Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Co daje 1 atk, 1 def, 1 arm? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=84306)

Dziutrix 09-07-2006 20:49

Co daje 1 atk, 1 def, 1 arm?

Co daje 1 atk, 1 def, 1 arm?

No właśnie, czy warto np kupować broń mającą o 1 wiecej atk, tarcze o 1 def tudzież zbroję mającą 1 arm wiecej.

Właściwie co to daje?

Jak mniemam, atk idzie do silu ataku, def do szansy zablokowania potworka a jesli tarcza nie zablokujemy to idzie na arm i od tego liczy sie strata hp (mp - mana shield)

Chodzi o to co dokładnie daja staty i czy np warto dawać 20k aby mieć 1 arm więcej?

Cashtan 09-07-2006 21:03

A myslisz ze dlaczego taki demon shield co ma 1 defa wiecej niz vampire kosztuje 15k wiecej :) .
Ja to zauwazylem jak zdjalem na chwile leather boots na scarabach.
-1 arm i mnie zaczely czesciej prac z bloodhitow.
Wiec taki 1 arm naprawde sie liczy, przy blokowaniu tez :p

PS. Jak nie wierzysz sciag takie leather boots na cycach :p
od razu zaczna czesciej i mocniej trafiac

Gejko 09-07-2006 21:07

@up
glupi jestes -.-
ja qrwa chodzilem w c secie i p secie i qrwa nie ma roznicy LOL

pawel The Magician 09-07-2006 21:20

@up
Ty słowa qrwa uzywasz zamiast znakow przecinkowych?
@topic
ten 1 arma kilka razy uratowal mi cztery litery :-P Na guardii roznica cenowa miedzy vamp a demon shieldem jest spora, a i to ludzie kupuja demon shieldy, bo ten 1 pkt shielda przy bloczeniu to naprawde duzo. Tak samo arm. Tak jak kolega dwa razy up powiedzial zdejmij na huncie buty. Roznica jest zauwazalna.

ripper 09-07-2006 21:31

@Gejko
Głupi jesteś Ty.
@topic
Jest spora różnica przy 1 arm/def/atk. Warto zainwestować w lepszy sprzęt (szczególnie knightem, inne profesje jakoś sobie poradzą).

Vil 10-07-2006 00:06

Lepsze itemy sa drozsze przede wszystkim dlatego, ze sa znacznie rzadsze, Wystarczy zobaczyc z czego wypada demonka ( i ile sie trzeba nameczyc zeby ja zlootowac ) a z czego v-shield ( ktorego moze zlootowac sredni 40+ samodzielnie ).

Def tarczy ma znaczenie przy blokowaniu ciosow, ale tylko potworow atakujacych w sposob konwencjonalny ( mozna o kant d*** potluc przy blokowaniu np wrl i hydr ). W przewazajacej wiekszosci takich stworkow sie nie blokuje ( mala oplacalnosc ) wiec i kupowanie kolejnych, coraz drozszych czesci ekwipunku nie koniecznie ma sens. Expimy z reguly na takich potworkach, ktore zadaja nam stosunkowo male obrazenia wiec i efekty tego dodatkowego 1 defa moga byc trudno zauwazalne.

Atak broni ma bezposredni wplyw na obrazenia. O ile jednak dyskusja czy lepszy jest gs czy dl ( z punktu widzenia 1 ataku roznicy ) nie ma sensu, bo hity sa zblizone i w dodatku losowe, to roznice pomiedzy fa a dh sa juz wyraznie widoczne, co niebagatelnie wplywa na szybkosc expienia.

Co do armoru to trudno dokladnie okreslic jak on dziala, najblizsze prawdy wydaje sie teoria, ze zmniejsza on o pewna ilosc pkt sile ciosu przeciwnika, jesli jest ona mniejsza od wartosci armoru obserwujemy zolte 'iskierki'.

Piotrek Marycha 13-07-2006 16:18

Dokladnie tak jak wyzej, z tym tylko ze lepiej zainwestowac w 1 pkt defa wiecej niz 1 pkt arma wedlug mnie, poza tym def takze zmniejsza obrazenia

Siekiet 13-07-2006 16:30

Jeżeli sie przyjrzeć to można zauważyć, że 1 pkt. to spora różnica i nie raz, nie dwa, może uratować od deda (wiem z doświadczenia).

