![]() |
Jaki język wybrać
Chciałbym sie zacząć uczyć jakiegoś języka programowania tylko nie wiem jakiego? czy moglibyście mi powiedzieć jaki język jest najprostszy ( nie licząc html i xhtml). Z góry thx
|
Cytuj:
|
Taa z matmy dość dobry jestem. A jakim programem najlepiej pisać?
|
Cytuj:
oryginalna i legalna wersje mozna poprac TUTAJ |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
juz assemblera chyba latwiej sie nauczyc ;) |
na początek pascal albo od razu C. Jeśli chodzi o środowisko to owszem może być na początek Dev C++ ale potem lepiej przerzuć się na Borland C++ Builder (darmowe klucze dla wersji domowej, kwestia skombinowania sobie od kogoś instalki). BTW: html to nie język programowania.
|
Cytuj:
Cytuj:
a wlasnie. co chcesz programowac? jest cos co sie najbardziej interesuje? renderowanie grafiki w czasie rzeczywistym, pisanie gier, aplikacje internetowe, czy poprostu chcesz rozpoczac swa przygode ;) z jezykiem programowania? |
Turbo Pascal >>> Delphi >>> PHP >>> C++ >>> C
|
C, gdy nie interesujesz się obiektowym
C++, gdy jednak się interesujesz C# gdy chcesz zostać wyklęty przez Kaldricka i Vall'a :) |
Cytuj:
C++, gdy nie wiesz co to znaczy 'obiektowy' :] |
Zdecydowanie C++ lub Java. Oba jezyki zorjentowane obiektowo. Nie ma sensu zaczynac nauki od C, bo po co?
C++ - wiadomo dla czego. Jedyny, niepowtazalny, wspanialy jezyk programowania za pomoca ktorego zrobimy wszystko;) Java - nowoczesny, w pelni obiektowy, niezalezn od platformy. Z bardzo doba obsluga wyjatkow. Z kazda wersja coraz szybszy. Bardzo stabily i przyszlosciowy... zaraz Kald mnie z***ie:P PS: Ktos cos wspominal o Brainfucku? Fenomenalny jezyk:P W sam raz na nudne zimowe wieczory:) |
Kilka sprostowań:
Logo to nie jest polski język! @Birmil: Czemu C na końcu? Jest już przestarzały, najlepiej się za niego nie zabierać. |
Duzo osób na poczatku uczy sie C, potem prosciej pojac C++. Ale w zasadzie, równie dobrze mozesz zaczayc od razu uczyc sie C++.
Polecam kurs C++ : http://it.hk.pl/ |
Cytuj:
|
Grafika 3d czy 2d? Gry czy coś innego?
|
Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Spróbuj http://nehe.gamedev.net/ (google, tha hell... Miałeś nazwę główną, ale byłeś zbyt leniwy, by zajrzeć?)
|
Czy chcialbys pogramowac grafe, AI czy cokowliek innego - najpierw musisz nauczyc sie podstw. bez tego ani rusz.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 00:44. |