Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Broń i przedmioty (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=15)
-   -   Czy łuk się opłaca? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=85013)

QbaVoy 14-07-2006 23:07

Czy łuk się opłaca?

Witam!

Mam pytanie jak w temacie: czy łuk się opłaca (zwykły bow), oczywiście wobec warunków:

-400gp (blind orc, jestem jeszcze w rooku, 6/7lvl)
-zero doświadczenia (mam 15 w sowrd fighting)
-zamierzam zostać paladynem

Czy jednak mam pozostać na walce wręcz, czy może wziąć łuk, czy jedno i drugie ???

Dodam że wszystkiego mam 616 gp ;)

Weebster1993 14-07-2006 23:15

WEdług mnie sie nie opłaca na maninie o wiele wiele szbciej nabijesz skile, a na poczatek to chyba spear niee ? spearami do 50 i bow. Ogólnie na 15 skilach ze strzał to strata kasy... nie kupuj jak njaszybciej wejdz na mainia i zaczij skilwac sperami ;))

Dragonit 14-07-2006 23:16

No i łuku nie kupuj na rooku, chyba że jesteś zwolennikiem głupiego wydawania kasy -.- co do skili to można opłacalnei expić od 40 dista ;D

Tahrus 14-07-2006 23:16

Nie kupuj. Bo i tak ci nic nieda. Na maine dist lecie z 5 razy szybciej nawet więcej. Na mainie łuk możesz od ludzi kupić i taniej cie wyjdzie.

Shinjix 14-07-2006 23:18

To było powtarzane na tym forum miliony razy: Trenowanie distance fightingu na rooku jest nieopłacalną stratą czasu. Nawet, jesli chcesz zostac paladynem. Wyjdź spokojnie z rooka bez kupywania luku i dopiero na mainie go kup.

Dragonit 14-07-2006 23:20

@UP

Chyba że przy okazji walcysz na rooku spearami, co się nawet opłaca(często po tym poznaje się przyszłych paladynów, po tym że nieraz walczą spearami :D)

Duch Niespokojny 14-07-2006 23:38

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Dragonit
@UP

Chyba że przy okazji walcysz na rooku spearami, co się nawet opłaca(często po tym poznaje się przyszłych paladynów, po tym że nieraz walczą spearami :D)

Nawet to nie ma raczej sensu - przy niskim skillu można się pociąć, jak chce się ubić choćby głupiego trolla, speary ważą dużo i ciągle się rozpadają, znacznie szybciej się expi macem lub kataną, no i te 5 punktów dista, które zrobimy na rooku na nic się nie przydadzą, bo na mainie można tyle zrobić w 10 minut. Nie wspominając już o złodziejach, którym włócznie co prawda na c..j są potrzebne, ale to nie powód dla noobów, żeby nie utrudnić komuś życia.

Brudzio 14-07-2006 23:56

Na roku?! Mało opłacalne dlatego że wiecej stracisz niz zyskaż. Nabij narpierw jakies pożadne skile i lvl i wtedy dopiero se kupuj a teraz trenuj spirami. Jak bendziesz miał premium account (pacc) potrzebne do robienia bełtów (amunicji do kuszy), wysoki lvl i skile wtedy dopiero najopłacalniej kupic kusze ale to juz inna działka... :p :)

.........:::::::::: Tibia cool :::::::::...........

Adow Adan 15-07-2006 00:35

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Duch Niespokojny
Nawet to nie ma raczej sensu - przy niskim skillu można się pociąć, jak chce się ubić choćby głupiego trolla, speary ważą dużo i ciągle się rozpadają, znacznie szybciej się expi macem lub kataną, no i te 5 punktów dista, które zrobimy na rooku na nic się nie przydadzą, bo na mainie można tyle zrobić w 10 minut. Nie wspominając już o złodziejach, którym włócznie co prawda na c..j są potrzebne, ale to nie powód dla noobów, żeby nie utrudnić komuś życia.

Ja na rooku zbierałem po kilka spear i sprzedwałem 1 po 3 gp. Zbierałem duzo sprzętu takie jak :
-Leather boots,leather helmet
-studded helmet,spear,hand axe i axe.

Za to dorobiłe sie równe 900 gp na rooku na 8 lvl wychodząc z niego.

co do tematu to mało zeczy opłaca sie kupić u blind orca a w szczególności nie łuk. niedość ze na rooku to strata kasy bo jeżeli juz uważasz ze skilowanie dista na rooku to zdrowy rozsądek to juz skilluj ze spearami a nie z bowem i z poison i normalnymi arrow.

Piotrek Marycha 15-07-2006 01:04

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Adow Adan
Ja na rooku zbierałem po kilka spear i sprzedwałem 1 po 3 gp. Zbierałem duzo sprzętu takie jak :
-Leather boots,leather helmet
-studded helmet,spear,hand axe i axe.

