Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Początek świata-Czyli od Adama i Ewy po wojny atomowe... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=71603)

Lever 04-04-2006 12:16

Początek świata-Czyli od Adama i Ewy po wojny atomowe...

Witam!
Zastanawialiście sie kiedyś jak powstał świat. Ludzie uważają ze Bóg. Była nicość.... po 7 dniach był świat a to co robił Bóg uważał za dobre...No dobrze przypuścmy że tak było lecz tu sie nasuwa jedno pytanie. Z kond sie wziął Bóg? Wyobrazcie sobie jak by to było jak by Bóg nie istniał nie bylo wszechświata... Nic kompletnie kompletne ZERO! Aż mnie ciarki przechodzą....Jak Biblia pisze Bóg jest wszechomcny, miłośierny i wszechwiedzący... Wiec jakie cudo moglo stwożyc cos tak wspanialego jak Bóg? Możliwe ze nigdy sie tego nie dowiemy...

Shanhaevel 04-04-2006 12:19

Cytuj:

Z kond
Z tond. Z tamtond. Z kondinond.

A tego, jak powstał wszechswiat nie dowiemy się chyba nigdy. Nie lubię pytań egzystencjalnych przed południem. :)

@Serphilim
A według zegara forumowego jest teraz 13:49. Dziwne, bo u mnie w domu jest 12:56.

Matek 04-04-2006 12:20

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lever
Witam!
Zastanawialiście sie kiedyś jak powstał świat. Ludzie uważają ze Bóg. Była nicość.... po 7 dniach był świat a to co robił Bóg uważał za dobre...No dobrze przypuścmy że tak było lecz tu sie nasuwa jedno pytanie. Z kond sie wziął Bóg? Wyobrazcie sobie jak by to było jak by Bóg nie istniał nie bylo wszechświata... Nic kompletnie kompletne ZERO! Aż mnie ciarki przechodzą....Jak Biblia pisze Bóg jest wszechomcny, miłośierny i wszechwiedzący... Wiec jakie cudo moglo stwożyc cos tak wspanialego jak Bóg? Możliwe ze nigdy sie tego nie dowiemy...

A slyszales o tym, ze Bog byl od zawsze?

Hieyan 04-04-2006 12:31

Cytuj:

Z kond sie wziął Bóg?
Pozostawie bez komentarza.

Cytuj:

Wyobrazcie sobie jak by to było jak by Bóg nie istniał nie bylo wszechświata... Nic kompletnie kompletne ZERO! Aż mnie ciarki przechodzą....
To też.

Cytuj:

Jak Biblia pisze Bóg jest wszechomcny, miłośierny i wszechwiedzący... Wiec jakie cudo moglo stwożyc cos tak wspanialego jak Bóg? Możliwe ze nigdy sie tego nie dowiemy...
On poprostu był. Boga nic nie stoworzyło.

@Topic
Temat ogólnie do grupy "Wierzący".

Serphilim 04-04-2006 13:04

hehe

jak widze to ten temat to taki temat niedopatrzen wiec tak

Cytuj:

Shanhaevel napisał :

A tego, jak powstał wszechswiat nie dowiemy się chyba nigdy. Nie lubię pytań egzystencjalnych przed południem.
a post levera byl Dzisiaj 12:16 czyli po poludniu :faceoff: :dance:

a tak do topicu to to musialo byc wielkie niezwyciezone jednym slowem jedna z postaci kreskowek ktore ogladalem pare let temu :D

Vanhelsen 04-04-2006 14:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
A slyszales o tym, ze Bog byl od zawsze?

A co było przed Bogiem?

Sorry, ale takie gdybanie to kretynizm... Na przykład skoro kiedyś nastąpiło wielkie boom, i kosmos się rozszeża ale w czym się rozszeża?! Co jest więc za kosmosem. Gdzie jest niebo? Nad kosmosem? Jesli tak to gdzie jest piekło? Bo skoro wrzechświat się rozszerza równomiernie jest kulą i jest otoczony przez niebo.

Takich pytań do gdybania jest n+1...

Matek 04-04-2006 14:48

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wieszok
A co było przed Bogiem?

A co moze byc przed czyms co jest wieczne (bylo od zawsze)?

