Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Potwory (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=17)
-   -   Blokowanie (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=8196)

Ildefons 08-08-2004 13:25

Blokowanie

Mam pytanie co do blokowania silnych potworow np.dragon lordow czy behemotow.Dlaczego blokuje sie tarcza i bronia z duza defensywa zamiast dwoma tarczami?Przeciez nawet z dobrymi skillami duzo zycia nie zabierze sie behemotowi na full defie,a z dwoma tarczami bedzie sie tracilo mniej zycia.Wytlumaczcie mi to prosze...

Dabek 08-08-2004 13:37

Bo dwie tarcze nic nie dają, jesli weźmiesz dwie, liczyć się będzie tylko ta z większym def...

Ildefons 08-08-2004 13:41

aha,ciekawe...Ale i troche bez sensu...

Kennypl 08-08-2004 15:07

to wcale nie takie bez sensu bo wyobraz sobie knajta biegajacego z dwoma magic swordami. 8o

Ildefons 08-08-2004 15:14

dlatego bez sensu,bo w prawdziwym zyciu jak sie broni dwoma tarczami to jest lepsza skutecznosc i wieksza szansa na zablokowanie ataku.Ale magic sworda nie ma prawie nikt,a szczegolnie dwoch.

Externus 08-08-2004 15:23

na antice miec 2 magic sword to nie az taki wielki problem...

Stu 08-08-2004 15:51

Cytuj:

Oryginalnie dodany przez Ildefons
dlatego bez sensu,bo w prawdziwym zyciu jak sie broni dwoma tarczami to jest lepsza skutecznosc i wieksza szansa na zablokowanie ataku.Ale magic sworda nie ma prawie nikt,a szczegolnie dwoch.
Reprezentujesz stanowisko typowego legionisty rzymskiego (formacja żółwia itp:) ). W prawdziwym życiu jak sie bronisz dwoma tarczami (umówmy sie że takie coś sie zdarza, np. na jakichś zlotach), jesteś łatwiejszym celem niż z jedną tarczą a drugą ręką wolną. Bo:
1. Obrona to nie tylko chowanie sie, ale przede wszystkim manewrowanie - nawet najlepsza tarcza pęknie szybko jeśli nie amortyzujesz uderzeń.
2. Jeśli przeciwnik wie, że możesz zaatakować, nie "pójdzie na całość", tylko też będzie sie asekurował - dlatego lepiej mieć jakąś broń niż drugą tarczę.

Reasumując - najlepszą kombinacją z możliwych jest jednak tarcza + broń (no chyba że jaka lanca albo łuk..., musiałem dodać bo zaraz sie ktoś będzie czepiał:) ).

Pozdrawiam serdecznie.

Kadmilos 09-08-2004 09:21

Popieram stanowisko kolegi 2 tarcze nic neidaja wiec bezsensem jest blokowac 2 a po 2 bloker azwsze mosi bic silniejszego potwora zeby ten sie nie przerzocil

Riwimi 09-08-2004 09:41

Po pierwsze to nie można brać do ręki 2 tarcz więc ten temat jest troche bez sensu ale jesli byla by taka opcja w grze to popieram Stu ;)
@edit: Jak da się założyć 2 tarcze to bardzo mi przykro ale każdy ma prawo sie pomylić :D więc jest mi przykro z tego powodu :)

Vanhelsen 09-08-2004 15:38

@Riwimi: Da się załorzyć 2 tarcze ale nieda się załorzyć 2 mieczy.

Fornal 10-08-2004 11:56

To by bylo bez sensu

Wyobrazesz sobie ze koles ma nowaom postac 15 lvl i bierze dwaie tarcze i idze blokowac draga (LOL) a jesgo kumpel paladyn zabija

kelt 10-08-2004 21:55

To by bylo za łatwe

Koleś kupuje 2 dobre atrcze i blokuje dragi?
Co najmniej dziwne :P

Helixaw 11-08-2004 16:36

A ja w jednym z poradnikow wyczytalem, że jednak można używać 2 tarcz, nie pamiętam skąd mam ten poradnik ale tu macie ten konkretny kawalek:

" FISTS: Unless any fist fighting weapons are implimented, fist fighting is quite worthless. Using a club with 10 clubbing skill is about as effective as having 70 fist fighting. The biggest difference comes in the fact that a fist fighter can hold 2 shields for extra DEF value. "

Kamilllllls 11-08-2004 18:54

Ej..., chlopaki (i dziewczyny :tongue: ), a co powiecie na to... :] ?? :
Dla czego nie mozna zalozyc na siebie 2 zbroii??...no jedna na druga!!...jesli jedna bylaby wiekrza, od drugiej...albo nawet 3 zbroje!!... :D :D :tongue:

Te dwa miecze to jeszcze, ewentualnie, ale dwie tarcze...lekki LOL...

...ale jezeli juz porownujecie Tibie, do realnego swiata (i znowu lekki LOL), to:
Prosze, wyjasnijcie, jak mozna wypchac caly plecak i wlozyc do nigo, jeszcze jeden plecak wypchany po brzegi :D ??!!...jak wam sie to uda "upchnac"...to co powiecie na plecak pelen innych plecakow :D ??

...tak Tibia, jest lekko podobna, do realnego swiata, przez swobode, luz, mozliwosc porozumiewania sie z innymi ludzmi i wiele innych rzeczy, ale nie uzasadniajcie rozwiazan zastosowanych w grze przykladami, z realnego zycia...wiele sytuacji sie potwierdza w rlu, ale bez przesady... :)

Kirdian 11-08-2004 19:17

Zalozenie na siebie 2 tarczy nic nam nie daje - liczy sie ta ktora ma wiekszy def. A jesli chodzi o blokowanie z bronia i tarcza to wychodzi na lepsze niz z sama tarcza (lub dwoma ;)) bo kazda bron ma swoj def czyli dodatkowe punkty obrony.

Kanarmaster 11-08-2004 19:27

nie wiem czy to dobre miejsce do zadania pytania ale tytul to "blokowanie" wiec pytam... jakie skille eq i lvl powinien miec knajt by bez wiekszego stresu blokowac dragon lorda
bo mam taka okrutna ochote sprubowac... ;p
przykladowo bedzie bilo tego dla 2 palkow na ~40 lvl

Volficzek 11-08-2004 19:50

Ja raz blokowałem Dl'a
Moje skile (wtedy) 72/68
LvL: 38
eq: K-set, demon shiedl od kolegi i bright
poszły 2 uhy na dl'a
Zabijali: 2 palki 38 lvl (74/66/) 43 lvl (78/70) 15 mlvl (sd)

Ale proponuje miec lepsze skile i eq :)
i lepszy lvl... bo komba casami sa ostre :)

Kanarmaster 11-08-2004 19:55

lol thx za tak szybko odpowiedz ;p to ja mam skille lepsze :) lvl 37 i vampire shielda... tera to tylko ekipe zbierac
a gdzie na tego DLa moge isc ? wiem ze sa na dragonlandzie i pohu a czy gdzies jeszcze ?.. oczywiscie jestem facc ;/

tak na marginesie juz po 20 a tu ni ch*ja :)

Magic dziki Yo 11-08-2004 21:38

Czy zablokuje??

Mam pytanie... jak myslicie?? zablokuje mino guarda z eq p-armor, p-legs, dark helmet, spike sword i dwarfen shield??? :(

Elite Pietras 11-08-2004 22:01

Zalezy od tego czy bierzesz go na klate czy powoli odchodzisz i kto bedzie atakowal[jest to uzaleznione od czasu blokowania] bo mino guard moze zadawac duze obrazenia[ nawet do 60 ]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 21:50.