Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   Technikum czy Liceum oto jest pytanie? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=82424)

Grigor 26-06-2006 16:06

Technikum czy Liceum oto jest pytanie?

Jak myślicie co jest lepsze Technikum czy Liceum??

Inni mówią, że liceum iż lepiej ludzie są przygotowani do matury, a w technikum moim zdaniem tez jest dobrze ponieważ, oprócz zdania matury, zdajemy jeszcze egzamin zawodowy, który daje nam możliwosc późniejszego podjęcia pracy po ukonczeniu szkoły no nic piszcie tu swoje komentarze :)

Pani K. 26-06-2006 16:17

Liczysz, że podejmiejmy za Ciebie decyzję, gdzie iść po gimnazjum?

spider-bialystok 26-06-2006 16:21

@up
Rotfl, jasne, o niczym innym nie marzy, masz racje. Tylko nas mecza i kaza za siebie podejmowac decyzje, co za nooby >.< On chce poznac opinie innych, czytaj ze zrozumieniem.

Taki temat bylby dobry pare miesiecy temu ale kij :p Wg mnie lepsze jest dobre technikum niz beznadziejny liceum. Ja wybralem liceum gdyz wole raczej kierunek humanistyczny;) Wiedze 'zawodowa', ktora zdobedzie sie w technikum mozna nadrobic w rok-dwa. Wszystko zalezy od upodoban i uzdolnien, jesli ktos interesuje sie gastronomia to technikum gastronomiczne bedzie dla niego dobra szkola, tak samo ktos interesujacy sie np. motoryzacja moze sie dobrze rozwinac w technikum mechanicznym.

Rinnaroc 26-06-2006 16:21

Mam ten sam problem. Osobiście chcę iść do technikum, ale moja mama chce mnie wysłać do liceum do miasta oddalonego o 30 km :( Niby rok w d**e ale co tam. Jakby to nie wypaliło zawsze zostaje mi zawodówa :D:D hehehe

Grigor 26-06-2006 16:22

...

Nie Ja tylko chcialem, abyście jakoś komentowali co wg was jest lepsze lub + i - szkół wymienionych powyżej..

Tehshiat 26-06-2006 16:54

@up
No ale zawsze po zawodowce mature i tak mozna zrobic...

Wlasnie tez jestem w rozterce, co byloby lepszym rozwiazaniem. Gdybym szedl do liceum, wybralbym zdecydowanie biol-chem, ale wiem ze niepodolam chemii, tak wiec pozostaje ang-gegra/human. Technikum, niby to rok w plecy, ale zawsze sie ma juz jakis zawod.

Smetana 26-06-2006 17:33

Eeee a nie za późno na zastanawianie się? Termin wyboru minął juz ponad tydzień temu :D. Chyba że u was jest inaczej.

hoomik 26-06-2006 17:34

to moze ja sie wypowiem, jako uczen juz - jakby nie patrzec ;) - trzeciej klasy technikum elektronicznego...
Cytuj:

Wiedze 'zawodowa', ktora zdobedzie sie w technikum mozna nadrobic w rok-dwa.
zapomnij. Z litosci nie powiem, jak wielka glupote palnales. Przez 4 lata technikum przedmiotow zawodowych jest od cholery, i jeszcze troche - ze wspomne tylko o ukladach cyfrowych, ukladach analogowych, podstawach elektroniki i elektrotechniki, technologii/materialoznastwa, pracowniach elektrycznych i elektronicznych, no i bonusowo zajeciach praktycznych - a sa to przedmioty wylacznie z pierwszej i drugiej klasy. Wiem, ze pozniej dojdzie mi na pewno cos takiego jak uklady pomiarowe i uklady mikroprocesorowy, poza tymi dwoma jeszcze jakies, ale na ta chwile nie potrafie powiedziec jakie. Jak myslisz ze cala ta wiedze zdobedziesz i opanujesz w ciagu roku-dwoch, to coz... hf`n`gl, ale to mission impossible ;)
Cytuj:

