Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   PACC listem poleconym priorytetowym ? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=81398)

Krakers 17-06-2006 23:59

PACC listem poleconym priorytetowym ?

Czesc

W piatek (wczoraj) wyslalem pieniadze na PACCa do Cipsoftu listem poleconym priorytetowym. Wlozylem do koperty 20 euro, kod referencyjny itp itd i w okienku wszystko wypelnilem.

Sie pytam czy pieniadze na PACCa wyslane listem poleconym priorytetowym wciąż dochodzą ?
Bo 2 dwie osoby mi pisaly, ze jak wyslalem zwyklym listem priorytetowym to nie dojdzie.

Wiec pytam sie Was

Dzieki z gory
Pozdro.

Retrax 18-06-2006 00:09

Raczej dochodza, bo cip soft nic nie mowil o tym, zeby bylo inaczej.
Jednak znajac polska poczte troche boje sie o twoje pieniadze ;/

Krakers 18-06-2006 00:11

Ok dzieki

Ale ja juz czwarty raz wysylam tym sposobem pieniadze na PACC'a i jak narazie to za kazdym razem dochodzilo (3 razy). Moi dwaj koledzy tez wysylali tak samo i tez mi doszlo.

Ale pojawily sie watpliwosci gdy kilka osob napisalo, ze moze nie dojsc takim sposobem.

Jestem otwarty na wypowiedzi innych, wciaz czekam.

Pozdro.

Raynold 18-06-2006 00:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Retrax
Jednak znajac polska poczte (...)

Jak dobrze znasz Pocztę Polską? Pracowałeś tam? Masz tam pracującą rodzinę? Równie dobrze można powiedzieć, że np. wszyscy lekarze są źli, bo przecież nie raz głośno o jakimś przypadku popełnienia błędu w sztuce lekarskiej czy pijaństwie...

Nie można od razu rzucać się na całą PP tylko dlatego, że są ludzie, którzy są złodziejami i nie wykonują sumiennie swojej pracy. W ogóle to nawet powiem, że gdyby nie listonosze, to wiele listów awet nie doszłoby do adresata, a to dlatego, że ludzie nie potrafią dobrze listów zaadresować. Dobry listonosz na pamięć zna dziesiątki, setki ludzi z osiedla i mogłby dostarczyć list, nawet gdyby na kopercie było podane samo miasto (niewielkie :P )

A co do listów poleconych: jeśli list polecony zostanie zniszczony/zgubiony bądź jeszcze nie wiadomo, co - wtedy PP wypłaca coś ok 100 zł za taki list. I nie ma znaczenia, czy priorytet, czy ekonomiczny - po prostu ten pierwszy szybciej dojdzie, to wszystko.

Podsumowując - jest cholernie małe prawdopodobieństwo, żeby dobrze zaadresowana i zaklejona koperta, wysłana jako list polecony, nie trafiła do odbiorcy, a w takim przypadku dostajesz i tak zwrot kasy. Oczywiście, jak na całym świecie są nieuczciwi ludzie, tak samo może być (i pewnie jest) w PP i tak samo pewnie jest w Niemczech, tak samo jest wszędzie. Ataki na PP oparte na relacjach kolegów z podwórka (którzy pewnie sami tego nie doświadczyli, tylko usłyszeli od innych kolegów itd) są bezpodstawne i nie na miejscu.

Ja już wysyłałem drogą listową i nie miałem z tym problemu.

Offtop: w ogóle mnie zastanawia, czy to taki zbieg okoliczności i niesamowite szczęście, że nigdy nie doświadczyłem ~99% problemów opisywanych przez użytkowników forum?

ripper 18-06-2006 01:06

Cytuj:

Ale ja juz czwarty raz wysylam tym sposobem pieniadze na PACC'a i jak narazie to za kazdym razem dochodzilo (3 razy).
Czy mi się wydaje, czy sam odpowiadasz sobie na pytanie? Jak narazie skuteczność PP była 100%-owa, więc czemu za czwartym razem miałoby tak nie być?

Krakers 18-06-2006 14:49

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, a szczegolnie Tobie Raynold, uspokoiles mnie.
Mam nadzieje, ze pieniadze dojda : )

Pozdrawiam

Krakers 26-06-2006 18:33

HURA ! PACC doszedł : D:cup: :cup:

Czekalem 10 dni ale doszedl :D

Przepraszam Cipsoft i poczto polska ze w was zwątpilem !! :D

Hura ale sie ciesze ! :D Lece na Darashie moim sorckiem, narazie : D

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 14:27.