Zalgadis 04-04-2006 15:00

niby adam i ewa byli ludzmi
potem niby dinozaury i malpy a z malp ludzie to jest bez sensu
tego sie niedowiemy chyba ze w niebie ;p
niby jak bog stworzyl swiat w 6 dni a jest wszechmocny to po h**a mial odpoczywac? przeciez sie nie zmeczyl...
ostro sam niewiem co pisze xD

Grue 04-04-2006 15:06

A może Bóg taki jakiego znamy nie istnieje, może jakaś cywilizacja pozaziemska, podróżująca po wszechświecie nas odnalazła jako małpy człekokształtne i poprzez mieszanie w DNA powstał Australopitek czy jak mu tam. Być może oni byli naszymi nauczycielami. W ksiedze Ezekiela (stary testament) sa wyrazne wskazowki na to, że był świadkiem starty latajacej maszyny robiacej duze buum. On sam rowniez na koncu zostal zabrany do nieba na tymze statku. Wszystko jest w starym testamencie. Salomon rowniez mial statek latajacy po to zeby sie ze swoja kochanka (niepamietam teraz jak ja nazywano) spotykac i przekazywac jej dary (duzo niewolnikow itp). Ja sam jakotako w Boga nie wierze (PiS z Rydzolem mnie za to powiesi za yaya xD) mimo, iz moi rodzice sa chrzescijanami. na szczescie sa na tyle rozsadni, że pozolili mi samemu wybrać czy wierzyć czy nie. Pozatym takie gadanie jak wspomnial kolega wyzej, czy Bóg istnieje, co było przed nim to takie k+1... Ale jak co z checia moge sie dolaczyc do dyskusji jesli bedzie na poziomie, a mi sie bedzie chcialo pisac i szperac po ksiazkach itp :)

Ps. Sorka za błędy ale jak sie gra z głąbami w tibie 'robiomcymi dóże błendy' to tak jest :/

Edit: Dlaczego skoro Bóg był wszechmocny i wszechwiedzący, nie wiedział co sie stanie Adamem i Ewą. Moim zdaniem całe to jabłko to nie było jabłko (że tak powiem jaabłko xD) poznania dobra i zła, tylko jabłkiem poznania i checi parcia do przodu, nauki i doświadczania czegoś nowego, wynalazków. Pozatym dlaczego sprowadził potop na ludzi ktorzy grzeszyli? Nie przewidział tego skoro jest wszechwiedzący?

Dr.Unknown 04-04-2006 16:10

Ewolucja, ot co.
Cytuj:

Z kond
Z kontowni.

Sashion 04-04-2006 16:35

Cytuj:

po 7 dniach

Nie prawda Chuck Norris dał mu 6 xD (joke xD)

Cytuj:

Z kond

Z konta =(

To skąd wziął się Bóg to wiedzą tylko ludzie w niebie. A i nie bierzcie sobie do serca słów które są w piśmie świętym, w tych testamentach i bibli bo większosc z nich to symbole. Moze to było tak, ze wszystko było cacy były dinozaury i te małpy, ale moze tez był i Eden z Adamem i Ewą... I moze ta ewolucja była itd i kiedy to się juz stało, wyginęły dinozaury i po tych epokach lodowcowych, Bóg wygnał ich ludzi Edenu i moze zabrał ten ogród z ziemi i to było tak XD Albo... tez jest powiedziane ze Bóg umieścił Adama i Ewe na wschód od Edenu... a Edenu nie ma na Ziemi więc moze Eden to planeta połozona na wschód od Ziemi? Tylko jeden Bóg to wie XD (Ale mam wyobraźnie xD)

Ashlon 04-04-2006 18:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Sashion
Z konta =(

To z kąd wizoł się Bóg to wiedzą tylko ludzie w niebie.

Poprawianie zacznij od siebie, mistrzu.

@Zalgadis : Adam i Ewa nie mogliby byc pierwsi, bo nie pozwala na to teoria ewolucji.

Mogrim Korotir 04-04-2006 18:29

Cytuj:

Witam!
Zastanawialiście sie kiedyś jak powstał świat. Ludzie uważają ze Bóg. Była nicość.... po 7 dniach był świat

Adama i Ewy nie było, to tylko symbol. Tak mowi zresztą oficjalnie nauczanie Kościoła, ty mozesz wierzyc w co chcesz i interpretowac to dosłownie jak zielonoświątkowcy.

