Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Nagrywarka DVD która nie lubi płyt DVD (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=82047)

PharadoX 23-06-2006 12:47

Nagrywarka DVD która nie lubi płyt DVD

Otóż mam taki problem iż moja nagrywarka ( HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B ) która powinna nagrywać na płyty DVD , poprostu tego nie robi , gdy chce coś nagrać na zwykłą płyte CD to zawsze wychodzi , kopiuje tam co chce do 700 mb i po 6-8 minutach mam nagrane i jest GiT , ale po włożeniu płyty DVD jest zupełnie inaczej , jest tak że wykrywywa płyte , ale podczas kopiowania filmów na płyte ( jeszcze nie nagrywaniu ) występuję błąd i moge wybrać jedna z trzech opcji "ponów próbę" , "pomiń" oraz "anuluj" po naciśnieciu kilku razy "ponów próbę" błąd dalej występuję. A skoro niemoge skopiować nic na płyte to niemoge tego nagrać ( to co kopiuje na płyte to są pliki tymczasowe ).
Jeśli chodzi o nagrywarke to jestem kompletnie zielony. Może czegoś nie zainstalowałem? Źle ustawiłem? A może potrzebuje jakiegoś programu?
Prosze o pomoc , i jeśli coś musiałbym zmienić to nie mówcie jakimś skomplikowanym językiem tylko coś w tym stylu : Start -> Panel Sterowania ... Próbowałem już 3 krotnie na różnych forach od nagrywarek ale w 2óch przypadkach temat po 20 min. był na 3ciej/4tej stronie , a w jednej gdzieś się zapodział że nawet niemogłem go znaleść. Może powinienem jeszcze podać jakich płyt używałem , no oto one ( niewiem jakie są rodzaje płyt , pisze to co na płytach jest [ żal ] ) :
Titanium DVD-R 120 min. 4,7 GB 2.4x/4x/8x
extreme DVD+R 4,6 GB x16 speed ( i gdzieś wyżej w ramce - RW DVD+Recordable )

Prosze o pomoc , jestem dość "nieszczęśliwy" bo na świadectwie mam 2 z J.Polskiego a reszta 3 i wyżej :D

Smetana 23-06-2006 13:03

Też tak miałem z moją poprzednią nagrywarką DVD. Nie tylko miała problemy z zapisywaniem, ale nawet z czytaniem. Wydaje mi się, że problem to różne rodzaje płyt DVD, nie wszystkie napędy radzą sobie z niektórymi. Odkąd kupiłem nową nagrywarkę, która obsługuje prawie wszystkie rodzaje (LG "super multi" czy jakoś tak, nie znam się na tym :D) nie mam żadnych problemów. Z ustawieniami to nie miałeś co sknocić, bo napędy po podłączeniu są gotowe do pracy.

emilok 23-06-2006 13:06

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Smetana
Z ustawieniami to nie miałeś co sknocić, bo napędy po podłączeniu są gotowe do pracy.

Niezawsze, niektóre sa defaltowo ustawiane w tryp PIO miast DMA a wtedy o pracy można zapomnieć :D

Co do tematu spróbuj jakieś markowe płytki, np verbatimki.

Bofedojo 23-06-2006 16:03

Hmmm... a na jakim programie nagrywasz plyte? Moze miales ustawione, ze plyta sie nagrywa jak na zwykly CD? :P

PharadoX 23-06-2006 16:35

Żadnego programu nie używam , poprostu właczam Mój Komputer -> Dysk D , tam oczywiście nic niema to kopiuje tam to co chce po czym jest obok opcja " zapisz na dysku " czy coś takiego , no i się zapisuje. Tyle :D

Bambuko 23-06-2006 16:38

Tak się da?

emilok 23-06-2006 16:42

Da, trwa o wiele dłużej niż normalnie, i właśnie niejestem pewnien czy można tak zapisywac DVD, śmiem twierdzić że właśnie tu leży problem.

