Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Koniec ery botow? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=76391)

kostooch 08-05-2006 12:51

Koniec ery botow?

Ci, ktorzy grali na aktualnym test serwerze, zapewne zauwazyli, ze przynajmniej niektore boty nie dzialaja. Spowodowane jest to podobno wprowadzeniem szyfrowania pakietow, ktore boty wykorzystuja do dzialania.

Evul Tibian 08-05-2006 13:20

Nie wiem czy to prawda, ale jeśli to i tak za max. tydzień wyjdą nowe boty :)

Gallar 08-05-2006 13:29

Zawsze tak było ze 3/4 botów, po wprowadzeniu update'u klienta, nie działało...
Ale, 'dont hurry', tydzień/dwa i będziecie mieli nowe boty..

kostooch 08-05-2006 13:38

Tylko, ze zawsze chodzilo o dostosowanie botow do nowego klienta, a tym razem chodzi o zlamanie szyfru, ktory koduje pakiety klient <==> serwer, co moze sie okazac nie tak latwe do zrobienia.

dreggi 08-05-2006 13:44

@up
A skąd ty to wiesz? (ze chodzi o jakis szyfr)

Rybzor 08-05-2006 13:48

Nie boj sie koostuch, na tej 6 miliardowej planecie napewno znajdzie sie kilkuset kretynow, ktorzy zrobią bota, nie wazne czy bedzie trzeba zlamac jakis szyfr czy cuś, boty były, są i będa - bedziesz mial je na czas :P

Dwimenor 08-05-2006 13:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez dreggi
@up
A skąd ty to wiesz? (ze chodzi o jakis szyfr)

Wystarczy poczytać newsy dotyczące updatów.

Do tej pory, wymiana danych server<->klient to były niezaszyfrowane pliki tekstowe.
Teraz wszystko będzie zaszyfrowane(acc number, hasło, a także pakiety z danymi). Jakiego klucza użyją? Może 512 bitowego?

Mogą się dziać i gorsze rzeczy, niż nie działające cheaty.
Prawdopodobnie nie będą działały żadne programy, analizujące, przetwarzające i zapisujące dane z pakietów.

Vard Acal 08-05-2006 14:46

Zawsze znajdzie sie ktoś kto i tak zepsuje zabawe.

Jeśli nowe boty nie wyjdą za tydzień dwa to wyjdą za miesiąc.

a tak apropo, skąd wiesz że boty nie działają ? sprawdzałeś ? :)

Lith 08-05-2006 14:52

Nie wiem jak wy, ale ja cholernie cieszyłbym się, gdyby boty nie działały. Nie znosze cheaterów i lam.

Wielki MarIuSzzo 08-05-2006 14:58

Taa... Czasem jak patrze na niektore osoby, to sie grac odechciewa

m_simple 08-05-2006 14:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba
Nie boj sie koostuch, na tej 6 miliardowej planecie napewno znajdzie sie kilkuset kretynow, ktorzy zrobią bota, nie wazne czy bedzie trzeba zlamac jakis szyfr czy cuś, boty były, są i będa - bedziesz mial je na czas :P

ludzie robiacy takie rzeczy to nie kretyni, bo jak tak to tez bym chcial byc kretynem

Rybzor 08-05-2006 15:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez m_simple
ludzie robiacy takie rzeczy to nie kretyni, bo jak tak to tez bym chcial byc kretynem

Chcialbys byc kolesiem wykorzystujacym swoja wiedze o komputerach, zeby zepsuc zabawe tylu graczom w Tibi?
Gratuluje

szymon287 08-05-2006 15:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Ryba
Chcialbys byc kolesiem wykorzystujacym swoja wiedze o komputerach, zeby zepsuc zabawe tylu graczom w Tibi?
Gratuluje

a czy on ja musi ujawniac, czy musi bota dawac do pobrania? nie, moze sam korzystac ;D

Dabek 08-05-2006 16:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dwimenor
Teraz wszystko będzie zaszyfrowane(acc number, hasło, a także pakiety z danymi). Jakiego klucza użyją? Może 512 bitowego?