Cytuj:

Z kond sie wziął Bóg?
"A gdybyś pragnął zrozumieć, i chiał wiedzieć więcej niż zdołałbyś pojąć to znak, że zamiast żyć własnym życiem poznać chcesz jego tajemnice - to błąd".
Proponuje porzucić na chwile transcendentalne rozważania i zająć sie trudna polska mowa.

@down:
Nie byli.

OnlyM(PL) 04-04-2006 18:57

Kurcze, sa argumenty, ze jednak Bog istnieje, a jednak sa przeciw.
Tak samo niby pierwszymi istotami ludzkimi byli Adam i Ewka, a gdy zapytalismy sie Katechetki, ze taki uklad to kazirodztwo. To odpowiedziala, ze oprocz tej pary istnialy kilka innych. A wiec skad (kont) :D reszta sie wziela?

Caer 04-04-2006 19:28

@Up:
Jakie są argumenty na to, że Bóg istnieje?

@Topic:
Najpierw zadaj sobie pytanie "Czy wierzę w Boga". Potem możesz dalej rozważać na temat powstania świata/życia. Osobiście wierzę w "wielkie boom" i "teorię ewolucji" ;p Btw. takie pytanko odnośnie wszechmogącego Boga... Czy Bóg może stworzyć kamień, którego nie będzie mógł podnieść?;)

Mogrim Korotir 04-04-2006 19:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Caerlionne
@Up:
Jakie są argumenty na to, że Bóg istnieje?

A jakie, że nie istnieje? Czekam.

Argumenty na tak:
- cuda (np. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cud_eucharystyczny)
- zjawiska nadprzyrodzone (opętania, stygmaty - udowodniony fakt)
- objawienia
- konieczność istnienia pierwszej przyczyny bytów (absolut)

I kto powiedzial, ze Bóg nie mogł stworzyc swiata PRZEZ wielki wybuch a czlowieka przez ewolucje?

By$iu 04-04-2006 19:54

Adam i Ewa to tylko symbole, pisma swietego nie mozna impretowac doslownie. Adam i Ewa to symbole np. dobroci Boga i grzechu pierworodnego.
Zakladajac, ze Bog istnieje to istanial od zawsze to stworzyl swiat i czlowieka.

Caer 04-04-2006 20:14

@Mogrim:
Cytuj:

A jakie, że nie istnieje? Czekam.
No to sobie poczekasz... :) Co do twoich argumentów... Jaką masz pewność, że wszystkie te cuda, objawienia etcetera, są dziełem Boga?

Cytuj:

I kto powiedzial, ze Bóg nie mogł stworzyc swiata PRZEZ wielki wybuch a czlowieka przez ewolucje?
Nikt?

@Offtop:
Ludzie, błagam was, "stąd" i "skąd", a nie "z tond" i "z kond". Błagam!

Vil 04-04-2006 20:18

o_O

@temat
"Z kond sie wziął Bóg?" to raczej twierdzenie niz pytanie, dziwna jest inwersja i nadal nie wiemy co to 'kondy' ( chyba ze Konda z Galany maczal w tym palce ;o )

@Sashion
Nie ma czegos takiego jak 'na wschod od ziemi', kierunki geograficzne sa zorientowane wedlug powierzchni planety a nie przestrzeni ;p

@Mogrim
Oficjalne nauczanie Kosciola zmienia sie w zaleznosci od potrzeb.

Cuda i stygmaty to wg mnie sciema.

Przekonanie o istnieniu absolutu to kwestia filozoficzna, nijak z niej nie wynika istnienie boga wlasciwego dla religii.

Wielu 'opetanym' bardziej niz egzorcyzmy przydalaby sie pomoc psychatry.

Matek 04-04-2006 20:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
@Mogrim
Oficjalne nauczanie Kosciola zmienia sie w zaleznosci od potrzeb.

Proponuje zapoznac sie z naukami kosciola: wielu zarzuca Kosiolowi zacofanie;]

Cytuj:

Cuda i stygmaty to wg mnie sciema.

Cytuj:

Wielu 'opetanym' bardziej niz egzorcyzmy przydalaby sie pomoc psychatry.
Proponuje poczytac o opetaniach i zasadach udzielania "uroczystego egzorcyzmu". Potrzebne sa badania psychiatry.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:15.