![]() |
C++ jak zaczac? :)
Jestem kompletnym jeleniem co do programowania. Nic o tym nie wiem itp.
Duzo osob mowi ze jak zaczynac nauke to od C++ :) Jak zaczac? Co moge dzieki niemu stworzyC? :D Nie smiac sie :) Kazdy kiedys zaczynal :P |
Cytuj:
@topic: to nie moja dzialka :P |
Po pierwsze (imo najważniejsze) - musisz mieć dużo cierpliwości i nie poddawać się, jeśli coś nie działa jak trzeba po raz 100-tny z rzędu.
Do nauki C++ poleciłbym zdecydowanie książkę (zamiast tutoriali), z tych najpopularniejszych: - Symfonia C++, J. Grębosz - Thinking in C++ (autora nie pamiętam) Sam nauczyłem się z tej pierwszej pozycji, ale po obejrzeniu tej drugiej - myślę, że jest dobra. Dalej, polecam zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką google. Bez tego można sobie odpuścić zabawę z programowaniem. Szczególnie przydatna jest wyszukiwarka grup dyskusyjnych: http://groups.google.pl/ Korzystam z niej nadal bardzo często. Wpisuję treść błędu z którym nie mogę sobie poradzić usuwając z niego szkodliwe (dla wyszukiwania) treści typu nazwa zmiennej, nazwa pliku, etc, a google przychodzi z pomocą. To chyba tyle na wstęp, dalej pozostaje tylko pisać, debuggować, pisać, debuggować, debuggować, debuggować, ... :) A, jeszcze warto pytać różnych ludzi o rzeczy niezrozumiałe. Jakby co, wpadnij na #tibia.pl na Quakenecie i pytaj. edit: jak potrzebujesz jakiegoś środowiska graficznego, to Pod tym linkiem masz ich spis :) |
Cytuj:
a jeszcze lepiej to by bylo jakbys sie najpierw zastanowil co chcesz pisac, bo jesli cie interesuje HTML to lepiej narazie C++ odlozyc na bok. Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Tom II - autorzy: Bruce Eckel, Chuck Allison :] wiecej informacji znajdziesz TU i TU btw: bardzo fajna ksiazka, polecam jezeli narazie nie chcesz kupowac ksiazki to podobno TA strona jest dobra. mowie ta, bo jeszcze jej zabardzo nie przegladalem tylko qmpel mi o niej opowiadal :) pozdr0 |
Hmmm... Ja bym proponował zacząć od www.google.pl, z hasłem Poradnik C++, Początki C++ albo coś takiego ;). Tam będzie co to jest, i o co z tym ogólnie chodzi. Ale na dalszą metę, to lepiej jakieś książki mieć :).
|
symfonia cpp (ktoś tam wyżej podał autora) + kompilator Dev-Cpp (google.pl) + dużo cierpliwości i można się uczyć od zera
|
Huh, też chce zacząć sie 'uczyć'.
Brat mi załatwi Symfonie C++, a narazie czytam Kod:
http://www.it.aplus.pl/it/ |
a co proponujecie dla basica?
|
Cytuj:
|
Symfonie odtradzam, u mnie od razu facet powiedzial ze mija się ze standardem.
Dlatego też polecam "podstawy języka C++" Stanleya B. Lippman'a i Josee Lajoie oraz pakiet GC (GNU Compilers) i powiedzmy kDevelop :) |
Cytuj:
Taaa, za***iście. Cena promocyjna (-20%): 114.80 PLN :D Poszukam na emulu, poza tym Kod:
# dyrektywy preprocesora Kod:
#include <iostream> |
Nie jestem pewien, czy zaczynanie nauki programowania od C++ jest dobrym pomysłem. Może na dobry początek Turbo Pascal ? xD!
|
C++? Hmmm ja bym Ci polecił Delphi (Object Pascal)!
Jezeli sie upierasz przy C++ to nie moge ci pomóc, ale zaczęcam do programowania w Delphi. W razie czego mozesz skorzystac z lektury Adam Boduch - Delphi 8 Kompedium programisty Pozdro |
Cytuj:
Kod:
#ifndef DUPA_H Scor, a możesz mi napisać gdzie Symfonia odlatuje od standardów? :> Odpowiedzi, że gość nie używa "using namespace std" lub "std::cout" nie przyjmuję :> |
Vall, uzywa namespace std, ale konkretow nie podawal :P
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:38. |