Zainstaluj jakieś odpowiednie oprogramowanie do nagrywania płyt cd oraz dvd, te windowsowate nawet jeśli byś złamał czemu dvd nie chca wypalać to i tak są o kant dupy rozbić.

Edek Rozprowacz 23-06-2006 17:22

Ja bym proponowal zaniesc odtwarzacz do serwisu moze jest wadliwy poprostu albo sciagnol inne sterowniki. Mialem kiedys podobne problemy z nagrywarka liteonita a powodem tego bylo wadliwe oprogramowanie :p

Iron 23-06-2006 20:23

Hmm nie dostałeś żadnego programu do nagrywarki? Ja używam Nero i działa mi wszystko bez problemu:) Pozdro.

Nortonus 23-06-2006 20:32

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PharadoX
Otóż mam taki problem iż moja nagrywarka ( HL-DT-ST DVDRAM GSA-4167B )

Twoja nagrywarka nagrywa only płyty DVD-Ram :) A odczytuje DVD, CD no i to co nagrywa ;P

Mam nadzieję, że pomogłem

BTW. Ja też mam problem z nagrywarką, ale tymrazem na odwrót :P Nagrywa mi all DVD ładnie pięknie a CDeków już nie chce :( Kiedyś nagrywał CDeki, a teraz próbowałem płytki z TDK, ActiveJet, Platinum, Omega i jeszcze kilka innych firm i żadnej nie nagrywa :(( Moja nagrywarka to AOpen DRW4410

PharadoX 23-06-2006 20:56

@Up

Może i racja bo płyty jakich używałem były DVD-R , ja bym powiedział owned :D , thx all. Jeśli jednak to nie bedzie DVD-RAM ani Program do nagrywania to jeszcze tu wróce ;)

@Down
Ok , ale to może troche potrwać , nielubie do sklepów chodzić.

Nortonus 23-06-2006 23:07

Ale jak pójdą DVD-Ram'y to też nam powiedz :)

Dj Fara0n 24-06-2006 08:12

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nortonus
Twoja nagrywarka nagrywa only płyty DVD-Ram :) A odczytuje DVD, CD no i to co nagrywa ;P

Ale zes wymodzil. Mam taką samą nagrywarke jak autor tematu ,a nagrywam plyty cd-r/rw ,dvd-r/rw.
Cytuj:

Żadnego programu nie używam , poprostu właczam Mój Komputer -> Dysk D , tam oczywiście nic niema to kopiuje tam to co chce po czym jest obok opcja " zapisz na dysku " czy coś takiego , no i się zapisuje. Tyle
TO JEST DO NAGRYWANIA CD!!! DO DVD to nie dziala.

@Paradox:
Musisz sciągnąć najnowsze nero i wszystko bedzie dzialac. :)

btw.Są wogole takie plyty jak Dvd-ram ,bo mi sie wydaje ze to nazwa napedu tak jak np. Cd-rom. 0.o

Nortonus 24-06-2006 10:03

@up
Nie wiem czy WindowsXP nagrywa DVD, bo zawsze używałem Nero7 ;)

A co do DVD-Ramów odsyłam do..
Wikipedii!

@down
No cóż moja hipoteza była błędna :) Ale nazwa mówiła sama za siebie :P Może spróbuj kiedyś angrać DVD-Ram'a może się uda :D

PharadoX 24-06-2006 11:26

Już niedługo się przekonamy czy Nero pomorze , brakuje zaledwie 25 mb. Chyba musze już iść czytać poradnik jakiś ... jak używać Nero 8o

PharadoX 24-06-2006 12:16

Zainstalowałem Nero , jeśli chcecie wiedzieć czy Nero coś dało zaznaczcie text w czerwonym nawiasie.
[ Działa! Na dodatek 2GB nagrałem w 7 min. , Thanks All ]

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 09:33.