Adow Adan 13-07-2006 17:21

A czy def jest potrzebny dla miecza?? np. spike sword ma 24/21 a a seprent ma 25/15 i ja wole spike ponieważ ma wiecej def lecz nie wiem czy w mieczu def jest potrzebny czy nie.

urlich grzes 13-07-2006 17:41

jest potrzebny bo dziala za tarcze.... def z miecza + def z tarczy = twoj def

Adow Adan 13-07-2006 22:20

Thx za odpowiedz. A wy jak mi radzicie: lepszy Spike Sword czy Seprent Sword??

Actorron 13-07-2006 23:00

Spike Sword ;)

noobowaty mistrz 13-07-2006 23:00

Cytuj:

Dokladnie tak jak wyzej, z tym tylko ze lepiej zainwestowac w 1 pkt defa wiecej niz 1 pkt arma wedlug mnie, poza tym def takze zmniejsza obrazenia
Def nie zmniejsza obrazen, a jedynie zwieksza szanse na sparowanie uderzenia. I nie oplaca sie inwestowac w def broni bo pomiedzy fire axem a bright swordem nie widac roznicy w obronie.
Cytuj:

Jeżeli sie przyjrzeć to można zauważyć, że 1 pkt. to spora różnica i nie raz, nie dwa, może uratować od deda (wiem z doświadczenia).
Bez przesady. 1 pkt arma to jakies 2-3hp, a 1pkt defa mniej wiecej o 5% wieksza szansa na sparowanie ciosu.
Cytuj:

A czy def jest potrzebny dla miecza?? np. spike sword ma 24/21 a a seprent ma 25/15 i ja wole spike ponieważ ma wiecej def lecz nie wiem czy w mieczu def jest potrzebny czy nie.
Jakby nic nie dawal to by go w ogole nie bylo i pisaloby tylko ile bron ma ataku. Skoro jest jednak def to chyba logiczne ze cos on daje. Jednak uzywalem zarowno fire axa jak i bright sworda i nie zauwazylem roznicy w defensywie wiec smiem twierdzic ze ma on marginalne znaczenie.
Cytuj:

Thx za odpowiedz. A wy jak mi radzicie: lepszy Spike Sword czy Seprent Sword??
Zdecydowanie serpent.

Skrzat 13-07-2006 23:22

Re up

Wiem ze bylo bardzo duzo dyskusji/testow na ten temat. Jedyna poparawna odpowiedz zna cipisft :). Moim zdanie spike jest lepszy ale jak wiadomo kazdy ma inne zdanie :)

noobowaty mistrz 14-07-2006 10:13

Nie chcialbym nikomu narzucac swojego zdania ale jeszcze raz powtorze: uzywalem zarowno f-axe jak i bs i nie zauwazylem zadnej roznicy w defie. Wiec nie wiem na jakiej podstawie mozna twierdzic ze 5 defa daje wiecej niz 2 ataku skoro nie daje sie zauwazyc 14 defa wiecej bsa. A 2 punkty ataku widac zawsze, obojetnie jakie bronie bysmy nie porownywali to zawsze hity beda o te 5hp wieksze.

Piotrek Marycha 14-07-2006 16:00

@noobowaty to wez idz na cyce z samym vamp shieldem i ciekawe czy beda ci walily po 60 albo i wiecej

Czarny Mustang 14-07-2006 21:15

Tak jak ktoś wyżej napisał tylko CipSoft zna odpowiedź na te pytania więc nie warto się kłócić. Moim zdaniem to jest logiczne: więcej def = mniejsze obrażenia, więcej atk = mocniejsze ciosy zadawane przez nas

Kloddi 14-07-2006 21:30

No niezupełnie z tym def-em i arm-em def zmiejsza zadawane obrażenia a arm zmiejsza częstotliwość zadawanych obrażeń

Vil 14-07-2006 21:50

odwrotnie.

Vil 14-07-2006 21:51

-.- double

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 12:33.