+ i - szkół wymienionych powyżej..
+ za ogolniakiem - lepsze przygotowanie do matury z przedmiotow humanistycznych w ogolniaku human.; brak przedmiotow zawodowych ;p ; mimo wszystko sa to tylko 3 lata (niektorzy twierdza ze technikum ma lepiej, bo ma 4 lata na przygotowanie sie do matury... otoz gowno prawda, 4 klasa sa to niemal wylacznie przedmioty zawodowe i przygotowanie do egzaminu na uzyskanie dyplomu technika... poza standardowym przygotowaniem sie do matury trzeba wykonac rowniez cos pokroju "pracy dyplomowej" wlasnie do ww. egzaminu)
+ za technikum - rozwijasz swoje zainteresowania glownie techniczne; jak dobrze zdasz egzamin to znalezienie roboty w wyuczonym zawodzie to pikus (przynajmniej w moim regionie); nadal otwarte drzwi na wszystkie kierunki studiow jakie sobie wymyslisz, jednak po technikum raczej nie ma co zdawac na medycyne ;) )

styku 26-06-2006 18:14

Cytuj:

Jak myslisz ze cala ta wiedze zdobedziesz i opanujesz w ciagu roku-dwoch, to coz... hf`n`gl, ale to mission impossible
Jezeli ktos jest maniakiem i ma zaciecie - szanse powodzenia sa calkem spore.

Cytuj:

+ za ogolniakiem - lepsze przygotowanie do matury z przedmiotow humanistycznych w ogolniaku human.; brak przedmiotow zawodowych ;p ; mimo wszystko sa to tylko 3 lata (niektorzy twierdza ze technikum ma lepiej, bo ma 4 lata na przygotowanie sie do matury... otoz gowno prawda, 4 klasa sa to niemal wylacznie przedmioty zawodowe i przygotowanie do egzaminu na uzyskanie dyplomu technika... poza standardowym przygotowaniem sie do matury trzeba wykonac rowniez cos pokroju "pracy dyplomowej" wlasnie do ww. egzaminu)
+ za technikum - rozwijasz swoje zainteresowania glownie techniczne; jak dobrze zdasz egzamin to znalezienie roboty w wyuczonym zawodzie to pikus (przynajmniej w moim regionie); nadal otwarte drzwi na wszystkie kierunki studiow jakie sobie wymyslisz, jednak po technikum raczej nie ma co zdawac na medycyne
Generalnie sie zgadzam - ogolniak, jak sama nazwa wskazuje, przygotuje Cie ogolnie pod wieloma wzgledami, a zawodowka przygotuje Cie do wykonywania konkretnego zawodu.
Jezeli wiesz co chcesz robic - mozesz wybrac zawodowke, jezeli nie, liceum bedzie najlepsze.

]v[ichal 26-06-2006 18:52

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pani K.
Liczysz, że podejmiejmy za Ciebie decyzję, gdzie iść po gimnazjum?

Wyjdz.

@topic
Złożyłem podanie do technikum, i wydaje mi sie, że zrobiłem słusznie. Wolę techinkum z powodu toku nauczania, który umożliwia kształcenie pod zawód. I tak jest szansa, że mi sie odwidzi i zostane np. farmaceutą, ale bynajmniej bede mial większe pojęcie, a rok nauki dłużej to nie tak wiele. Pozostają jeszcze Licea profilowane, będące dobrą alternatywą dla niezdecydowanych. Do jednych z nich złożyłem podanie ( zarządzanie informacją - profil). Po jego ukończeniu decydujesz czy chcesz maturkę, czy 1 roczne technikum uzupełniające, po którym masz papierek jak po technikum. :) Ciekawe jak to wyglada od wewnątrz.
Pozdro

Szpicel 26-06-2006 18:52

Technikum jest lepszym rozwiazaniem, poniewaz w dzisiejszych czasach liczy sie papierek z tytulem. Ja przykladowo konczylem Technikum ekonomiczne, posiadlem wiedze w tej dziedzinie, ale niezamierzam tego kontynuowac (za duza konkurencja na rynku pracy). Obecnie studiuje budownictwo i bardzo ciesze sie, ze wybralem technikum. Jak skoncze studia bede mogl sie starac o zatrudnienie w tych 2 dziedzinach. Jezeli chodzi o przygotowanie do matury to i tak ja zdasz, wiec tlumaczenie, ze w liceum masz lepsze przygotowanie jest slabym argumentem (no chyba ze zalezy tobie na dostaniu sie do Uczelni z pierwszych miejsc).

