Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   tibia.pl - opinie, sugestie, błędy, itp. (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=14)
-   -   Organizacja forum (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=6601)

yon 21-06-2004 13:47

Organizacja forum

Wg mnie dzialy forum powinny byc ustawione nieco inaczej.
Sugeruje dodanie dzialow do kazdego swiata tibii. W kazdym z nich mozna by opisywac swoje ptrzygody, wlepiac zdjecia itp. Moznaby zrobic poddzialy, takie jak handel (wtedy wkoncu moznaby sprobowac sprostac trudnemu zadaniu ustaleniu srednich cen u graczy w kazdym swiecie!!!!), czy klany.
Rownoczesnie wylecialyby takie dzialy jak zdjecia, inne, klany, handel itp (to byloby w forach swiatow).
Bez zmian pozostalyby tematy takie jak tworczosc, o wszystkim i o niczym, przedmioty, potwory, magia itp...

Teraz. dlaczego? Otoz uwazam ze forum Tibii nie powinno byc o grze Tibia, tylko o przygodach graczy i zyciu w tej grze. Sposob reorganizacji forum powinno przeniesc ciezar dyskusji na forach z dyskusnj ogolnych na takie o 'zyciu codziennym graczy'.
Na dzien dzisiejszy jezeli ktos mial super przygode w tibii to musi sie zadowolic biednie wygladajacym (z zewnatrz) dzialem 'inne'. Poza tym, jezeli ktos chcialby opisac wojne miedzy gildiami na swiecie x, to co wojna ta obchodzi ludzi z innych swiatow?? Analogicznie ze znalezieniem sobie gildii. Dzial 'gildie' peka w szwach, ale zeby znalezc cos we wlasnym swiecie...

Poza tym nie trzeba bedzie przenosic tak wielu tematow. Trzeba bedzie byc prawdziwym niedorozwojem zeby napisac cokolwiek w zlym dziale...

Wiem ze taki schemat forum dziala na innych stronach... Tibia.pl ze swoim jest oryginalna :) lecz po mojemu nieoryginalnosc pomoglaby tutaj..

acha. trzeba by dodac dzial 'stare watki' (podzielone na dzialy tak jak teraz sa). Tak zeby nie wykasowac wieloletniego dorobku calego forum. (swoja droga to jest najwiekszy problem przy reorganizacji forum)

Dajcie mi znac czy to o czym pisze ma sens.

Bambuko 21-06-2004 13:55

Eeee pomysł może i spox, ale to juz lepiej niech będzie jeden dział przygody i tam każdy se będzie pisał co chce, bo chyba o to ci głównie chodzi, ale będzie bezwzględny nakaz tytułowania tematów, na przykład:
-AZURA "Moja fabryka UH"-
-SECURA "PK na non-pvp"-
-ETERNIA "Jak to zabiłem pierwszego smoka"-

EDIT
http://tibia.pl/about.php - Yon czemu jeszcze cię tam nie ma?

yon 21-06-2004 14:24

chm. mi chodzilo o zabieg ulokalnienia forum. Tak zeby koles xxx podrapal sie w glowe i pomyslal 'ciekawe co sie dzieje na swiecie w ktorym gram'. Po czym wszedl na forum i uzyskal odpowiedz.
Dopiski swiatow przy kazdym temacie niewiele pomoga. To bedzie wygladac i dzialac zupelnie inaczej. Dalej bedzie wszystko w jednym temacie i bedzie nieczytelnie.... I taki koles niczego sie nie dowie, bo nie bedzie mu sie chcialo szukac.
Poza tym, jak znam zycie 90% ludzi nie dopisalaby z ktorego swiata jest temat.

Ale sam pomysl dopisania swiata jest dobry o ile forum mialoby pozostac w aktualnym stanie.

Gewof 21-06-2004 14:33

A mi sie pomysl Yona bardzo podoba, forum bylo by bardziej czytelne i przyjazne dla uzytkownika, i w sumie byla by to tez pewna nowosc bo wiekszosc polskich for uzywa stylu podobnego do naszego. Wiec barc sie tylko do robty i zmieniac forum, wkoncu zeby byc na topie, musimy sie zmieniac... ;)

Bambuko 21-06-2004 14:52

No ale oficjalne forum i forum tibia.de są właśnie takie jak mówi Yon. A co do tych tematów - byłby przyklejony temat na samej górze, a moderatorzy nic by nie czytali, od razu kasacja i już [jeśli nie jest podany świat].

