Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   RPG (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=26)
-   -   Survival Project 3 (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=74260)

besn 23-04-2006 21:57

Survival Project 3

Część z was na pewno już słyszała o grze jaką jest Survival Project, gdyż jest to dość stara produkcja (2003 rok). Gra głównie rozwijała się na arenie azjatyckiej, a wersja angielska była tylko czymś w rodzaju testu.

Zaledwie troche ponad pół roku temu, cały angielski projekt przejął znany dystrybutor gier e-games, od tego czasu gra rozwija się w zawrotnym tępie. Doczekała się wersji 2, a ok. 2 tygodni temu wyszła wersja nieoficjalnie znaczona numerkiem 3.

Dobra, starczy tej historii :p

Gra należy do kategori MMOAG (Action). Do dyspozycji mamy wiele różnych postaci (12) podzielonych wg. "żywiołów". Każdy z nich posiada własne unikatowe karty, dzięki którym jest szybszy, silniejszy etc.

Poprzez aktywną gre uzyskujemy więcej expa (points) i "kasy" (code), zwiększając swój poziom mamy dostęp do lepszych kanałów, do większej ilości questów i trybów rozgrywki.

Rozróżnia się 4 tryby rozgrywki:
Big Match - różnego rodzaju tryby pozwalają na akcje z masą przeciwników naraz, nawet do 40 postaci na jednej mapie (rzeź ;-) ),
Quest Mode - wiele różnych questów, gdzie samodzielnie lub w drużynie walczy się przeciwko potworom by uzyskać jak najwięcej expa i elementów o których później,
Battle - czyli rozgrywka PvP tylko i wyłącznie w różnej postaci, od "free for all", czy duel do rozgrywek drużynowych,
Enjoy - wszelkiego rodzaju "zabawy" typu piłka nożna, hokej, bitwa na śnieżki czy łapanie kreta :P

Jak już wcześniej wspomiałem w grze występują różnego typu karty, są one odpowiedzialne za różnego rodzaju ataki: atak magiczny, atak broni (łuk, siekierka, miecz, różdżka), przyspieszenie, obrona (pancerz, tarcza). Na początku niektóre z nich dostaniemy "za darmo" podczas awansowania z poziomu na poziomu, reszte zaś kupimy w sklepie za code. Każda karta jest inna, karty ognia mają największe obrażenia, karty wiatru dają najszybsze ataki, zaś ziemia i woda są pośrodku, lecz ziemia ma większe obrażenia zaś woda większe przyspieszenie. Karty dostajemy/kupujemy na poziomie 1. Istnieje 9 poziomów rozwinięcia karty + ok. 5-10 różnych skillów które w różnym zakresie możemy dodać na każdym poziomie karty. Karty możemy ulepszać poprzez tzw. fuzję z kartami białymi, czyli popularnie zwanymi "duszkami" bądź elementami (elementals), które wraz z code przy odrobinie szczęścia zdobywamy podczas rozgrywki bądź znajdujemy (czasem latają sobie bezwładnie po planszy).

Zależnie od tego ile kart mamy aktualnie w użyciu, czy wszystkie są tego samego żywiołu i czy postać jest do nich dopasowa mamy szanse na ich użycie. Jeżeli np, mamy wszystkie karty w ekwipunku, takiego samego żywiołu i nasza postać jest również do nich dopasowana, to mamy odpowiednio 50% na użycie magii, i po 70% na pozostałe, tj. 10x atakujemy np. bronia, to 7x będzie z użyciem karty, 3 bez. Dodatkowo możemy jeszcze uzyskać 20% więcej szansy jeżeli karta posiada "Gold Force" czyli płatny dodatek, możliwy jednak do kupienia (uwaga) legalnie w grze od innych graczy. Tak więc kupywanie przedmiotów za które trzeba zapłacić w rl można spokojnie dostać w grze za np. ele i ogłaszać się z takimi ofertami na oficjalnym forum.

Na każdym z kanałów jest tzw. gildia rządząca, czyli ta która uzyska najwięcej punktów podczas gry w tygodniu ma odpowiedni współczynnik. Np. za 1 miejsce uzyskujemy 160% expa i code.

