Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Rada dla ludzi majacych problemy z ortografia (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=77771)

Skrzat 19-05-2006 00:41

Rada dla ludzi majacych problemy z ortografia

A wiec tak nie raz czytam topici i jest w nich tak duzo bykow ze sie czytac nie da a wiec znalazlem sposob zeby ich uniknac. A odpowiedz to SYNONIMY lub (cztaj dalej a sie dowiesz)
Czyli jak masz jakies slowo i nie wiesz czy jest napisane poprawnie to napisz synonim

NP:

Mam pOl jablka -> Synonim -> mam polowe jablka

Mowilem, ze masz to zrobic -> synonim -> Powiedzialem ci, ze masz to zrobic

P.S nie Uzywam polskich znakOw bo mam komputer w USA i nie ma tu polskich liter a tak ogOlnie to w internecie nie jest przymOsowe uzywanie polskich liter.

Drugi sposOb. Ale najlepsze rozwiazanie to wlozyc to worda i niech wykryje bledy ale w tedy sie niczego nie nauczysz wiec najlepiej miec otwarte www.google.pl i jak nie jestescie pewni to napisal slowo a tam jak bedzie zle to was poprawi.

Aha i NIE BADZCIE LENIWI wiem ze sie nie chce ale lepiej nie robic bledow niz pozniej ktos wam je wytykal.

Aha i nie lepiej jak by Tibia.pl zrobila takie cos ze jak piszesz post to automatycznie wykrywa bledy lub na podglad je podswietla ?

Prosze mnie nie krytykowac napisalem tylko swoja opinie na taki temat i pomysl na jaki wpadlem

Vanhelsen 19-05-2006 07:21

"ó" na twym kompie możesz używać bez problemu, ten znak jest w angielskiej klawiatórze ;)

Co do twojego pomysłu,nie jest zły, ale lepiej niech ludzie się zaczną uczyć ortografii (tak, wiem, przyganiał kocioł garnkowi ;) )

Matek 19-05-2006 08:30

Dla ludzi mających problemyuz ortografia polecam sciagnac FF 2.0 jak tylko pojawi sie finalna wersja. Bedzie tam sprawdzanie pisowni w trybie rzeczywistym. W tej chwili testuje - jest ok:) Chociaz czasami nie wylapuje bykow.

Olorion. 19-05-2006 09:42

o muj11 spoksik rady HE HE

Tychanowicz 19-05-2006 12:28

@Skrzat: sam robisz błędy: http://so.pwn.pl/slowo.php?co=przymus&m=1
@Wieszok: a to dla Ciebie: http://so.pwn.pl/slowo.php?co=klawiatura&m=1

kruszek 19-05-2006 12:35

@Skrzat Jak Ty jestes taki madry to sam najpierw sprawdz jak sie pisze dane slowo ;)

Hehe...

Yassek 19-05-2006 14:37

A ja mam lepszą radę, nie umiesz ortografii - nie udzielaj się na forach internetowych, proste nie?

Rethfing on Aldora 19-05-2006 14:49

Skrzat jeśli jeszcze nie wiesz to chodzi o słowo "przymus".
Ja mam inny sposób od lat. Po prostu oglądam wyraz, jeśli źle wygląda zmieniam literki

Skrzat 19-05-2006 22:09

Wiecie w polsce nie mieszkam juz od roku WIEC NIE KRYTYKUJCIE MNIE nikt nie jest doskonaly wiem o tym ale chociarz mozna to troche polepszyc zeby nie robic az tyle bykow a O z kreska nie mam :/ a wiecie na forum za duzo nie przebywam a ksiazki jak czytam to nie polskie... Bo narazie nie mam zamiaru wracac ale STARAM sie poprawiac bledy wiec ZROZUMCIE mnie ach i z polskiego mialem 5 bo teraz sie polskiego nie ucze a anglki mi wychodzi 97% i ot by bylo na tylei i nie piszczie 5 postow o tym samym co ktos napisal -.-

Rethfing on Aldora 20-05-2006 11:20

Polak nie umiejący pisać po polsku posługujący się angielskim perfekcyjnie. Nice ^.^
P.S. ChociaŻ
P.S2. Nie ucz ojca dzieci robić - tak to było?

Taube 20-05-2006 11:32

@up
właśnie.. niech nie uczy was robić więcej byków? B) o to chodzi? bo z polską pisownią 98% Polaków mieszkających w Polsce na tym forum sobie nie radzi

@kruszek
problem w tym - że ktoś zrobi jednego orta, a inni robią kilkanaście i po kilka w jednym wyrazie, który już nawet nie wygląda jak polskie słowo
a osoby, które zazwyczaj innych poprawią w sprawie ortografii są brane pod wielką lupę byle by wyszukać i nich największą wpadę i potem palcem im wytknąć 'ktoś kto TAK robi to niech się nawet nie udziela' - to jest tak zwana zasada 'drzazgę w cudzym oku a belki we własnym nie widzieć'

@Tychanowicz
są błędy mniejsze i większe, w zależności jak pospolity jest to wyraz, czy się odmienia banalnie i czy jego pisownia jest prosta, czy też może się z czymś innym kojarzyć
tak jak osobnik przed tobą napisał 'mój' przez 'u' - jak dla mnie małym błędem to nie jest

@topic
tematów takich już było sporo, więc raczej nic nowego nie wniosło to
a ci którzy robili byki, nadal je robią i za pewne będą je robić, gdyż do wielu nie dociera, że z tym się walczy a papierek niczego nie usprawiedliwia, gdyż ktoś, kto naprawdę na niego zasługuje zna wszystkie chyba regułki na pamięć i robi wszystko, by poprawić swoje nieświadomie napisane błędy, przeglądając tekst kilka razy i sumiennie
a ortografia to zazwyczaj u młodego pokolenia robienie rzeczy na 'odwal się' po prostu

d.Taube

Rethfing on Aldora 20-05-2006 14:18

Głównie Taube chodziło mi o to, żeby nie uczył innych ortografii jeśli sam jej nie umie. Co do tych 98% to racja...

