Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wirus w Bios-ie? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=60066)

Str4t0s 31-12-2005 21:54

Wirus w Bios-ie?

A wiec mam problema z kompem.Dzisiaj mialem generalnego formata.OK nie ma wirusow.Lecz...Po godzinie lub 2 obslugiwania kompa , wieha sie bez odpowiedzi.Nic nie dziala i trzeba restartowac.Mysle ze wirus przelaz do biosa.Jak go usunac? Przez niego nie moge grac w mojego ukochanego battlefielda ;(

Klimmek 31-12-2005 22:57

Jak nic nie działa to nijak go usuniesz. Pozatym nie wiem czy wirus może dostać się do BIOSu, ale to nvm.
Jedynym chyba rozwiązaniem jest ponowny format. ;]

Dwarf 31-12-2005 23:14

@up: format nie pomoze jesli s****iel dostal sie do BIOS'u.

@topic: niestety nie mam jak Ci poradzic :(

Angel of Death 31-12-2005 23:42

Chyba najlepiej jak oddasz kompa do jakiegoś serwisu do naprawy (ale nie byle jakiego bo w takim to sobie moga nawet nieporadzić) Lub poszukaj jakiegos informatyka który sie zna na rzeczy : P

Djimy 01-01-2006 00:02

informatyk , serwis, albo wgrac nowy bios tylko nie wiem czy ten wirus pozwoli na to :F.

Uncle Warrior 01-01-2006 00:05

Jak mialem taki problem to okazalo sie, ze plyta glowna jest z***ana ;P

Str4t0s 01-01-2006 00:15

@up : Pewnie miales czernobyla,wirusa ktory rozwala plyte glowna.
Topic : Jutro...Tfu dzisiaj przyjdzie informatyk.Moze pomoze.

MayGyver 01-01-2006 01:03

jest kilka powodow zwieszania sie systemu

1 blad systemu
2 problem z zasilaniem procesora
3 cos sie przegrzewa

jesli bylby wirus w biosie - nigdy z takim wirusem sie nie spotkalem jedynie czytalem - to raczej objawialoby sie to w inny sposob

matkow21 01-01-2006 02:52

zainstaluj sterowniki do plyty głównej i powinno byc po sprawie

limenu 01-01-2006 03:54

biosa chyba do zera mozna zresetowac bateryjke wyciagajac :P Chyba nawet tak robile.. ale nie kabinuj.. nie chce abys potem mial mi za zle :3

Rybzor 01-01-2006 05:20

Jakis informatyk powinien pomoc prawie na 100%, a jak nie to do serwisu, ciekawe co by Scor na to powiedzial :P

Shanhaevel 01-01-2006 09:59

O ile pamiętam można zresetować BIOSa przełączając jakiś zworek ręcznie. Chyba jeszcze można wymienić kostkę BIOSu cz coś...

Uncle Warrior 01-01-2006 13:05

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Str4t0s
@up : Pewnie miales czernobyla,wirusa ktory rozwala plyte glowna.

Juz od wirusow... po prostu byla z***ana, nie do uzytku, wykonczona, emerytura xP

Zielevitz 01-01-2006 13:41

Jeśli myslisz o wirusie w biosie, mozesz zrestartowac bios wyjmujac i wkladajac spowrotem bateryjke z płyty głównej

Spróbuj w biosie pozatym zmienic tempo taktowania rpocka

ew pod windą jakieś overclocki ściągnąć

patrikozzz 01-01-2006 14:04

Hmmmm... jeszcze jest jedna możliwość - zainstalowałeś wadliwe sterowniki, które zacinają kompa.

Zielevitz 01-01-2006 14:54

ano, w końcu wiadomo że sterowniki do procesora to rzecz podstawowa <lol>

Ja mam z geforcem 2 100/200 MX (stary, nie? :D) dziwny kłopot, otóż komp siępoprostu restartuje co jakis czas (zapewne jakis konflikt sprzętowy). Ratunkiem dla mnie było tylko to że zainstalowałem sterowniki 28.84 (też stare, ale inne nie dają sie overclockować na moim sprzęcie) i teraz miom ze wyklrywa mi tego Ge-fka jako 400 MX to działa dobrze. No ale totak offtopem, nie

Hegemmon 01-01-2006 14:58

Nie mam pojęcia dlaczego tak ord razu wpadłeś na pomysł wirusa w biosie. To raczej nie jest taka prosta sprawa, przez co jest to rzadko spotykany problem. Są wirusy, które potrafią przetrwać formata, dać twoje namiary innym wirusom, które mogły ci sięwrzucić zaraz po formacie etc.
Być może poprzedni wirus był na tyle złośliwy, że cości w kompie spalił?

Jeżeli jużtak koniecnzie chcesz, to mozęsz zrestartować biosa tak jak mówili inni powyżej poprzez wyciągnięcie bateryjki biosowskiej, ale wbrew pozorom to nie jest taki złoty środek, bo nie zawsze bios się resetuje po zaniknięciu zasilania. Jak to powiediał kiedyś mój profesorek trzeba się wtedy zabawić w kure domową i biosa trzeba upiec ;) Po prostu wyciągasz kostkę ( jak nie umiesz to lepiej nie pchaj tam łap) a potem położyć ją na kawałku folii aluminiowej tak, aby dotykały jej wszystkie końcówki. Wtedy bios się przerzuci na ustawienia producenta.
Z tym, że jeśli o mnie chodzi to myślę, że bios jest w porządku. Proponuję załatwić jakiś system bootowalny z płytki (najlepiej jakis linux jeżeli masz windowsa) i w ten sposób uruchomić kompa. Jeśli się sypnie, to nie będzie to wina systemu. Tak wogóle, to sprawdź też jaką temperature ma procesor i jakie jest napięcie na płycie.

Ostatecznie zawsze mozęsz spalić kompa na podwórku i zacząć żyć bez zdobyczy techniki -.-'

Sokochłap 02-01-2006 13:34

Jak wygląda taka bateryjka od biosa ?

Dr.Unknown 02-01-2006 13:51

Sprawdz wiatraczki...Po co od razu wymyślasz teorie spisku z BIOS'em?;)
rotfl

Kruq 02-01-2006 20:11

Rozbierz kompa i każdom najmniejszą część wyczyść. Ja miałem identyczny problem i zrobiłem właśnie to. Nietrudno się domyślić że podziałało bo komputer był w środku cały zakużony.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 20:42.