to sprawdziłem ;] dostaje zawsze to jak robie reloga

paro 29-05-2004 16:08

Jeżeli jesteście podłączeni do internetu za pomocą telewizji kablowej zadzwońcie do admina waszego neta i powiedzcie zeby zmienili wam IP na publiczne i nie bedziecie mieli juz tego komunikatu

xozis 29-05-2004 16:08

czyli mam czekac czy co mam robic
???

xozis 29-05-2004 16:09

paro thx juz wiem co mam robic(ja tesh pila)

Moruro 29-05-2004 16:09

Z tego co przeczytałem wynika, że haker może sobie moje konto hakować całe życie i że ja po prostu mam sobie codziennie CZEKAĆ aż mu się to kurwa znudzi. rozumiem tylko, że jak haker nie odpuści to moge sobie Tibie wsadzić w dupe. Dziękuję.

Dan the Automator 29-05-2004 16:11

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez paro
100% sure? Bo jesli tak, to może dodam to do newsa ;)

Mefisto Er 29-05-2004 16:14

Witam All

Witam Wszystkich

BOBO:

Moim Zdaniem To Co Napisał DOBO to nie jest przyczyna zablokowanego IP.

Mój Brat ma konto na Tibi, Ja mam, Sąsiad i drugi sąsiad i każdy z nas ma to samo...!!

WHY??

EDIT:

Sorry Dobo za BOBO ale śpieczyło mi się...

xozis 29-05-2004 16:14

ja mysle ze to racja bo chodzi o ip

Dan the Automator 29-05-2004 16:23

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Mefisto Er
Witam Wszystkich

BOBO:

Moim Zdaniem To Co Napisał BOBO to nie jest przyczyna zablokowanego IP.

Mój Brat ma konto na Tibi, Ja mam, Sąsiad i drugi sąsiad i każdy z nas ma to samo...!!

WHY??
Po pierwsze: do cholery jasnej DOBO nie bobo!!!!! ;)

Po drugie - ja tylko tłumaczyłem mail od Cipów ;) Chyba umieszcze uwage Paro w newsie :)

Villen 29-05-2004 16:43

Fajen zabezpieczenie,gorzej jak hakerowi się znudzi to wtedy będe czekał 1 rok;p

ziutek 29-05-2004 17:13

Jestem początkującym informatykiem, ale czegoś tak bezdennie głupiego bym nie zrobił. Blokując publiczny adres IP blokuje się wszystkie kompy podłączone do internetu przez router (za tzw. NAT-em). Tak są podłączone nieraz całe osiedla po kilkadziesiąt hostów.

Rada dla użytkowników neostrady: IP w tej usłudze jest zmienne - wystarczy zrestartować modem a dostaniecie nowy adres.

Rikimaru 29-05-2004 17:20

Dobra czas rozwiac mity. Najpierw musze wytlumaczyc czym jest IP oraz jak wyglada struktura sieci kablowych lub radiowych. IP jest to taki adres waszego kompa tak samo jak macie adres swoich mieszkan. A co do sieci to wyglada to tak ze wszyscy uzytkownicy ktorzy zalozyli u danego odbiorcy internet sa podlaczeni pod jednego kompa. To za pomoca tego kompa laczycie sie z netem, a ze komp jest jeden a uzytkownikow powiedzmy 200 to trzeba bylo cos wymyslic. Wyglada to tak ze kazdy z tych uzytkownikow w internecie ma to samo ip, to ip co komp uslugodawcy. A zeby informacje przychodzily do odpowiednich uzytkownikow to kazdy uzytkownik ma ip sieciowe(wewnetrzne) i to ip widzi tylko ten komp(router) oraz kompy uzytkownikow w sieci. Troche pogmatwane to ale nic na to nie poradze mam nadzieje ze zrozumieliscie. I teraz wystarczy ze uzytkownik A wklepal zle swoje passy apre razy, albo ktos mu sie probuje wlamac na konto, wiec servery tibii blokuja jego ip. Ale ze jego ip to ip routera, i kazdego uzytkownika w sieci to i uzytkownik B i C beda mieli IP bloka bo maja takie samo IP co pan A. Wiec nawet jezeli wasz provider internetowy zgodzi sie udostepnic wam publiczne ip czyli to zewnetrzne to jezeli to wam sie ktos probuje wlamac na konto to i tak bedziecie mieli IP bloka ;)

Najlepiej maja ludzie z neostrada bo oni co podlaczenie sie do internetu maja inne ip wiec im to w zasadzie nie grozi ;)

Kali :D 29-05-2004 17:55

Ehh ja do nich pozneij zadzwonie i zoabczymy czy zmienia mi IP. Oby tak ;( ;( ;( ;(

Arakazz 29-05-2004 18:49

o maj gat, zeby mi sie to nie zdarzylo!

P.S. czemu mi emblemat nie dziala?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:40.