Podsumowując gra niezobowiązująca, można się przy niej odprężyć, dopracowana grafika (mimo, że 2d). Dużym minusem na początku gry jest sterowanie, z tego co słyszę od początkujących bardzo ciężko jest się przyzwyczaić, jednak idzie się z czasem przyzwyczaić ;-).

Niestety wymagań gry nie znalazłem na oficjalnej stronie (może nie szukałem dość dokładnie :P) aczkolwiek są one bardzo małe, na moim starym celeronie 433 też chodzi bez zacięć.

Strona oficjalna: http://survival.e-games.com.my

Screens:

http://images2.fotosik.pl/55/czyff8qvhqgyg8bpm.jpg

http://images1.fotosik.pl/55/pc3te96nx611986hm.jpg

http://images2.fotosik.pl/55/u4x0wondr2yk3ucwm.jpg

Miłej gry ;-)

Ps. nie pisać do mnie w grze ;p

Polny Lowca 23-04-2006 22:01

EDIT : Dzięki;p

Dudus15 23-04-2006 22:06

Świetna gra , wogóle fajnie! Tylko jednej rzeczy niema.... LINKU!! Dawaj go albo cie zbije na rl! :D

besn 23-04-2006 22:13

dobra, nie płaczcie już tak, zapomniało mi się ;-)
ps. dodany do opisu

eerion 23-04-2006 22:23

Muszę przyznać ze z chęcią wrócę do SP.
Jak ja jeszcze w nią grałem nei było opcji płatny/bezpłatny i reszty tego co teraz jest ^^

besn 23-04-2006 22:37

Ta, ale to nie był główny minus SP1, ja przestałem grać bo było pełno hacków, całe szczęście, że e-games się zaopiekowało i gra naprawde ładnie ewoluuje ;-)

Radlic 24-04-2006 09:28

@besn
ja tak samo ;p

No cóż... mam nadzieje ze nie zdobywa sie teraz karty raz na ruski rok : p
... i, że mój net to przeżyje :<

@@eerion
Bleach rox0rz ^^

Ghost Nieudany 24-04-2006 15:02

Ktoś mi powie.

WTF is IC? ;]

Polny Lowca 24-04-2006 18:17

Jak wpisuje nazwe i hasło i wciskam ok to mi sie internet explorer włacza i nic sie niedzieje... WTF??

besn 24-04-2006 18:33

w dziale download na stronie sp masz wtyczke xml, ktora to naprawia

MaveriC 24-04-2006 19:12

taaa tylko jak zwykle nie kupisz zadnych kart...jesli nie wrzucisz w gre troche kasiuty.....no ale gierka ogolnie spoko..ale tak jak mowie..bez silniejszych kart..nie pograsz...na wyzszym poziomi trudnosci...
w momecie gdy stwierdzisz....ze ty zadajesz dmg 50-60 a gosc ....kolo 200
moze sie znudzic

besn 25-04-2006 00:55

widać jak bardzo znikome masz pojecie o kartach i handlu w grze ;-) kart nie da sie kupic za rl kase, trzeba je zrobic/odkupic od innych graczy za ele lub inne karty, tak czy inaczej nie ma to zadnego wplywu na to czy placisz czy nie i jak juz wspominalem wczesniej kupywanie z tibijskiego "pacca za gp" jest tutaj na porzadku dziennym

Kulikos 25-04-2006 14:13

Gralem, ale bardzo denerwowalo mnie ze zawsze mogles wybrac inna postac. Na 1 mapie tym, na 2 tamtym ;p takie dziewne to bylo... Nadal tak jest? Ej a co z SP 3? Dales link do 1 tak? Inne sa platne czy cus?

