Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Dlaczego szachy dyscypliną sportową :o (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=82049)

ari2423 23-06-2006 13:09

Dlaczego szachy dyscypliną sportową :o

Witam,
zaintrygowała mnie to, że pewna uczennica ( chude to nie jest xD) dostała nagrode na najlepszego sportowca w szkole :o, brała udział w różnych konkurencjach szachowych...... i czy to jest sport ? tam trzeba tylko myśleć a siły tylko tyle aby podniść figure :evul:.

1.co o tym sądzicie ?
2. czy nie powinno się dostawać ( punktów do zachowania itd. ) za zdobycie nagród w grach komputerowych ? ( tych ogólno krajowych)

emilok 23-06-2006 13:13

Przecież to oczywiste, że szachy sa sportem.............

Niepowinno. Wg mnie.

OnlyM(PL) 23-06-2006 13:14

"Refleks Szachisty" to chyba o czyms mowi, nie?

Ashlon 23-06-2006 13:36

A np dlaczego strzelectwo to sport? Przeciez sam nie strzelasz, a robi to za ciebie bron...

emilok 23-06-2006 13:42

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Nekromanta
A np dlaczego strzelectwo to sport? Przeciez sam nie strzelasz, a robi to za ciebie bron...

A tak, strzelectwo to przecież łuki też :D

ari2423 23-06-2006 13:43

@up
no tak, ale tam trzeba się przygotować fizycznie.... zwykły człowiek nie naciągnia dobrze cieciwy, a w szachy zagra każdy kto zna zasady ( jak to już inna bajka :) )

Lasooch 23-06-2006 13:51

Zwykły człowiek naciągnie cięciwę. Może nie jakąś o naciągu 50 kg, ale łuk dziesięciokilowy sam u kolegi naciągałem.

W szachach trzeba myśleć. I na tym polega ten sport. Można powiedzieć, że tenis stołowy to nie sport, bo nie trzeba skakać wzwyż. I na odwrót, że skok w zwyż to nie sport, bo nie trzeba machać paletką. Tak samo - szachy to sport, pomimo, że nie trzeba się nabiegać. Co więcej, BRYDŻ to też sport (mój starszy jest arcymistrzem jakimśtam xD).

morwi 23-06-2006 14:04

@ari2423
łuk naciągnei każdy człowiek który wie jak to zrobić, ale nie będzie strzelał dobrze-.- w szachy może i zagra ktoś kto zna tylko zasady, ale jak nei pomyśli to szybko przygra więc jest to gra do myślenia-.-

btw. myślisz że jak cośnei wymaga siły to już sportem nei jest?

Czarna_Mamba 23-06-2006 14:09

Ja tam nie narzekam, fajnie jest być reprezentantką szkoły w szachach. I kto tu mówi, że zmęczyć się nie można! Na zawodach o zasłabnięcie nie trudno. Najbardziej to chyba bolą oczy. Uważam szachy za sport, I tyle.

Miłego Dnia.

Tasior 23-06-2006 14:22

Ba, brydż to też dyscyplina sporotwa.
Cytuj:

1.co o tym sądzicie ?
2. czy nie powinno się dostawać ( punktów do zachowania itd. ) za zdobycie nagród w grach komputerowych ? ( tych ogólno krajowych)
1.Nieprzeszkadza mi.
2.Szachy rozwijają, a gry komputerowe nie (najwyżej nadgarstki)

@down
Nie wszystko rozwija a i rozwijanie rozwijaniu nie równe.

Hieyan 23-06-2006 14:56

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Tasior

To nie jest hołkej! Nie znasz się!
A gry logiczne?
A FPSy, w których zwiększa się nasz refleks?
A mordobicia? A sportowe? A wyścigowe? A?

Wszystko co robimy, nas rozwija. Przynajmniej ja tak uważam.

Karrith 23-06-2006 15:04

kichakichakicha

invinceble 23-06-2006 16:10

hehe, sam gram w szachy... :D:D:D

to jest SPORT, w którym nie tylko trzeba myślec. Trzeba opracowywac taktyki, uczyć sie posunięć, a nawet (przy partiach 5-cio minutowych - blitz [chyba tak sie to pisze :P]) trzeba myslec szybko i szybko operowac rekami... jak sie oglada taka partie, od razu zastanawia sie nad tym, co za kretyn wymyslil sformułowanie : "refleks szachisty"

Xawieri 23-06-2006 16:14

Ja też lubie grac i umiem grać ;p
Na zawodach byłem kilka razy
I to jak najbardziej jest sport
Bo trzeba tu myśleć :)

A jak wiadomo w polsce RZadko sie zdarza by ktoś myślał :)

I nie czepiajcie się już to była tylko 1 literówka -.-

joey 23-06-2006 16:20

1. Szachy są sportem, musisz myśleć strategicznie.Przykładowo w piłce nożnej też prawie sie myśli jak w szachach. Jeśli uważasz, że sport to tylko i wyłącznie ruch to jesteś w błędzie...
2. Zalezy... Najpierw powinny być zawody klasowe, szkolne, miejsce, wojewódzkie i dopiero ogólno polskie... Może nawet mistrzostwa swiata? 8o

Ps. też gram w szachy, lubie bić konia i posówać królową ^^ <dżołk, ziąą>

Shanhaevel 23-06-2006 17:27

Cytuj:

Aż dwa błędy w jednym zdaniu... :)

1. Praca przy komputerze z zasady powoduje zachorowania nadgarstków. Nawet może wywołać nieuleczalną chorobę, jakiś zespół osłabienia nadgarstków czy coś...

2. Oczywiście, że gry rozwijają... Skracają czas reakcji (w przeciwieństwie do szachów, gdzie raczej nie ma czegoś takiego jak pochopny ruch :D), mogą rozwijać zdolność logicznego myślenia itp.

Lasooch 23-06-2006 17:39

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Czarna_Mamba
Ja tam nie narzekam, fajnie jest być reprezentantką szkoły w szachach. I kto tu mówi, że zmęczyć się nie można! Na zawodach o zasłabnięcie nie trudno. Najbardziej to chyba bolą oczy. Uważam szachy za sport, I tyle.

Miłego Dnia.

Też swego czasu grałem 'wyczynowo' w szachy, jednak nie w reprezentacji szkoły ;) Ba, nawet na półfinałach mistrzostw Polski w Jarnołtówku w 2001 roku dwudziesty pierwszy byłem! Inna sprawa, że na dwudziestu dwóch, ale liczy się udział xD

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez joey
Ps. też gram w szachy, lubie bić konia i posówać królową ^^ <dżołk, ziąą>

Pwned ^^

Btw, p(a)wn to pionek po angielsku xD

Smetana 23-06-2006 18:01

Cytuj:

A jak wiadomo w polsce żadko sie zdarza by ktoś myślał
@Xawieri
To własnie pokazałeś, jaki to z ciebie myśliciel.

Vanhelsen 23-06-2006 18:10

Ale w takim razie Magic: The Gathering to też dyscyplina sportowa :D

Teleri 23-06-2006 18:10

Cytuj:

A jak wiadomo w polsce żadko sie zdarza by ktoś myślał
aff, twoje "żadko" pisze sie przez rz czyli rzadko

a czemu niby szachy maja nie byc sportem ?

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:10.