Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Niusy (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=12)
-   -   Problemy z automapą (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=80440)

Dabek 09-06-2006 17:17

Problemy z automapą

Wersja 7.71 klienta przyniosła ze sobą też problemy z automapą. W niezbadanych terenach od czasu do czasu pojawiały się fragmenty innych miejsc. Patch 7.72 naprawił ten problem, ale wadliwe mapy pozostały na komputerach graczy. Można to naprawić na dwa sposoby.

Pierwszy rozwiązaniem jest skorzystanie z programu MapChcek oferowanego przez CipSoft tutaj lub tutaj, który automatycznie sprawdzi które mapy mogły zostać uszkodzone. Zapisz go i uruchom w folderze Tibii, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami.

Można też osobiście rozwiązać ten problem, co jednak nie jest polecane graczom nie obytym z komputerami. W tym celu po prostu usuń wszystkie pliki .map stworzone między 31 maja (update 7.71) i 8 czerwca (7.72). Pamiętaj, że ważna jest data stworzenia plików, a nie ich ostatniej modyfikacji.

Po usunieciu wadliwych map tereny odwiedzone po raz pierwszy w wyżej wymienionym tygodniu staną się czarne i będą musiały zostać odkryte ponownie.

Powyższy opis nie dotyczy graczy którzy nie zauważyli żadnych problemów z mapą, możliwe że błąd ich nie dotknął, więc nie muszą oni robić niczego w celu jego naprawienia.

Pior'firebladde 09-06-2006 17:43

Ja tam nie miałem żadnych problemuw, więc mnie to nie dotyczy
Ciekawe jaki nowy błąd jest w nowej wersji

Leweracja 09-06-2006 17:50

moze cos to da, mimo ze u mnie co dziwne nie bylo problemow z mapami

Ma'tys 09-06-2006 18:07

"niczego w cleu jego naprawienia" literówka jedna.

Cossma 09-06-2006 18:56

Dla tych którzy maja problemy z językiem angielskim i nie potrafią jednak poradzić sobie z MAPCHECK'iem udostępniam częściowe spolszczenie tego programiku:

MapCheck-PL

(dlaczego częściowe a nie w 100%, bo trwa mecz :] i nie bardzo mam czas aby dokończyć to spolszczenie do końca)

Zanim uruchomisz lub zaczniesz pisać że jestem je*anym hakerem skorzystaj z http://virusscan.jotti.org/

Pablosso 09-06-2006 19:09

up: Myślę, że na tyle to angielski każdy zna ;)
topic: Ja nie miałem żadnych problemów z mapą. Pewnie dlatego, że w tym czasie nie odkrywałem zadnych nowych terenów.

Cossma 09-06-2006 19:12

też tak myśle ale czekając na mecz Kostaryka - Niemcy, z nudów postanowiłem się pobawić Hex-edytorem, a może komuś jednak się to przyda :]

Gollumek 09-06-2006 21:10

heh ja usunalem mapki zanim pokazal sie ten news
i wszystko na nowo :(:(
PS: Czekam na mecz Polska-Ekwador (ciekawe kto wygra :D)

Kosmita 09-06-2006 21:33

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pior'firebladde
problemuw

poprawnie: problemów

Andrealfus 10-06-2006 08:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dabek
Wersja 7.71 klienta przyniosła ze sobą też problemy z automapą. W niezbadanych terenach od czasu do czasu pojawiały się fragmenty innych miejsc. Patch 7.72 naprawił ten problem, ale wadliwe mapy pozostały na komputerach graczy. Można to naprawić na dwa sposoby.

Pierwszy rozwiązaniem jest skorzystanie z programu MapChcek oferowanego przez CipSoft tutaj lub tutaj, który automatycznie sprawdzi które mapy mogły zostać uszkodzone. Zapisz go i uruchom w folderze Tibii, a następnie postępuj zgodnie z instrukcjami.

Można też osobiście rozwiązać ten problem, co jednak nie jest polecane graczom nie obytym z komputerami. W tym celu po prostu usuń wszystkie pliki .map stworzone między 31 maja (update 7.71) i 8 czerwca (7.72). Pamiętaj, że ważna jest data stworzenia plików, a nie ich ostatniej modyfikacji.

Po usunieciu wadliwych map tereny odwiedzone po raz pierwszy w wyżej wymienionym tygodniu staną się czarne i będą musiały zostać odkryte ponownie.

Powyższy opis nie dotyczy graczy którzy nie zauważyli żadnych problemów z mapą, możliwe że błąd ich nie dotknął, więc nie muszą oni robić niczego w celu jego naprawienia.

Ja miałem duże problemy z automap klikalem na mapie aby wyjsc za brame ab i szedlem na statek

Ten program bardzo mi pomogl

cipsoft wreszcie coszrobil

Upierz 10-06-2006 12:13

Noo... byłem w podziemiach i na mapie pokazywał się PoH :P

pijany rolnik 12-06-2006 17:14

u mnie rowniez niebylo zadnych problemow z mapka

Deosey 12-06-2006 17:14

Mugłby ktoś napisać jak to zrobić (dla cieżko kapujących) bo nic nie rozumiem trzeba usunąć jakies mapki tak? ja usunąłem wszytkie a i tak mi sie crashuje tibia
:baby: ;(

Damian_ 12-06-2006 20:33

mam czekac jeden tydzien az te mapki sie zrobia dobre? czy odrazu ma byc dobrze bo jest chyba zle..................:(plx help

Pistro 14-06-2006 10:48

U mnie też nie chce się zrobić, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją i nadal mapka nie działa jak należy:(

Harry Xin 14-06-2006 16:26

Ja mam jeszcze gorzej...

Mnie się nawet patch nie chce ściągnąć...
:(

Azazel Warrior 12-07-2006 14:31

ja nie mialem problemow z automapa... wpsolczucie dla tych co maja te problemy :(

Immortality 16-11-2006 07:19

ja mam takowy problem ze klikam na mapie na miesce gdzie moj char ma isc a on idzie w ogole inna strone , mimo ze na drodze nie stoi zadna przeszkoda ;/ - program ten wcale nie pomaga;p

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:52.