Pierwszy wysyłany pakiet zawiera numer konta + hasło + 128(?) bitowy klucz używany potem do szyfrowania reszty pakietów. Ten pierwszy pakiet jest szyfrowany kluczem 1024 bitowym, metodą używaną np. w bankach internetowych. Ponieważ klucz szyfrowania nie jest wysyłany z serwera do klienta a na odwrót przestanie działać wszystko łącznie z TibiCAM (bo nagrywa tylko pakiety przysyłane). Oczywiście prędzej czy później ktoś zrobi jakieś nowe wersje, nie ma się co łudzić...

skryhull 08-05-2006 16:26

ciągle są wprowadzane w updateach anty-cheaterskie shity na przykład soul pointy które nie tylko cheaterom ale też i palkom co siedzą po kilka dni treniąc (uczciwie!) przeszkadzają. Jakby tego było mało teraz power bolty można robić od 60levela! i runy tak zawyżyli! ale jak znam życie (taa tycie) to cheatowali, cheatują i zawsze już będą cheatować, chociażby dla samej frajdy że łamią te cholerne zasady... i dlatego że "tylu cheatuje, te 100levce często latają na sharing, to czemu ja mam grać uczciwie?" i tera przez to że trza 4 razy tyle many na runke co poprzednio to nikt nie sprzedaje sdków, uhów, hmmy to rzadko kto... nikt nawet samemu sobie ich nie robi bo można w sklepie kupić... tibia schodzi na psy

pamiętam jak kiedyś lurowałem potworki pod farmy mc druidów i się obławiałem... :D stare dobre czasy... niedługo pewnie wogule nie będzie można robić runek, ani nawet dawać innym itemów żeby sie nie dało cheatować

Shokei 08-05-2006 17:05

Ja nie rozumiem czemu nazywa sie tego kogo robi bota "kretynem"? Bo co bo sie zazdrosci mu ? i kogo to zwisa ze on robi bota który innym uprzykrza/wspomaga gre ? zrób/zróbcie sami takiego bota i dopiero gadajcie "kretyn" to że on cos potrafi a wy nie nie znaczy ze jest "dupa" lub "kretyn" itp
@topic
boty są i będą :P tego nie da sie zatrzymac ;]

$corcerer 08-05-2006 18:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dabek
Pierwszy wysyłany pakiet zawiera numer konta + hasło + 128(?) bitowy klucz używany potem do szyfrowania reszty pakietów. Ten pierwszy pakiet jest szyfrowany kluczem 1024 bitowym, metodą używaną np. w bankach internetowych. Ponieważ klucz szyfrowania nie jest wysyłany z serwera do klienta a na odwrót przestanie działać wszystko łącznie z TibiCAM (bo nagrywa tylko pakiety przysyłane). Oczywiście prędzej czy później ktoś zrobi jakieś nowe wersje, nie ma się co łudzić...

jeżeli wysylane hasło ma być szyfrowane, to klucz publiczny musi zostać przysłany z serwera, nastepnie klient szyfruje dane i wysyla, a nie na odwrot (chyba ze teraz uzywaja innego systemu niż RSA/DSA...)

hide 08-05-2006 18:49

Super że przez jakiś czas nie będzie botów itp. ale jak narazie to zauważyłem że Exp Counter [lagalny i wygodny] wyrzuca jakieś liczby rzędu dziesiątek milionów...
Jak znam życie to Tibicam też polegnie :S

Voldi 08-05-2006 19:01

Ja się zgadzam z teorią ,,że boty są dla lam, które nie umieją podnosić spearów ani celować z run". Ja grałem na bocie 2 min. i to wystarczyło, żebym miał bana. Teraz rozumiem dlaczego. Ja bym prosił CIPów o natychmiastowe kasacje kont. Jeśli nie wicie dlaczego kasacja to macie przykład:
Idziesz sobie na np. Tiquandę i spotykasz Hydrę. Nagle koleś idzie sorciem i wali z SD bez opamiętania. Czy to nie głupie?? Cały loot automatycznie zabiera bot. I co wystarczające??

Aversin 08-05-2006 19:05

Hehehe .. to byłaby bardzo dobra wiadomość :) Bardzo duzy + dla chłopaków z Cipsoftu :)

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:11.