![]() |
Resetujacy sie komp...
Witam
Od jakiegoś czasu resetuje mi sie komputer ;/ Na początku wymienilem plyte główna bo coś tam było spalone, po 1 dniu uzytkowania znow zaczeły sie nie spodziewane resety;/ Jak byście miali jakieś pomysły co mogłbym zrobic - napiszcie. Robiłem formata i nic ;/ A może jest możliwość że w Tibii coś siedzi? Bo to byla jedna z nielicznych rzeczy z nieformatowanego dysku :P Licze, że uda nam sie cos zdziałc, z gory dzieki i powdrawaim wsyztskich w lany poniedzaiłek:P |
A o konfiguracji kompa nawet słowem nie wspomniałeś, a ty nie ma jasnowidzów na forum, dlatego przydała by się konfiguracja kompa i zainstalowane oprogramowanie.
Ja obstawiam że to może być wina zasilacza, pożycz od jakiegoś kumpla inny zasilacz najlepiej żeby był (400W) i zobacz być może twój stary zasilacz nie dostarcza dostatecznej mocy wszystkim podzespołom PC'ta. Ale to tylko moje zdanie :] |
To moze byc również wentylator.
Jeśli masz za słaby lub uszkodzony wentylator moze on nie nadążać z wymianą ciepla. Jeśli wnetrze peceta sie przegżewa ten automatycznie się wyłącza (kompa a nie wentylator).
|
No faktycznie nie napisałem nic :P
Windows XP, zasilacz wymieniamy ok 2mis. temu 300W, plyta głowna: SA6 INTEL, nie sadze zeby to był zasilacz ale popytam moze ktos ma 400W A co do wentylatora może jest cos w tym, ale dziwni mnie jedna rzecz nigdy cos takeigo sie nie dzialo wczesniej wentylator wystarczal, moze uda mi sie porzyczyc jakis nawet dzis to sproboje :P |
Jaka firma zasilacza? Sprzęt kręcony?
|
Cytuj:
Co do temperatury to sprawdź jaką temperaturę masz na procku, możesz to zrobić w BIOS'ie albo programem "EVEREST Home Edition" (na google go znajdziesz |
Nie wiem pewnie to się nie przyda ale może .. :> Mi kiedyś też się komp resetował,a powodem była uszkodzona karta graficzna, wymieniłem i było good.
|
Cytuj:
http://i48.photobucket.com/albums/f217/tadore/kgraf.jpg Mam tunner TV: PixelView PlayTVpro ale obecnie nie zainstalowany karta dzwiękowa: http://i48.photobucket.com/albums/f217/tadore/kmuz.jpg Temparatury na procku nie bardzo moge znaleść ;/ Ale mam wykaz procesora: http://i48.photobucket.com/albums/f2...e/procesor.jpg nie wiem czy to cos da, jakbyś mogł to powiedz gdzie znajde ta temp. Cytuj:
@Angel of Death Coś z ta karta faktycznie moze byc problem, tylko ze ja ja zmieniałem miesiąc temu bo spalila sie gdy zasilacz padl, takze chyba felernej by mi sie sprzedali :p Licze na Waszą pomoc, z gory dziekei :) |
Mi również spaliła sie graficzna i zasilacz. Była to jednak wina wentylatora który dziwnym trfem przestał pracowac.X(
|
może komputer się przegrzewa ? sprawdź temperaturę w BIOSI'e jak już ktoś wyżej wspomniał.
|
Co do temperatury...
W Evereście Komputer>Czujnik Jeżeli zara po wlączeniu kompa będziesz miał temparaturę około 50+ i prędkośc wentylatorka 2000- to zaraz śmigaj po chłodziarkę... Pozatym widze że masz odrobinke zmienione taktowanie na procku. Masz 806 Mgh 6x134 a mimo wszystko powinno być w standartowo 800 Mgh 8x100 (te 6 Mgh cie nei zbawi). To w skrajnych wypadkacz może prowadzić do resetów więc jak znasz się nieco na biosie to przestaw to na 8x100.(Mnie się np po podkręceniu P3 700 Mgh na 784 zaczyna resetować odrobinkę). |
Czyli to jedynie wina nagrzewajacego sie procesora ?
sprawdze dzis może jeszcze, ale co do potkrecania to ja tego nie ruszalem :P i wole nie ruszac bo nie wiem jak ;/ Moze kogos zapytam... Jeśli to jest wina nagrzewania sie jakos sobie dam z tym rady, chyba ze jest jakas inna mozliwosc dlaczego sie tak dzieje ? |
Jeśli wszystkie wskazówki nie zadziałają, to wiedz, że FEEL jest niezbyt dobrą firmą zasilaczy i może zasiłka nie trzymać napięć, więc warto pożyczyć na chwilę od kogoś zasilacz, kto nie ma resetów.
|
Temp waha sie pomiedzy 30°C a 40 °C
Nie wiem czy dobrze odczytalem ale wychodzi ze predkośc wetylatorka to : ok 4000 RPM 8o to chyba troszke wykracza po za norme ? Jutro jade po wiatraczek wymienie zobacze co i jak |
Temperatura i wiatrak jest jak najbardziej w porządku (dla pewnosci odpal se jakas gre z dobrą grafiką szybko, pograjchwilę i szybko wyłącz i sprawdz temperaturke). Tak więc pozostaje tlyko zasilacz lub zmiana taktowania.
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:27. |