Ja nie mówię, że to zły pomysł, chodzi o to, że 10 dni to forum będzie miało rok i naprawdę tu jest dużo postów, uporządkowanie było by trudne, a pozatym jak już mówiłem forum ma rok i takie zmiany mogłyby wprowadzić jakiś bałagan.

By$iu 21-06-2004 16:07

Pomysl dobry(kilka bledow trzeba by poprawic),ale ja osobiscie przywyklem juz do tego niechcilabym zeby to bylo zminiane.Tylko to zeby bylo grafa zmieniona(stara tibia pl.)Na nowa.

Ps.
Dzieki Yon za nowa tibia.pl,zrob jescze nowa szate graficzna na forum.

Gold Raven 21-06-2004 16:13

Jestem na TAK

Ja jestem za forum identiko jak na tibia.com lub tibia.de - przejżyste - czytelne - łatwo znaleść to co sie potrzebuje, czyli nietrzeba przeszukiwać ton tematów z innych światów ... czyli ogólnie jestem za pomysłem yon-a.

NIECH FORUM ZACZNIE SIĘ ROZWIJAĆ :) NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI :)

Kargax 21-06-2004 16:44

Jestem za!

Forum bedzie bardziej przejrzyste i czytelne dla uzytkownika, a o to przeciez chyba chodzi, nie? :baby:

$corcerer 21-06-2004 16:49

IMHO w kupie/sprzedam cos takiego by sie przydało, ale inne to nie warto sie rozdrabniać, można zrobić tak że jest forum PRZYGODY na którym obowiązuje nazwa serwera przed tematem i jush :>

MatKus 21-06-2004 19:05

Za mało chyba ludzi jest, zeby tworzyc dwadziescia kilka dzialow dla roznych serwerow. Po prostu chyba wiele dzialow bedzie puste :/ Owszem, dzialy typu Isara, Danubia, moze pare innych, gdzie jest duzo PL, beda popularne, ale dzialy typowo amerykanskich serwerow będą świeciły pustkami, 1 post na miesiąc czy cos w tym stylu. Po za tym forum się będzie strasznie długo przewijało :/ Chyba, żeby zrobić dział "Światy" i tam poddziały kolejnych światów.

yon 21-06-2004 19:58

ok. najpierw o przewijaniu i pustce. Przewijanie nie jest zadnym problemem ;) wielkosc forum tibia.pl jest podstawowa kwestia jak sadze (celowo o niej wczesniej nie pisalem).

Zatem, zrobic tak; kompleksowo i uniwersalnie. Jest dzial do kazdego swiata (20+ swiatow). Jezeli na jakims ze swiatow nie ma listu dluzej niz przez X (te X moze byc rozne zaleznie od tego jaka jest srednia ilosc postow dziennie w dziale - tak zeby popularny dzial ktory jakims cudem nie mial posta przez 2 dni nie spadk dni to wypada on z pierwszej strony) na dole bedzie guzik badz: inne swiaty, badz bedzie przelacznik na druga strone ze swiatami). Jezeli pojawi sie nowy majl to swiat wraca na 1sza strone. proste?

Mozna by dodac sortowanie kolejnosci swiatow wg popularnosci forum. Na pierwszy rzut oka moze to wprowadzic zmieszanie wsrod uzytkownikow, jednak pamietajmy o tym ze dany swiat nie nabije 1000 postow w jeden dzien, ani tez nie wszyscy uzytkownicy go nie opuszcza. Zatem zawartosc pierwszej strony powinna byc w miare stala.

Idac dalej. Dzielac forum na dzialy swiatowe poszerzamy baze tematow na ktore mozna pisac - mozna pisac o wszystkim co dotyczy danego swiata (teraz tez mozna, tylko taka konstrukcja forum sprawia ze wiele majli dot. danego swiata nie mialo sensu).
Poza tym, badzmy powazni. Przeciez taka konstrukcja ma przyciagnac nowych ludzi, sprawic zeby poczuli sie bardziej swojsko i zeby forum zaczelo zyc lepiej niz jest to teraz...

