Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Inne (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=19)
-   -   Tibia restartuje mi komputer (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=84960)

Says 14-07-2006 15:35

Tibia restartuje mi komputer

Zacznijmy od tego, że jeszcze dzis rano mialem problem z nagłym wyłączaniem się mojego monitora... przeinstalowalem sterowniki od karty graficzne i niby podzialalo... ale teraz jak wlacze tibie to odrazu mam reset komptutera.

Przeinstalowywanie nic nie dalo, mam win xp jesli to cos pomoze

emilok 14-07-2006 15:43

Czyli wyłączał Ci się niespodziewanie monitor, przeinstalowałeś sterowniki grafiki i Tibia klops?

Sprawdź stabilność systemu na innej aplikacji (grze), bądź puść na kompie jakiegos benchmarka (np. 3dmark), może stery są dupnięte poprostu.
Jeśli przejda bez skazy to cóż.....
soa#1.

Brudzio 14-07-2006 16:05

Z twoim kompem cos nie tak...

Prawdopodobnie z twoim kompem jest cos nie tak albo (mało prawdopodobne) w aplikacji tibii wszedł ci jakis wirus. Przeinstaluj kompa i zainstaluj ponownie tibie. Jezeli to nic nie da to poprostu albo nie graj dalej w tibie albo kup se nowego kompa (zalecam rozwiazanie nr.2 :] :evul:

.....::::: Tibia cool ::::::......

Says 14-07-2006 16:14

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez emilok
Czyli wyłączał Ci się niespodziewanie monitor, przeinstalowałeś sterowniki grafiki i Tibia klops?

Sprawdź stabilność systemu na innej aplikacji (grze), bądź puść na kompie jakiegos benchmarka (np. 3dmark), może stery są dupnięte poprostu.
Jeśli przejda bez skazy to cóż.....
soa#1.

Już wiem, że to nie tibia ale ogólnie wszystkie gry, sprawdzałem na helbreathie i to samo sie dzieje. Mam radeon'a 9200 se (jak ktos kiedys powiedzial "szajs jakich malo") aczkolwiek nie sadze zeby nie poradzil se z takimi wymaganiami jak ma tibia :evul:

emilok 14-07-2006 16:19

Czyli czujnik temperatury nieobecny na gpu.....

Z tego co się oriętuję, to w ccc (catalyst control center~) jest zakładka 'podkręcania~' i tam jest króciutki test na to czy karta artów nie wywala.
Sprawdź to czy się tam też wydupia.

Podaj wersję sterowników jakie wgrałeś, i jakie masz obecnie.

Pablosso 14-07-2006 16:20

Skoro przy wszystkim się restartuje to może jakiś problem z chłodzeniem. Czy słyszysz podczas startu/pracy systemu jakieś dziwne "buczenie" z obudowy?

emilok 14-07-2006 16:25

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Pablosso
Skoro przy wszystkim się restartuje to może jakiś problem z chłodzeniem. Czy słyszysz podczas startu/pracy systemu jakieś dziwne "buczenie" z obudowy?

No, nigdy nie zawadzi wyjąć grafę z kompa, przeczyścić z kurzu wentylatorka, naoliwić łożysko, przesmarować pastą rdzeń.
Ale to już wyższa szkoła jazdy.

Says 14-07-2006 16:45

Dane o sterowniku:

Dostawca sterownika: ATI Technologies Inc.
Data sterownika: 2003-06-25
Wersja sterownika: 6.14.10.6368
Podpis cyfrowy: Microsoft Windows Hardware Compatibility Publisher

Jesli nie sa to pelne dane, to gdzie mam ich szukac ?

Przy instalowaniu tego ccc pojawia mi sie taki blad:
Severe
INF error
Video driver not found.

a potem...

Severe
Setup was unable to complete this installation.
Tryo to setup your display adapter with a standart VGA
driver before running setup.

A co do tego czyszczenia, to w moja wiedza konczy sie na przeczyszczeniu wentylatora.

Kasztaniaczek 15-07-2006 10:22

A moze to chodzi o chlodzenie procka?
Ja mialem starego kompa....(lepiej niemowioc jakie mial parametry) z przed 5 lat i srednio co tydzine musialem przeczyscici lozysko w tym wentylatorze a jak nie przeciscilem to sie wylanczal pisk z kompa byl;)

S'hAr'K 15-07-2006 10:24

heh mialem to prawdopodobnie masz cos z karta graficzna
moze cos z klimatyzacja karty

Robee 15-07-2006 10:43

Ja miałem to samo i po kilku dniach karta graficzna padła :/ Kupiłem nową i lepszą i jest teraz all ok.

..::QRAS::.. 15-07-2006 11:50

mialem identyczna sytuacje karta graf radeon 9550 i tez zwiecha non stop to dalem do serwisu i stwierdzili ze padla i teraz smigam na geforce 6600 i jest elegancko.

Brudzio 15-07-2006 13:23

Najlepiej...

Najlepiej to kup se jakas nowa leprza karte graficzną. Ja np mam geforce i działa mi elaegancko :) B) :]

NervGal 15-07-2006 13:30

A może Ci się po prostu komp przegrzewa czy coś? Poobserwuj wiatraczek :P

żaczek 15-07-2006 23:22

ja mam tak samo=/ jak gram w tibie to po jakimś czasie mi się komp resetuje- ale tylko jak expie- jak stoje w dp albo skilluje to nie, i tylko podczas tibi tak mam

Tahrus 16-07-2006 21:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez NerVusisko
A może Ci się po prostu komp przegrzewa czy coś? Poobserwuj wiatraczek :P

Komp się nie przegrzeje odrazu.
Jeżeli wiatrak chodzi na swoich obrotach niema szans, chyba żę ma podkręconego procka.

King Mati 18-07-2006 07:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Says
Zacznijmy od tego, że jeszcze dzis rano mialem problem z nagłym wyłączaniem się mojego monitora... przeinstalowalem sterowniki od karty graficzne i niby podzialalo... ale teraz jak wlacze tibie to odrazu mam reset komptutera.

Przeinstalowywanie nic nie dalo, mam win xp jesli to cos pomoze

ja mam nowego kompa od miesiaca i nie resetna sie ani razu od dzis mam neta gralem w tibie 1 h i nagle sam sie komp restna....
jesli jeszcze raz sie resetnie przez tibie to koncze z nia.

komp mi sie nie przegrzewa na 100 % bo nie raz chodzil po kilka dni non stop.
jego parametry:
pentium(R) D 3.20GHz
ponad 1,500 Gb ram

karta to NVIDIA Ge Force 6200 Le (256 MB )

emilok 18-07-2006 08:49

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez King Mati
pentium(R) D 3.20GHz
ponad 1,500 Gb ram

Typowy komp z Vobisu/MM.
Kto kupuje taką szajską kartę do takiego konfigu?
Podaj markę i model zasilacza, oraz czy grafika jest chłodzona pasywnie czy może powietrzem.

..::QRAS::.. 18-07-2006 09:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez King Mati

pewnie juz kasy zabraklo na graficzna ;p

Wisi 18-07-2006 16:23

Ja miałem też taki problem ,zrobiłem format i na nowo zainstalowalem XP i po kłopocie :] ale nie wiem jak to u ciebie będzie ale możesz zobaczyć.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 22:43.