Pacek 20-05-2006 17:09

w sumie pomysłowe ale nie zawsze skuteczne. Czasami jest tak ze nie da sie zastąpić jednego słowa drugim bo głupio to wygląda i burzy sens zdania. Gdiześ tam up. nie zawsze jest tak że ortografi można sie nauczyc, ja na przykład naleze do takich osób, mam stwierdzoną dysorotografie i chociaz bym ślęczał nad regułkami ortograficznymi po 4 godz dzienie to i tak będe walił ortografy gdzie popadnie bo już tak mam, uszkodzenie parti mózgu odpowiedzialnej za takie abstrakcyjne rzeczy ale ja nie narzekam bo dzięki temu rozwineły mi sie partie mózgu odpowiedzialene za dodawanie i inne takie tam. Jednak staram sie pisać w miare poprawnie i nawet mnie zgina kiedy widze jak ktoś pisze mój przez "u" (muj) takich rzeczy nie da sie wyjaśnić dysortografią a jedynie idiotyzmem i całkowitym brakiem oczytania.

Iron 20-05-2006 19:14

Pacek a najbardziej denerwujące jest to jak wielu userów broni się dysleksją chociaż nie wiedzą o co chodzi w tej chorobie,a stwierdzili że są chorzy i mają prawo popełniać błędy. Rad jest kilka zawsze można pisać posta w wordzie,lub poprostu trzymać słownik pod ręką,albo sprawdzić na necie jeśli nie mamy pewności co do pisowni danego wyrazu. Ja pisząc posty jeśli zauważę,że jest wyraz który mi z wyglądu nie odpowiada zastanawiam się 2 razy czy się tak pisze.. i upewniam się w słowniku. Wiadomo każdy popełnia błędy no ale umiarkowanie musi być.
Up Ja tak mam,ale to poprawie.
A z tymi odstępami,to chciałem sprawdzić przed wysłaniem posta czy dużo zrobiłem błędów,i niepotrzebnie robiłem spacje.

Yassek 20-05-2006 19:40

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Iron_Guridan
Pacek a najbardziej denerwujące jest to jak wielu userów broni się dysleksją chociaż nie wiedzą o co chodzi w tej chorobie ,a stwierdzili że są chorzy i mają prawo popełniać błędy .Rad jest kilka zawsze można pisać posta w wordzie ,lub poprostu trzymać słownik pod ręką ,albo sprawdzić na necie jeśli nie mamy pewności co do pisowni danego wyrazu .Ja pisząc posty jeśli zauważę ,że jest wyraz który mi z wyglądu nie odpowiada zastanawiam się 2 razy czy się tak pisze.. i upewniam się w słowniku. Wiadomo każdy popełnia błędy no ale umiarkowanie musi być.

A ty stawiasz spacje przed przecinkiem
Cytuj:

lalala ,lalala
źle
Cytuj:

lalala, lalalala
dobrze

I weź lepiej to popraw, bo wygląda to conajmniej głupio D :

//edit
I stawiaj spacje po kropkach
Cytuj:

Lalala. Lalala
dobrze
Cytuj:

Lalala.Lalala
źle

styku 20-05-2006 20:01

Błędy jak błędy, popełnia je większość (również ja niestety...), czasem mniejsze, czasem większe, ale sensu zdania to nie niszczy.
Natomiast jak ktoś Ci wywali zdanie na trzy linijki bez jakichkolwiek objawów interpunkcji, no to wtedy jest już nieco 'źlej' :)

I jak zauważono @up, spacje stawiamy PO znakach interpunkcyjnych (wyjątkiem tu jest myślnik, którego używamy - tak).

Yoh Asakura 23-05-2006 14:53

A ja od siebie polecam jeszcze Google Toolbar w którym jest fajna opcja sprawdzania pisowni. Sam tego używam i jestem zadowolony.

MR Black Knight 24-05-2006 21:03

hueh

Ciekawe rady Skrzat, ale jeśli ktoś nieche to można mu powtarzać i się nigdy nie nauczy.

Pulaski 24-05-2006 21:35

Każdemu sie mogą trafić błędy nawet mnie bo ja od 4 lat mieszkam w szwecji i sie nie uczyłem wougle przez ten czas polskiego (chyba "wougle" źle napisałem ale co mam zrobić zapomniałem jak sie to pisze;))

Galarion 24-05-2006 22:42

Nie podoba mi sie ta metoda, oczywiscie mozna ja stosowac na tescie, pracy klasowej, ale piszac na forum i ogolnie na codzien imo by ograniczala zasob slow piszacego. Bo w koncu chyba kazdy chcialby ortografii sie nauczyc, a nie jej unikac ;).

Cytuj:

I will back...
W twoim podpisie, czy back moze byc uzywane jako czasownik? Moze to sklonnosc Amerykanow do skracania, lecz chyba poprawnie jest "I will be back".

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:42.