Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Skill Shielda i Broń 2 Handed (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=78662)

Ponury Bob 26-05-2006 22:05

Skill Shielda i Broń 2 Handed

Czy skill Shieldingu liczy się gdy używam Giant Sworda ?
Czy gdy będe miał np 70 shielda a 75 shielda i będe używał Gsa to będe mniej obrywał ??:baby:

UndeadSobi 26-05-2006 22:11

1. mozliwe ze tak
2. nie. od tego jest zbroja,helm,legsy,amulet i buciki :D

Ponury Bob 26-05-2006 22:24

Odp.

Ktos się jeszcze wypowie ? ;/:(

Vil 26-05-2006 22:29

skill shieldingu liczy sie podczas uzywania broni dwurecznej, trudno powiedziec w jakim stopniu, pogloski mowia ze polowa ( tzn blokujemy tak jak tarcza o defie rownym defowi broni przy skillach o polowe slabszych ).

Ponury Bob 26-05-2006 22:31

hmm...

Ciekawe, lecz to są tylko pogłoski ? Może ktoś ma jakieś sprawdzone w 100% wiadomości ? B)

Andrew 27-05-2006 23:30

z moich obserwacji wynika ze skill shieldinu ma znaczenie w przypadku broni dwurecznej, wynika tak z moich obserwacji, palkiem na 25 lvl mialem shielding 35 i mnie stwory ostro trafialy, dotrenilem do 55 i jakby owiele zadziej, ale to bylo dawno temu jaies 2 lata wiec molo sie duzo pozmieniac albo po prostu puzniej mialem wiecej szczescia

Bebilon 28-05-2006 01:03

Powiem wam ze cos w tym jest, ja mam np. skille 10/10 i nie mam eq na full def to rat mnie leje jak chce, a jak juz mam np 90/90 i full def to cos mnie nie moze trafic, oczywiscie bez eq... cos w tym jest :)
@toplic:
Jak latasz z GSem to chyba zabardzo ci ten shield nie daje... wiec poprosu wystarczy miec dobre eq :-)

Beb~

King Mati 28-05-2006 04:41

slyszalem jak sie ma 2 reczna bron ale tak to nie wiem ;/

Ponury Bob 28-05-2006 20:23

Skille

To jeżeli chcę bić tylko Gsem to shield nie jest ważny ?

malyjanek 29-05-2006 09:21

juz Ci odpowiedziano jak uzywasz gsa liczy sie polowa Twojego shieldingu + shielding broni dwurecznej

malas menilan 31-05-2006 15:44

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
skill shieldingu liczy sie podczas uzywania broni dwurecznej, trudno powiedziec w jakim stopniu, pogloski mowia ze polowa ( tzn blokujemy tak jak tarcza o defie rownym defowi broni przy skillach o polowe slabszych ).

Bzdura.

osoboiscie gdy idę bic Guarda z Demon SHield i BS obrywam porównywalnie a nawet wiecej niz gdy idę z GSem.

im wiekszy shielding tym mniejsze obrażenia i tyle tak jest i kropka.
duża różnica pomiedzy pronia 1 i 2 ręczną jest w walce PvP wtedy widać iż z 2 ręczną obrażenia są znacznei wieksze ale jeśli idziesz z 1 ręczną bronia walczyc (poza sov,sca) to gratuluje inteligencji.

ktoś napisał ze od zmniejszania obrażeń są army, legi itd...
kolejna bzdura
bronisz się przedewszystkim tarczą i mieczem bądz samym meiczem. dopeiro gdy potwór przebija sie przez tarcze znaczenei zaczyna miec twoje eq. obrazenia u pala zmneijszone zosaly zapewne poprzez lepsze eq tam zawsze all leci w pancerz

pozdrawiam

Vil 31-05-2006 20:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin
Swojego czasu probowalem opracowac wzor na szanse blokowania tarcza/bronia:
Wynika ze kazdy cios wchodzi najpierw w tarcze, jesli sie nie uda to w obrone broni, jesli walczymy z 2 potworami to pierwszy bije w tarcze, jesli sie nie przebije to drugi idzie w bron, jesli sie przebije to pierwszy uderza najpierw w tarcze a pozniej w bron.

jak to sie ma do blokowania 2 mobow sama tarcza i sama bronia ?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez malas menilan
osoboiscie gdy idę bic Guarda z Demon SHield i BS obrywam porównywalnie a nawet wiecej niz gdy idę z GSem.

w tym samym czasie ? jesli tak to gratuluje szczescia.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez malas menilan
im wiekszy shielding tym mniejsze obrażenia i tyle tak jest i kropka.

im wiekszy shielding tym wieksza szansa zablokowania ciosu ( co jest logiczne ).

malas menilan 31-05-2006 23:18

czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka...

Theo Prayer 27-06-2006 20:01

Tak naprawdę, to im większy masz level, tym lepsza Twoja obrona samym ciałem, stąd taka różnica między 10/10 a 90/90 (Niemożliwe jest mieć 10/10 na mainie, tak samo jak 90/90 na rooku, a więc nie mogłeś sprawdzić czy faktycznie inaczej się bronisz na tym samym levelu przy takich, a nie innych skillach). Skąd wy bierzecie takie bajki?

