![]() |
Irlandzki akcent
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć istotę akcentu irlandzkiego?
Zastanawia mnie, że Bono (lider irlandzkiej grupy U2) w "Beautiful day" śpiewa tekst : you're out of luck jako coś w rodzaju [jo ałt ow lok], tymczasem czegoś takiego nie przewiduje akcent amerykański [ju' ałt aw lak] i angielski [ju' ałt ow lak]. Denerwująca rzecz. Dopóki nie poznałem oryginalnego tekstu głowiłem się o co chodzi kolesiowi, gdy mówi 'jesteś bez zamka', albo 'jesteś bez śluzy'. |
Nie ma nic tu wielce do wyjaśniania, każdy angielsko języczny kraj Irlandia ma języki irlandzki i angielski) ma własny sposób wypowiadania słów, tzw. fonetyka. Studiowałem trochę język angielski, najtrudniejsze do zrozumienia są odmiany: irlandzka, szkocka i walijska trzeba się wsłuchiwać co mówią inaczej trudno ich zrozumieć.
|
You're out of luck, to raczej znaczy "nie masz szczescia"...
|
up@ ale jemu chodzi że on usłyszał "out of lok" czyli usłyszał słowo "lock" czyli "zamknąć" "zamknięte" i nie wiedział że to oznacza szczęście bo irlandzki ma inny akcent
|
@Sozemego
Lol :). Ty bystrzaku. |
Taka jest prawda, ze osoby ktore ucza sie jezyka jakiegokolwiek na sucho (we wlasnym kraju, na lekcjach etc.) to mysla ze juz dadza rade sie porozumiec bez problemu.
Niestety prawda jest inna bo w kraju gdzie angielski jest powszechnie uzywany nikt nie zwraca uwagi na poprawne wypowiadanie slow i ciezko ich zrozumiec. Trzeba z tym zyc ;-) |
Cytuj:
|
Irlandzki ne jest zly...Posluchaj szkockiego....zlepek spolglosek.
|
Cytuj:
Np. æ to w angielskim 'a', ale w amerykańskim 'ee' zaś w szkockim 'aa'. niedomknięte o to w angielskim i szkockim 'o', ale w amerykańskim 'a'. r w szkockim jak i w językach słowiańskich wymawia się wiadomo jak, w angielskim też wiadomo jak, ale inaczej. Jak jest z irlandzkim akcentem?? |
Moja kuzynka jest w irlandii to ci troche powiem :P
Duzo starszych ludzi w irlandii gada tylko po irlandzku ktory jest zupelnie inny od angielskiego. Nie zrozumialbys nic z prawdziwego irlandzkiego. Akcent irlandzki bardziej zamienia a na o :P Np nie ma glass of ice (ajs) tylko glass of ojs :P |
Cytuj:
@autor: myślę, że udało by ci się coś o tym znalesć w góglach. |
Cytuj:
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 17:34. |