Za to dorobiłe sie równe 900 gp na rooku na 8 lvl wychodząc z niego.

.

ja wychodzac z rooka przecietnie mam ~1k bez bawienia sie w takie smieci

@topic trenowanie dista i wogle walka na dystans na rooku to zabawa dla rook stayerow tlyko, no chyba ze ktos lubi przechodzic go 5 dni ;)

noobowaty mistrz 15-07-2006 08:59

Cytuj:

Na maine dist lecie z 5 razy szybciej nawet więcej.
ROTFL nie miales nigdy paladyna
Nie 5 razy szybciej tylko ponad 100 razy szybciej.

@topic
Bow/speary na rooku tylko dla rookstayerow sa oplacalne. Jak nim nie jestes to bij wrecz z macy.

malas menilan 15-07-2006 10:46

Jeżeli masz zamiar zostac paladynem to:

expisz na rooku na trolach (oczywiscie gdy juz jestes je wstanie zabic z mace albo czegos podobnego) gdy wylootujesz spir to go zakladasz i expisz z nim tal dlugo aż sie nie złamie.

gdy będziesz już na main
historia sie powtarza. nadal trole + spiry (mogą też byc gobliny z kamykami)

gdy osiągniesz 40+ dista bierzesz łuk i strzały wędrujac na np cyclopy.

kusza 65+

Legendarny Faramir 15-07-2006 10:58

Walic na rooku ze strzal = waste
Na Mainie jak najbardziej ale od 60 skilla a nie jak mowia przedmówcy od 40 bo to jest waste a na cyklopy nie radze isc bez uhow/vitki

Antek Morderca 15-07-2006 11:07

Im wcześniej tym lepiej

Jak wczeście już na rooku zaczniesz używać łuku tym lepiej bedzie ci szło na mainie i bedziesz juz mial jakieś doświadczenie ;)

noobowaty mistrz 15-07-2006 13:00

Expienie na trollach ze spearow na rooku to strata czasu. Lepiej expic na wolfach i przejsc szybko rooka bo na mainie dist zrobimy duzo szybciej.

Każdy_ponad_Każdy 15-07-2006 13:18

1.Nie kupuj łuku na Rooku,ponieważ jest on tańszy na Mainie a na rooku i tak byś go nie używał.
2.Najpierw skilluj spearami , a dopiero póżniej strzałami.
3.Myśle że dobrze że założyłeś taki tema.Wiele początkujących graczy będzie mogło znależć odpowiedż na podobne pytania.Nie wiem czy już taki temat był ale O.K.

Pozdrawiam cię i życze sukcesów w skillowaniu i w biciu leveli itp.;)

Vil 15-07-2006 14:07

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Antek Morderca
Jak wczeście już na rooku zaczniesz używać łuku tym lepiej bedzie ci szło na mainie i bedziesz juz mial jakieś doświadczenie ;)

wystrzela strzal za cala kase i wbije 2 dista. Za****** start na mainie.

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez malas menilan
Jeżeli masz zamiar zostac paladynem to:

expisz na rooku na trolach (oczywiscie gdy juz jestes je wstanie zabic z mace albo czegos podobnego) gdy wylootujesz spir to go zakladasz i expisz z nim tal dlugo aż sie nie złamie.

10x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic battle hammera, zabijac trolle dla spirow 10x szybciej ze o kupowaniu spirow za zarobiona kase nie wspomne.

Stożek 15-07-2006 15:03

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Vil
wystrzela strzal za cala kase i wbije 2 dista. Za****** start na mainie.

Nie dwa ale trzy punkciki-prawie tyle co 2 ale PRAWIE robi...

Cytuj:

10x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic battle hammera, zabijac trolle dla spirow 10x szybciej ze o kupowaniu spirow za zarobiona kase nie wspomne.
11x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic war hammera'a i expic z nim na darshianskich rotach. Dzieki temu zarobi sie kase na spirki szybciej, a o doswiadczeniu nabitym na rotach nie wspomne.

Vil 15-07-2006 16:58

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Stożek
11x lepiej jest olac rook i wyjsc na maina, kupic war hammera'a i expic z nim na darshianskich rotach. Dzieki temu zarobi sie kase na spirki szybciej, a o doswiadczeniu nabitym na rotach nie wspomne.

to jest juz kwestia tego ile kasy z rooka sie wyniesie i czy woli sie za nia kupic kompletny sprzet czy samego wh .. Poza tym na edron na trollach podobna kasa a do tego spiry leca. Nie wspominajac juz o tym, ze bez pacca wyglada to troche inaczej ...

Stożek 15-07-2006 17:18

Jakbym nie mial PACC to pewnie biegalbym na roty pod Fibula, bo na respawnach trolli dla FACC jest wiecej osob niz w kolejsce po darmowy obiad w MOPSie.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:47.