Cytuj:

juz Ci odpowiedziano jak uzywasz gsa liczy sie polowa Twojego shieldingu + shielding broni dwurecznej
Ciekawie to sobie wykombinowaliście... A więc nie używając tarczy, a zarazem i skilla shieldingu bronisz się tymże skillem? Zapewnie rośnie on też w miarę expienia... tak przynajmniej z tego wynika. Gdyby tak było, to zauważ... podczas expienia cały czas bronia dwuręczną, zyskiwałbyś shielding, a tak nie jest.

Vil 27-06-2006 20:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Theo Prayer
Ciekawie to sobie wykombinowaliście... A więc nie używając tarczy, a zarazem i skilla shieldingu bronisz się tymże skillem? Zapewnie rośnie on też w miarę expienia... tak przynajmniej z tego wynika. Gdyby tak było, to zauważ... podczas expienia cały czas bronia dwuręczną, zyskiwałbyś shielding, a tak nie jest.

Bystry jestes. Wobec tego takie pytanie: czemu bronia dwureczna mozna zablokowac atak przeciwnika ( pomimo braku tarczy ) i dlaczego widac golym okiem ze ze wzrostem shieldingu idzie to coraz lepiej ? A ze przy uzywaniu 2h shielding nie wzrasta jest tak samo oczywiste jak brak wzrostu dista przy uzywaniu miecza.

Frapper 28-06-2006 00:59

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Theo Prayer
(Niemożliwe jest mieć 10/10 na mainie

Da się. Nie expić z tarczą(katorga ale cuż) i bić clubem. I masz 10/10 w swordzie/axe. 90/90 też da się mieć na rooku. Nie jest nigdzie powiedziane, że nie można. A to, że zajełoby cała wieczność to co innego.

Theo Prayer 28-06-2006 01:07

Dlaczego można zablokować atak przeciwnika bez tarczy? To dość logiczne, że skoro nie ma tarczy, to atak przenosi się na resztę eq (te jego partie, które mają właściwość "Arm"). Jeżeli zatem armor taki jest dość dobry, lub atak zbyt słaby, to oczywiście jest możliwość, aby zablokować taki hit.

Co do drugiej części, to nie masz racji. Ten "lepszy atak" tak naprawdę jest złudzeniem. Trudno to tak naprawdę sprawdzić, ponieważ w miarę upływu czasu (np. podczas treningu) monster będzie zadawał coraz większe hity. Nawet gdybyś zrobił nową postać i na niej testował swoją teorię, to byłbyś świadom tego, że każdy monster tego samego typu bije tak inaczej. I tak np. zdarza się smok, który będzie Cię spamował gfb, wave'ami i bił mocno z łapy, a zdarzy się i taki, który będzie biernie stał i czekał aż go zabijesz. Być może również osoba od której masz takie informacje testowała to na różnych skillach, ale jednocześnie na małej ilość potworków i na różnych levelach. Wtedy takie testy nie mają większego sensu.

Theo Prayer 28-06-2006 01:13

@Frapper

Najpierw spróbuj wbić 30/30 na rooku, potem dopiero zaczynaj wdawać się w dyskusję na temat 90/90. Na rooku skille rosną tak jak sorcererowi, a zrobić nim 90/90 jest niemożliwe. Mówimy to o parktyce, nie teorii. Advance na następny skill jest z levela na level o 200% większy. Polecam policzyć ile lat świetlnych zajmie zrobienie 90/90. Mówiąc o 10/10 na mainie popełniłem błąd. Miałem na myśli raczej to, że nie da się wyjść z samymi 10 w melee, czy diście, a jednocześnie shieldingiem 10. W każdym razie masz rację... co do tego 10/10.

Edit 1: Pisze się "cóż".
Edit 2: Pisząc 10/10... przyjęło się uważać, że druga liczba oznacza zawsze shielding. To oczywiście nie zmiena faktu, że można wyjść z rooka z 10 shieldingiem.

Longerlick 28-06-2006 01:15

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
Bystry jestes. Wobec tego takie pytanie: czemu bronia dwureczna mozna zablokowac atak przeciwnika ( pomimo braku tarczy ) i dlaczego widac golym okiem ze ze wzrostem shieldingu idzie to coraz lepiej ? A ze przy uzywaniu 2h shielding nie wzrasta jest tak samo oczywiste jak brak wzrostu dista przy uzywaniu miecza.

Otóż moim zdaniem obrona mieczem zalezy nie od shieldingu, lecz od skilla sworda. No bo zauważcie ze shielding to nie to samo co blocking, shielding to umiejetnosc obrony TARCZA! Nie swordem, nie reką, lecz tarczą.

Frapper 28-06-2006 01:47

Jakto w praktyce się nie da tego wykonać?Ot co kilkadziesiąt tysięcy lat : ).

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 11:43.