W opcjach grafiki klienta tibii masz taki suwak "Maximum FPS limit" czy coś w tym rodzaju. Obciągasz to w lewo tak długo, aż się przestanie zawieszać (obciąganie poniżej 30 fpsów nie ma sensu, gra działa za wolno). Optymalną wartośc osiąga się tak:
odpalasz tibię i musisz się zalogować (bo w głównym menu FPSów jest zawsze więcej), wciskasz ALT+F8, w lewym górnym rogu wyskakuje ci czarne okienko, tam masz różne bzdety. Patrzysz na ilość FPSów, powiedzmy że masz 77, tak więc obciągasz Maximum FPS limit do 50 i powinno chodzić gładko.
Ja miałem podobny problem na Windows XP, po wejściu do gry zawieszał mi się internet explorer... pomogli mi tutorzy na help-channelu, trzeba było obniżyć maksymalny limit fpsów.
Po za tym upewnij sie czy nie instalowałeś ostatnio jakiegoś ad-ware (KaZaA, Direct Connect, iMesh), śmieci instalowane z oprogramowaniem ad-ware potrafią poważnie spowolnić działanie komputera. Tych programów nie da się łatwo wywalić. Przytwierdzają się one niemal na stałe. Odinstalowanie oprogramowania ściągającego śmieci nic nie daje. Pomaga tylko usunięcie wszystkich wpisów w rejestrze dotyczących danego śmiecia (np. GATORa, który ładuje się także jako GMT) - tylko pamiętaj by wcześniej wyexporotwać rejestr... w razie czego odpalasz windozę w trybie awaryjnym i importujesz to na nowo. Po załatwieniu rejestru musisz CTRL+ALT+DELetnąć wszystkie śmieci a następnie wpisuejsz w wyszukiwarce plików "gator" oraz "gmt" bez cudzysłowów i wywalasz wszystko (tylko uważaj żebyś nie wywalił plików takich jak np. aligator.txt).
|