Ale jak sie moj pomysl nie podoba, to nie nalegam. Mysle tylko ze teraz jest odpowiedni czas na zmiany na stronie.

Patrzac na aktualne forum. To po mojemu idzie ono w nieco zla strone.. wszedzie wszyscy sie pytaja po raz milionowy czy dadza rade stworowi xxx majac skile yyy, do czego sluzy kilof, oraz masa innych pytan ktore tak naprawde sa denne.. Za to tematy w stylu 'co dzis robilem w tibii' 'wojna na swiecie xxx' wlasciwie pojawiaja sie bardzo rzadko.
Wg mnie, jezeli nic sie nie zmieni, forum niedlugo sie wyczerpiec a znudzeni ludzie zaczna odchodzic... I wlasnie trzeba pomyslec co zrobic zeby tak sie nie stalo.
Moja propozycja (oczywiscie nie rozwiazuje problemu, ale wg mnie moglaby pomoc zrobic krok w przod) jest powyzej. A jakie wy macie???

PS. uf. ostatni akapit powinien pojsc na priva. ale co tam ;)

Majen 21-06-2004 20:44

Kiedyś tak samo jak Ty chciałem pomuc zmieniać to forum. Proponowałem różne żeczy, typu zgromadzenia wszystkich tematów zamkniętych w jednym dziale, bo jak sami widzicie jest ich coraz więcej, sugerowałem też posprzatanie działu "handel". Żadne takie "udogodnienia dla forumowiczów" niesą warte czasu jaki by trzeba poświęcić na ich przygotowanie, bo prace Administratora i Moderatorów doceniłaby jedynie garstka Forumowiczów, reszta(czyli jakieś 90%) nawet by tego niezauważyła, bo by była zbyt zajęta zaśmiecaniem nowych sub-forów. Na tym forum kiedyś można było spokojnie posiedzieć, poczytać podczas robienia runków, a teraz co drugi temat to syf. Ludzie chcą się popisać, zabłysnąć ale często przeginają, teraz ludzie robią podjarke z byle czego np. ostatnio bardzo modne stały się tematy ze zdjęciami z lurowania potworów, kiedyś też zdażały się takie tematy ale nie aż tak czesto, zresztą potwory były lurewane dla Zabawy, a teraz dzieciaki(gnebione w szkole przez silniejszych uczniów) starają się pokazać jacy to oni są potężni, a gdy forumowicze jeszcze ich zato chwalą to to ich jeszcze bardziej nakręca, a tak naprawde mimo tych ich popisów, są poprostu śmieszni. Zresztą niebede was zanudzał, wiecie jaka jest prawda, to forum schodzi na psy, i tej sytłacji niezmieni jeden Administrator i kilku Moderatorów, mogą oni próbować, ale bez pomocy innych użytkowników niemają szans. Ja na miejscu Admiego zastanowił bym się czy to ma sens?? Przecież tak naprawde to na forum jest może 100 użytkowników i dlanich wystarczyło by forum z działami "Newsy""Zdjęcia""Handel""Inne". No dobra już ponażekałem troche i powiem jedno Adminowi i Moderatorom, jesteście załagodni, o ile się nie mylę to przy zapisywaniu się do forum tibia.pl każdy użytkownik akceptuje regulamin, a w regulaminie jest wszystko opisane, więc czemu nie bedziecie surowsi, przecież skoro wiedzą czego im niewolno, to też wiedzą jakie moga być tego konsekwencje. A teraz jak patrze na ludzi co sobie nabili 1XX postów w 3-4 tygodnie dostali zato upomnienia, a teraz proszą o ich zdjęcie, to aż mnie skręca, większość użytkowników walczyła o posty uczciwie, ja na swoją liczbę postów walczyłem długo, czyba od października, i przez ten czas na miejscu mojej rangi stały trzy teksty "<<Nazwa Rangi>>"; "Poprzednio Bestmajen" i "Napalony run-maker", ehmm... niema sensu bym dalej gadał...

Poprostu do pisania na forum trzeba dorosnąc.

Nie powróciłem, zaraz wciskam http://tibia.pl/action.php?action=logout i odchodze znowu....too many noobs.... czasami będe oglądał forum ale chyba nie na tym koncie... głupie tematy moge przeglądac bedąc zalogowany jako brat.

