Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Napięcia zasilacza oraz temperatura CPU... (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=78541)

Gallar 26-05-2006 08:38

Napięcia zasilacza oraz temperatura CPU...

Jak w temacie...
Ostatnio cosik mi bardzo zaczął hałasować zasilacz.
Nie mam zamiaru samemu go czyścić - bo ew. kasy na nowy brak, pozatym - na wielu forach wyczytałem że czyszczenie daje krótkotrwałe efekty (albo nie daje nic..)

Postanowiłem zassać program do mierzenia temperatury i napięć.
I, napięcia mam następujące:

3.3V - 3.36V
5V - 5.28V - 5.34V
12V- 12.7V - 12.56V

Temperatura mojego CPU (celeron 801mhz ;)) zaraz po włączeniu komputera wynosiła 20C, po ok. 6h działania - 47C.

I tutaj pojawia się pytanie - czy napięcia i temperatura procka są w normie?

Matek 26-05-2006 08:44

Ta, sa w normie.

emilok 26-05-2006 09:05

Tylko że napięcia mierzone tymi miernikami z płyt głównych są bardzo niedokładne.
Możliwe że łożysko się wyrobiło już, powiedz ile lat masz ten zasilacz?

Gallar 26-05-2006 09:06

@emilok: hyh, hmmm... ja wiem.. z trzy lata? Cztery?, więcej raczej nie..

Wald_Kerius 26-05-2006 09:06

Nie masz czym się przejmować. U mnie komputer chodzi jak traktor w polu już przez okolo 1 roku8o . Faktycznie czyszczenie zasilacza z reguły nic nie daje. Nowy zasilacz to koszt okolo 50 zl więc nie jest w sumie taki drogi.

emilok 26-05-2006 09:35

Wald_Kerius proponuje odwiedzić stronę www.zenfist.pl, tam są bardzo fajne zasilacze. A za 50 zł można kupić np. Tracer, Colors, Megabajt które są hmmm BAAAARDZO kiepskiej jakości. Z tańszych zasilaczy to polecam Modecomy MC lub tańsze FEEL.

Kele 26-05-2006 09:37

@up
Jak już kupujesz zasilacz, to lepiej wydaj troszke więcej na lepszy niż 50zł na ZaSiLacZ MaKe InD bIedRonka

Wald_Kerius 26-05-2006 10:19

Koleś przecież mówił, że nie ma kasy :D Chodzi przecież o to, aby nie hałasował a nie żeby był super hiper extra fajny zasilacz. Swoją drogą emilok dzięki za link, może pomyślę nad wymianą swojego "traktora". :D

Gallar 26-05-2006 10:22

@UP: Głównie, to chodzi o to żeby sie nic nie spaliło..

Dwimenor 26-05-2006 10:37

Jeżeli bardzo hałasuje i, jak było wspomniane, łożysko się przetarło-to już krok do tego, żeby całkiem się zatarło. Na starym kompie, dopóki się pożądanie nie rozgrzał zasilacz to zawodził mi strasznie. Pomogło smarowanie. Polecam olej spożywczy:) Ale to trzeba umieć zrobić.

Prawdopodobnie twój zasilacz jeszcze trochę pochodzi. Rok, może półtora. A może i miesiąc. Zacznij zbierać pieniądze. Nie jest to aż tak strasznie wielki wydatek w porównaniu do innych komponentów.

emilok 26-05-2006 10:41

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Wald_Kerius
Koleś przecież mówił, że nie ma kasy :D Chodzi przecież o to, aby nie hałasował a nie żeby był super hiper extra fajny zasilacz. Swoją drogą emilok dzięki za link, może pomyślę nad wymianą swojego "traktora". :D

W zasilaczu mniej chodzi o wrażenia estetyczne (czytaj wygląd i dzwięk) niż o jakość (czytaj trzymanie napięcia, max. obicążenie lini 12V).

Gallar 26-05-2006 12:15

Temat do zamknięcia.. o dziwo..
Przetarłem PALCEM wentylatorek od procka...
Nie dość że temperatury zaczęły nie przekraczać 43 stopni, to na dodatek wszystko przestało hałasować, kompa prawie nie słychać...
Widać wentylator musiał się ocierać o obudowe.

Czyli hałasującym komponentem nie był wcale zasilacz, a wiatraczek od procka..

@Dwim: Masz racje w zasadzie, trudno, najwyżej jak sie wybiore z ekipą w góry to nie będe chlać;p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 07:41.