![]() |
Petycja
Oto petycja do Ministra Sportu o wpisanie e-sportu na oficjaną listę dyscyplin sportowych.
http://wcg.pl/Default.aspx?TabId=169 Wspomóżmy polski E-Sport |
Tzn że ktoś grający w CSa ma być tytułowany jako "sportowiec"?
|
Trochę mnie zatkało.Sport to raczej jest jakis wysiłek fizyczny polegający na rywalizacji, a granie w komputer to raczej chyba nie jest wysiłek fizyczny.
|
Cytuj:
|
@up
No niby tak, ale grę komputerową jakoś ciężko mi zaliczyć do sportu. |
Gry komputerowe są sportem w wielu krajach np w Korei.Gracze zarabiają tam więcej niż polscy piłkarze przykładem jest gracz w Star Crafta Slayer_Boxer ,który za podpisanie umowy z teamem AMD dostał 500 tys dol
|
Idz lepiej pobiegaj dookoła bloku...
@down Nie ma co, gry komputerowe to aktywność umysłowa po ch*ju. |
Z wikipedi
"Sport to rozmaite formy aktywności fizycznej i umysłowej, podejmowane dla przyjemności lub współzawodnictwa. Od zwykłej rekreacji sport różni się tym, że uprawianie go jest związane z przestrzeganiem szeregu reguł obowiązujących w danej dyscyplinie, jednak praktycznie granica między sportem i rekreacją jest dosyć płynna." |
Buhehehe leze:D Gracz quake'a sportowcem, dobre sobie:)
|
Tibia sportem? :D
Haha ktoś padnie na jakims turnieju,weźmie krzesło i ... odstawi je w kąt :P |
Więc jestem sportowcem i to dosyć dobrym :p (Wolfenstein: Enemy Territory)
To w końcu Tibia też jest sportem bo w niej tez ma miejsce rywalizacja oparta na szeregu zasad i reguł (wojny gildii). [/MAŁA_IRONIA] Nie no bez jaj, granie w komputer to nie może być sport. |
Ta, dzieciaka, który nie miał co z życiem zrobić nazywać będziemy teraz szumnie "sportowcem", LOL!
Wywiad ze "sportowcem": No, eee... do zawodów trenuje na dxballu i w kierki |
Cytuj:
Pytanie: Czym się różni WarCraft III od Szachów? W obu grach trzeba mieć taktykę, trzeba analizować to co zrobi przeciwnik, trzeba myśleć! To samo się tyczy CSa czy Wofla. Większość osób gra na zasadzie "wbije sobie na server i pozabijam kogo popadnie"... Bo czym się różni CS/ET od piłki nożnej? W obu przypadkach masz teamy, jakiś cel (gol/wykonanie misji) i opracowywujecie taktykę by go osiągnąc, liczy się wasze zgranie itd itp. Co z tego, że nie latasz co chwilę z jednej strony boiska na drugą skoro wykonujesz (prócz biegania) prawie to samo! Cytuj:
|
Cytuj:
Chodzi mi o poważne gry typu cs sc wc3 fifa nfs a nie glupie mmorpg |
Glupi pomysl :p . Jak mozna porównac pogoś kto spedzil polowe zycia przed kompem z powiedzmy Malyszem bzdura totalna.
|
A co to ma niby za znaczenie czy przesiedział pół życia nad CSem czy nad skocznią? Ludziom sport kojrzy się głównie jako wysiłek fizyczny a jednak może to być także wysiłek psychiczny. Dajmy szanse ludziom którzy potrafią grać w ET bo nie lubią "normalnego" sportu..
|
Dobra, jestem za tym zeby doceniac ludzi poswiecajacych czas rozgrywce i pro-playingowi ale nie starajmy sie tego zaklasyfikowac tam gdzie nie trzeba. W takiej sytuacji czytanie ksiazek i sluchanie muzyki tez mogloby stac sie sportem...
|
Cytuj:
|
Cytuj:
A co do tematu - granie to też sport, przynajmniej takie granie, o jakim mowa w petycji (swoją drogą, parę osób powinno przed napisaniem posta tę petycję przeczytać...). Tu też potrzeba refleksu, umiejętności logicznego myślenia, współpracy z członkami zespołu i przede wszystkim dłuuugich godzin treningu. PS Cytuj:
Cytuj:
|
Cytuj:
A Tak w ogóle, to CS i piłka nożna to to samo może pod względem teorii. Sam za pn nie przepadam, ale na pewno jest zdrowsza i zdolniejsza lepiej rozwinąć człowieka, niż komputer. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 18:32. |