Majen 21-06-2004 20:45

A wogule skasujcie to konto, niema sensu by istniało.

BYE ALL

Gremlin 21-06-2004 21:04

System ustalania kolejnosci dzialow wedlug ilosci postow:

1. Juz widze pytania: "Czemu nie ma dzialu o serverze XXX" (bo spadl na druga strone)

2. Bedzie wielu specjalistow co beda pisac w gornym temacie tylko dlatego ze tam wiecej ludzi zaglada (ostatnio taki jeden sie brosi o bana textami w stylu "wiem ze zly dzial ale tutaj najwiecej ludzi zaglada")

3. ... wyobrazasz sobie modreowanie dodatkowych 20+ (w przyszlosci 30+) dzialow?

4. Wywalenie starych tematow z dzialu handel raz w miesiacu zajmuje mi 2-4h, wyobraz sobie ile by zajelo uporzatkowanie calego forum.

Temat byl poruszany na forum moderatorow i odpadl/zostal chwilowo odlozony.

Ps.
Jak chcesz pisac opowiadania dzial tworczosci stoi otworem, a w niedalekiej przyszlosci moze sie pojawi dzial w ktorym bedziecie mogli pisac o wojnach i innych takich.

yon 21-06-2004 22:01

Cytuj:

3. ... wyobrazasz sobie modreowanie dodatkowych 20+ (w przyszlosci 30+) dzialow?
to w koncu beda puste dzialy, czy za duzo majli do edytowania ;)

Cytuj:

Ps.
Jak chcesz pisac opowiadania dzial tworczosci stoi otworem, a w niedalekiej przyszlosci moze sie pojawi dzial w ktorym bedziecie mogli pisac o wojnach i innych takich.
skad ten pomysl ze chce? co maja wojny do tego o czym ja pisalem?

Co do calej reszty komentarzy Gremlina to moge napisac dwie rzeczy.
1.To w koncu tibia.pl ma ambicje byc dobra strona czy tez nie ma ochoty robic nic do czego trzeba bedzie wlozyc jakas prace? Juz pomijam zeczesc pracy administracyjnej moga robic automaty.
2.moze lepiej zamknac strone, skoro same nooby tutaj siedza?

Tak powaznie. To moze napiszcie gdzies w naglowku jaka jest strategia rozwojowa strony. Czy ma to byc strona dla kazdego. czy np. kazdy kto bedzie chcial pisac na forum bedzie musial przejsc test klasyfikacyjny?
Bo cos czuje ze niepotrzebnie sie mecze z moimi pomyslami.

tak ogolnie. Majen, widze jak jest, nie wiem jak bylo wczsniej. Zdaje sobie sprawe jakiego wieku sa tutaj ludzie, co pozwala mi patrzec na to wszystko z lekkim przymrozeniem oka....
poza tym pamietaj, ze to co ja tutaj pisze to tylko idea (wg mnie dobra).

Dan the Automator 21-06-2004 22:37

Ktoś kiedyś stwierdził, że STRONĄ to jesteśmy najlepszą (polską), ale forum kuleje... taaaak cos w tym jest.
Co prawda ów forum przedstawia tylko polskie społeczeństwo tibijskie - w 80% kretyni, więc sam nie wiem czy da się coś zrobić...

Pomysły są następujące
1) Część działów ma wyłączone liczenie postów
2) Jak tylko wejdzie opcja "ban na x dni", będziemy stosować to dosyc często ( a napewno częściej niz teraz)
3) przestaniemy być mili, wyrozumiali, zaczniemy poważnie czyścić to forum ;)
4) Domyślne "przeglądaj tematy z ostatnich 2 miesięcy"
5) Wyłączenie licznika postów*

Cóż - ostatnio też mam tak, że czytam tylko OWION oraz Mod&admin board - w reszcie odwalam tylko nieprzyjemna robotę... z forum cos trzeba zrobić, ale narazie z powodów technicznych nie możemy...

Ale bądźcie przygotowani na zmiany - DUŻE ZMIANY. Czy pomoze to poziomowi forum? Czas pokaże...