Radlic 25-04-2006 14:58

3 - update gry, na 1,2 już nie zagrasz...
Tak mogłeś/możesz zmienić postać.. ale każda postać ma swój element, więc powiedzmy że lodowy - '4ss', ogniowy - 'h0le'.. masz karty ogniowe... więc nic niedadzą do 4ss'a, a dużo dla h0l'a ; P rozumiesz tą 'mądrość' ? : >

besn 25-04-2006 16:42

@Kulikos
Rotfl, wiesz nie wybierasz postac do mapy tylko ta, ktora ci sie podoba, ale jak juz wybierzesz swoj zywiol to zostajesz na danej postaci, bo na innych juz nie masz kart. Link jest do SP3, rotfl, 1 i 2 juz nie istnieja

polonia671 26-04-2006 14:24

ee ja zainstalowalem i jak wlanczam wpisuje pasy to wlancza mi sie internet explorer i strona microsoftu :/ wylanczam to wyskakuje okno i jest OK i anuluj :/ co mam zrobic dam ok to znowu leci microsoft a jak anuluj to sie all wylancza gra i strona :/

Kulikos 26-04-2006 15:39

@besn
Rotfl, dzieki czyli mozna zmienic postac, ale sie nie oplaca, bo jak masz postac z zywioem ognia, i karty tez, to jak ja zmienisz to ciezko zdobyte karty staja sie bezuzyteczne? ok dzieki... Rotfl ;>

Racon 26-04-2006 16:08

Ja bym kupil karte lepszego warna a tak wogole to ile jets kart postaci lepszych ? Np. Normalny warn , warn za cash i jest jakis lepszy jeszcz?

Nadrill 26-04-2006 16:35

A ja zmieniam sobie co rundę postać... nie odczuwam żadnej różnicy.
Troszkę nie rozumiem zasad, np. skąd wziąć cash, i kiedy wale hity po 100(raz tak, raz tak walę ;P)

besn 27-04-2006 01:59

Cytuj:

ee ja zainstalowalem i jak wlanczam wpisuje pasy to wlancza mi sie internet explorer i strona microsoftu :/ wylanczam to wyskakuje okno i jest OK i anuluj :/ co mam zrobic dam ok to znowu leci microsoft a jak anuluj to sie all wylancza gra i strona :/
wtyczka ms xml dostepna na stronie sp

Cytuj:

Rotfl, dzieki czyli mozna zmienic postac, ale sie nie oplaca, bo jak masz postac z zywioem ognia, i karty tez, to jak ja zmienisz to ciezko zdobyte karty staja sie bezuzyteczne? ok dzieki... Rotfl ;>
nie tyle bezuzyteczne co mniej wydajne, po prostu jak masz 3 karty ognia i postac ognia to masz procent uzycia 50/70/70, wybierzesz postac wody i ci spada na 40/60/60.

Cytuj:

Ja bym kupil karte lepszego warna a tak wogole to ile jets kart postaci lepszych ? Np. Normalny warn , warn za cash i jest jakis lepszy jeszcz?
kazda postac ma jednego swojego odpowiednika po wykupieniu srebrnej karty, ogolnie nie ma WIELKIEJ roznicy, ale jest troche mocneijsza szybsza noi, ladniejsza, na swoim przykladzie to np. sven jest gdzies o 5-7% procent silniejszy i 3-4% szybszy

Cytuj:

A ja zmieniam sobie co rundę postać... nie odczuwam żadnej różnicy.
jak nei masz zadnych kart albo slabe to nic w tym dziwnego, jak amsz np lv9 axe z 54% skillem dmg up, to zobaczysz roznice, jak bez karty wali 60 a z karta 150 ..

Cytuj:

Troszkę nie rozumiem zasad, np. skąd wziąć cash, i kiedy wale hity po 100(raz tak, raz tak walę ;P)
cash można kupić za rl money poprzez e-games, gdy mamy status CRITICAL (tzw. crit) to nasz dmg jest ok. 2x wiekszy, kiedy bedziemy mieli crita jest pokazane na takim malym pasku (min - max) wzrasta gdyz otrzymamy cios, crita mamy tez, gdy "spotykamy" sie z duchem, czyli graczem, ktory umarl ale nie wyszedl z gry lub dostajemy crita w specjalnych miejscach, np. respawn w b.m big battle

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 10:52.