![]() |
Dziwne "przestoje" w grze.
Witam!
Od pewnego czasu (update 7,7) mam dziwne przestoje w grze. Nie mam pojecia czym to jest spowodowane, lagow nigdy nie mam, a poza tym nie wyglada to jak lag: mianowicie 'przestoj' wyglada tak, ze ja chce sie ruszyc nie moge (ruszam sie dopiero po ~10 sekundach) a ktos inny, czy to monster czy inny gracz, chodza normalnie. A przynajmniej tak to wyglada z mojej strony. Kombinowalem z wszystkimi opcjami (direct x5/x9/open gl) i wszedzie jest to samo. Moze to byc wina mojej karty graficznej? Tzn starych/nowych sterownikow? Sciagac nowe? A jesli nie to co robic?:P Szukalem, ale nic konkretnego nie znalazlem. Pozdrawiam, Tifejo. |
lol
To się nazywają freezy (coś w podobie do laga). :p Widzisz co się dzieje ale sam nie możesz nic zrobić. Jeżeli nie jest to wina za słabej siły internetu to znak, że Twój procesor nie daje sobie rady. Musisz wyłączyć część zbędnych aplikacji (szczególnie tych korzystających z neta). ;)
|
Cytuj:
|
Hmmm...
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Podczas tych niby frizów przełącz sobie na firewalla i obczaj czy czasem coś się nie wpycha na maksa, jakiś update check lub coś.
|
Kiedy bedziesz grał w tibie włacz Options>Graphics>Advanced i na górze zaznacz DirectX5
Koniec tematu:) |
Cytuj:
@Emilok: Faktycznie, to moze miec cos zwiazanego z firewallem, poprobuje. Dzieki. |
Cytuj:
Jeżeli dobrze zrozumiałem, wciskasz strzałkę na klawiaturze i czekasz ~10 sekund zanim twoja postać ruszy się, podczas gdy cała reszta świata ma cie gdzieś i się normalnie porusza. Panel sterowania->klawiatura ->Opóźnienie powtarzania. |
Cytuj:
Swoja droga, beznadziejnie 'backspace' dziala, trzeba usuwac po jednel literce ;D. Albo miec refleks kowboja. Przy okazji tematu, pytania dwa: Czy to normalne ze tibia wykorzystuje 50% procesora? Bo nie wydaje mi sie zeby byla az taka 'zaawansowana' gra. Czym sa powodowane debugi? Z gory dzieki, Tifejo. |
Jak to jest 500mhz to może tak. Zmniejsz Adjust Frame Limit to jakiejś sensownej wielkości(40-45). Na nielimitowanym potrafi wykorzystać w 100% nawet i 4.2ghz
Debugi: czymkolwiek. Jakiś błąd na zapisanej mapie, źle zapisany plik z .spr jakiś syf na kompie. Jak masz czesto-zacznij od reinstalaci tibii, potem albo format albo gruntowne porządki w systemie. Pytanie, które mogłoby pomóc rozwiązać twój problem: Czy jak napiszesz coś i wyślesz(deaful channel) to pojawia się od razu, czy też z takim opóźnieniem? |
Cytuj:
Debugi: tak, mialem dzisiaj 2-3, a przedtem nie mialem ani jednego. Odrazu reinstal Tibii. W .spr nie grzebalem, oryginalny z tibia.com. Jak beda dalej - robie tego formata. Wszystkie wiadomosci pojawiaja sie z takim opoznieniem, jedynie te przychodzace dochodza tak jak powinny. |
Afl(adjust frame limit) czyli ustawienie max liczby klatek/sekundę(FPS)
To co piszesz dalej pozwala mi sądzić, że to nie problem z ustawieniami klawiatury. Raczej z wychodzeniem danych z twojego kompa(upload). Download masz w porządku. Obstawiałbym problem z firewallem/modemem. w 2 przypadku mogło się to zbiec w czasie z updatem 7.7 |
to nie wina procesora
tez mam 3ghz i zuzywa ok. 60% mocy Fps chodzo kolo 100 i nie mam zadych freezow Edit zmniejszylem fps do 70 i zuzycie spadlo do max 7%! |
Cytuj:
@Modem: nie bardzo czaje jak mialby wplywac na ciecie sie Tibii? Zreszta, neta mam dlugo takiego samego, a przed update 7,7 nie bylo absolutnie nic, zero, nul takich przestojow. Takze obstawialbym FireWalla. Tylko co z tym zrobic?;) Instalowac jakiegos nowego/jakiego? Czy po prostu cos pokombinowac? Cytuj:
|
Wow
Cytuj:
|
Cytuj:
|
Jak coś...
Cytuj:
|
Portów raczej nie blokuje, bo wtedy wogóle by się do Tibie nie można było zalogować. Ja też miałem taki problem tylko ja mogłem pisać (ale ruszać się nie) tzn. wszystko chodziło wokół mnie ja mogłem pisać ale nie mogłem się ruszyć w takim momencie zawsze dawałem relog (jeżeli było to możliwe) i to zawsze pomagało w przypadku gdy miałem mieczyki to cierpliwie czekałem na koniec.
|
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 06:18. |