*lub ukryty, jeszcze się zastanowimy ;)

n3m3s!s 21-06-2004 23:47

Fakt jest taki: potrzebujemy nowego forum przetlumaczonego z niemieckiego na polski. Bez tego forum nie poradzimy sobie z ogolnie panujacym balaganem i noobostwem.
Dobo:
Zmieniam zdanie: zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem bedzie wyeliminowanie licznika postow. Zniknie 50% uzytkownikow ale bedziemy przekonani o ich poziomie...wiec kto ich bedzie zalowal? ^^

Dzial "swiaty" z sub forami poszczegolnych serverow, ktore podzielone bede tak jak napisal Yon (dwie strony)->to moja propozycja :)

Majen: konta nie kasujemy, jeszcze wrocisz, gwarantuje ci to ^^

yon 22-06-2004 08:14

Cytuj:

Co prawda ów forum przedstawia tylko polskie społeczeństwo tibijskie - w 80% kretyni, więc sam nie wiem czy da się coś zrobić...
wlasnie, trzeba zeby te 20% przyszlo na tibia.pl . Bo przynajmniej z tego co ja wiem, to wiekszosc madrych ludzi z tibii nie siedzi tutaj....
Cytuj:

Pomysły są następujące
1) Część działów ma wyłączone liczenie postów
Dlaczego dzial x ma byc lepszy niz dzial y? Jezeli juz to calkowicie wywalic licznik postow, albo go ukryc...
Cytuj:

3) przestaniemy być mili, wyrozumiali, zaczniemy poważnie czyścić to forum ;)
To teraz jestescie mili ;) Ale na waszym miejscu raczej myslalbym co tu robic zeby nie trzeba bylo moderowac... (nie wiem jak ;) ale napewno sie da cos wymyslec.
Cytuj:

4) Domyślne "przeglądaj tematy z ostatnich 2 miesięcy"
chm. ja bym radzil zeby przegladania dzialalo dalej wstecz (chyba ze warunki techniczne nie pozwalaja na magazynowanie tylu postow). Za to radzilbym automatyczne zamykanie tematow ktore sa nieuzywane przez jakis czas - chyba czas rozny zalezy od dzialu forum.

ps. cytowanie jest brzydkie na tym forum (wizualnie)

Gold Raven 22-06-2004 12:12

Wg mnie jeżeli ten serwis ma być ...
Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Matkus
Chcemy stać się najpopularniejszym serwisem o Tibii nie tylko w Polsce, ale i na świecie.
... to jednak zrobiłbym forum które wygląda jak to z tibia.com - i to z powodu banalnego - ciekawe czy będzie wam się później chciało takie forum jak jest teraz układać działami i przenosić posty do odpowiednich działów jak byle temat np: "Tajemnice Rookgaardu" będzie miał 2000 lub wiecej tematów - fakt ... narazie niektóre działy będą puste (nie jest to pewne ale jednak tak zakładam) ale jednak im szybciej tym mniej będzie roboty z porządkowaniem forum i lepiej później całością administrować.

Co do wywalenia licznika postów - jestem za - coraz więcej użytkowników jeżeli trafia już na to forum to jedynie po to żeby zrobić 1 temat a następnie napisać 100 bezsensownych odpowiedzi lub też by wyśmiać innych.
Moja propozycja: niech moderatorzy przyznają rangi użytkownikom, for example: użytkownik działa na forum , pomaga, odpowiedzi są odpowiedziami a nie przepisaniem postu wyżej z dodaniem swojej ksywki, wie naprawde dużo o Tibii itp ... - moderator nadaje mu rangę "Wojownik", inny przykład: użytkownik w 1 czy 2 dzień po dołączeniu do forum nabija 100 bezsensownych postów i robi tematy "Język orków" który jest wałkowany poraz n-ty (100, 1000, 10000 - wybierz jedną z odpowiedzi :)) moderator nadaje mu rangę: "nOOb" lub też "Super nOOb". Oczywiście istnieje możliwoś poprawy ale wątpię żeby ktokolwiek skorzystał z takich użytkowników z tej opcji (nOObem zostaje się do końca życia - pewnik z życia wzięty).

By$iu 22-06-2004 12:15

Matkus ma racje to moglby byc duzy prboblem alebyly by tez problem.Moze modki zrabia jakas narade czy cos w tym stylu i podejma decyzje.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:42.