Kele 26-06-2006 18:53

Ja bede dopiero szedł za ~2 lata do szkoły pogimnazjalnej, ale dołączam się do tematu. W tych sprawach jestem zupełnie zielony, chciałbym iść na informatykę i nie wiem też do jakiej szkoły sie powinno isc. Jesli ktos bylby chetny, byl na informatyce prosilbym o doradzenie.

hoomik 26-06-2006 19:28

Cytuj:

Generalnie sie zgadzam - ogolniak, jak sama nazwa wskazuje, przygotuje Cie ogolnie pod wieloma wzgledami, a zawodowka przygotuje Cie do wykonywania konkretnego zawodu.
Jezeli wiesz co chcesz robic - mozesz wybrac zawodowke, jezeli nie, liceum bedzie najlepsze.
jak nie widzisz roznicy miedzy technikum a zawodowka to krzyz na droge... hierarcha wyglada tak: technikum > ogolniak > zawodowka . Takie sa fakty.

Matek 26-06-2006 19:44

Jezeli po szkole sredniej masz zamiar ksztalcic sie na uniwerku - ogolniak, po technikum ludzie maja bardzo ciezko.

Jezeli po szkole sredniej masz zamiar ksztalcic sie na polibudzie - technikum, po ogolniaku ludzie maja bardzo ciezko

Jezeli po szkole sredniej nie masz zamiaru sie ksztalcic, badz chcesz zaczac od razu kariere w wojsku - technikum, bo bedziesz jako-tako przygotowany do pracy a w wojsku ostatnio maja tendencje do wylapywania ludzi z technikow (ale to tylko WKU Giżycko)

Ashlon 26-06-2006 20:00

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Matek
Jezeli po szkole sredniej nie masz zamiaru sie ksztalcic, badz chcesz zaczac od razu kariere w wojsku - technikum, bo bedziesz jako-tako przygotowany do pracy a w wojsku ostatnio maja tendencje do wylapywania ludzi z technikow (ale to tylko WKU Giżycko)

No wiesz, jesli chcesz byc zwyklym szeregowym, to tak ;) Ja chce isc na szkole oficerska, a do tego bez ogolniaka cie nie przyjma.

@hoomik : nie masz calkowicie racji - po technikum nie wszedzie cie przyjma, po ogolniaku przynajmniej tak.

Lord von Shadow 26-06-2006 20:06

Ja ide teraz do 2 klasy technikum i za nic w życiu nie poszedł bym do liceum. Kumple którzy są w liceum teraz narzekaja i chcieli by sie przepisać do mnie do klasy ;)

Edit:
@up
do liceum idą ludzie którzy nie wiedzą co chcą robić w życiu, a do technikum Ci którzy maja już sprecyzowane zainteresowania

@Kele:
jeżeli naprawde chcesz być informatykiem - technikum informatyczne (tu masz różne przedmioty zawodowe np SO, UTK, Programowanie, TI itd.) jeżeli pojdziesz do ogulniaka na kierunek matematyczno-informatyczny (zazwyczaj tak on sie nazywa) to bedziesz miał dużo zabawy w wordzie i paintcie ^^

OnlyM(PL) 26-06-2006 20:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord von Shadow
Do liceum idą ludzie którzy nie wiedzą co chcą robić w życiu, a do technikum Ci którzy maja już sprecyzowane zainteresowania

Haha XD j/k?

@ Wiesz, ja wiem co chce robic w zyciu i raczej Technikum mi w tym nie pomoze ;o

Lord von Shadow 26-06-2006 20:37

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez OnlyM(PL)
Haha XD j/k?

czemu miałbym żartować? taka prawda ;)

spider-bialystok 26-06-2006 20:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Lord von Shadow
@up
do liceum idą ludzie którzy nie wiedzą co chcą robić w życiu, a do technikum Ci którzy maja już sprecyzowane zainteresowania

Bullshit, do liceum ida rozwniez osoby zdecydowane, bo jesli ktos chce byc dziennikarzem/historykiem/lekarzem to co, ma isc do technikum?? Wsrod moich kumpli zauwazylem wrecz odwrotna tendencje - nie ma sprecyzowanych zainteresowan to idzie do technikum.

morwi 26-06-2006 21:03

@spider~
po technikum też możesz być lekarzem np. po chemicznym do którego ja należe

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:29.