Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Wieszanie się kompa przez Tibie. (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=6107)

2lin 05-06-2004 11:02

Wieszanie się kompa przez Tibie.

Mam problem takiej natury. Od niedawna zacząłem grać w Tibie i wszystko byłoby by super gdyby nie to, że komp wiesza się średnio co 20 minut jeśli mam włączonego klienta Tibi. Nie używam żadnych programów typu Tibia GG a na czas gry wyłaczam wszystko, nawet z Traya. Ktoś ma jakieś sugestie jak mi pomóc? :baby: ;(

Dj Nekro 05-06-2004 11:30

Mój qumpel miał to samo... i powiedziałem mu że ma słaby procersorek ;))
Wymienił go na nowy i lepshy i mu Tibia chodzi cudnie, więc wymień procesor na lepszy (powinno zadziałać)

By$iu 05-06-2004 12:06

Hmm...

A mi sie wydaje ze to nie przez Tbie ci sie tak dzieje,ale tez przyczyny czemu moglo by Ci sie to dziac przez twok komp nie widze.

Gogiel 05-06-2004 12:15

Nie ma sie co dziwic. Jak mialem m$ tez sie wieszalo, teraz mam ok. pol roku linuksa i ani jednej zwiechy

2lin 05-06-2004 15:03

Ale wiesza się tylko Tibia tak komp chodzi cudnie. Procesor mam Athlona 1333 i chyba wystarczy do Tibi...

Ulrek 05-06-2004 19:02

W opcjach grafiki klienta tibii masz taki suwak "Maximum FPS limit" czy coś w tym rodzaju. Obciągasz to w lewo tak długo, aż się przestanie zawieszać (obciąganie poniżej 30 fpsów nie ma sensu, gra działa za wolno). Optymalną wartośc osiąga się tak:
odpalasz tibię i musisz się zalogować (bo w głównym menu FPSów jest zawsze więcej), wciskasz ALT+F8, w lewym górnym rogu wyskakuje ci czarne okienko, tam masz różne bzdety. Patrzysz na ilość FPSów, powiedzmy że masz 77, tak więc obciągasz Maximum FPS limit do 50 i powinno chodzić gładko.

Ja miałem podobny problem na Windows XP, po wejściu do gry zawieszał mi się internet explorer... pomogli mi tutorzy na help-channelu, trzeba było obniżyć maksymalny limit fpsów.

Po za tym upewnij sie czy nie instalowałeś ostatnio jakiegoś ad-ware (KaZaA, Direct Connect, iMesh), śmieci instalowane z oprogramowaniem ad-ware potrafią poważnie spowolnić działanie komputera. Tych programów nie da się łatwo wywalić. Przytwierdzają się one niemal na stałe. Odinstalowanie oprogramowania ściągającego śmieci nic nie daje. Pomaga tylko usunięcie wszystkich wpisów w rejestrze dotyczących danego śmiecia (np. GATORa, który ładuje się także jako GMT) - tylko pamiętaj by wcześniej wyexporotwać rejestr... w razie czego odpalasz windozę w trybie awaryjnym i importujesz to na nowo. Po załatwieniu rejestru musisz CTRL+ALT+DELetnąć wszystkie śmieci a następnie wpisuejsz w wyszukiwarce plików "gator" oraz "gmt" bez cudzysłowów i wywalasz wszystko (tylko uważaj żebyś nie wywalił plików takich jak np. aligator.txt).

2lin 06-06-2004 08:59

Cytuj:

Ulrek
Wielkie dzięki. Po twojej pomocy wszystko działa miodzio 8o :D

Elf Tom 06-06-2004 09:45

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Bysiek
A mi sie wydaje ze to nie przez Tbie ci sie tak dzieje,ale tez przyczyny czemu moglo by Ci sie to dziac przez twok komp nie widze.
Nieraz mi się tak stało, że mi się zawieśił system ale mimo wszystko w Tibie nadal mogłem grać, nibu system nie odpowiadała a na Tibi wszystko chodziło normalnie.

A do gry w tibie starczają procesory ~400 MHz(gracze tak mówią)[mi na starym kompie 900 MHz tibia chodziła nieźle].

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:41.