![]() |
VIII Festiwal im. Ryśka Reidla.
Witam.
Dziś kończy się VIII Tyski Festiwal Muzyczny im. Ryśka Reidla "Ku przestrodze". Co roku jest organizwany koncert ku pamięci śląskiego wokalisty zespołu "Dżem". Według mnie lata, kiedy wokalistą był Rysiek były naprawdę fenomenalne. Wszyscy napewno znają kawałki typu "W życiu piękne są tylko chwile" lub "List do M". W tym roku wystąpił znany jazzman Tai Mahal. No i plejada polskich gwiazd. Naprzykład Perfect czy Tymon Tymański. Impreza super, super ludzie i super atmosfera. Zapraszam za rok bo warto. Bilety w przed sprzedaży po 30 złoty na wszystkie dni, a w wejściu po 35, w dzień festiwalu. Jak ktoś lubi taką muzykę to za rok do Tychów! "Rysiek Riedel, pamiętamy..." Wielu z was wie jak zmarł, przedawkował narkotyki i to spowodowało chorobę serca. Kto zna historię to napewno wie, że wiele w tym było winy zespołu Dżem. Jak coś polecam jego piosenki. Wiele jest w nich jego biografii. Naprzykład kawałek detox. Polecame filmy: "Sie macie ludzie" "Skazany na bluesa" "Skazany na bluesa 2" |
Cytuj:
Muahahahahahahahahahahahah. Ludzie z Dzemu byli jedynymi ktorzy probowali sprowadzic ryska na dobra droge. Pozatym, Festiwal dla Ryska? Podziekuje, fajnie gral ale wybitnym czlowiekiem to on nie byl. |
Ale się popisałeś...
Obejrzy film Sie macie ludzie. Jego kumple przywiezli go na detox, na odwyk. A Ci z Dżemu go zabrali na koncert bo im kasa była potrzebna. Rysiek to był maszyna do robienia kasy. @down Jesteś z Tychów... To sam wiesz co się tam dzieje w dni festiwalu. Dziś będzie kupe ludzi bo z Woodstoku wracają. |
Heh, nieźle się zdziwiłem gdy zobaczyłem ten temat... Właśnie myślałem o pierwszym dniu festiwalu, wchodzę na forum a tu pyk - temat o tym samym. :)
Szczęśliwie dla mnie się składa że do Paprocan, mam 300 metrów z domu. Wczoraj było bardzo fajnie, zobaczymy co będzie dzisiaj. |
Cytuj:
|
Znam lepiej jego historię niż ty.
Ale go wykorzystywali, tego nie zaprzeczysz. On był dla nich masyznką do pieniędzy. Zrobili na nim wielkie pieniądze. A on chciał śpiewać. WPadł w narkotyki, to są kulisy show biznesu. Jednak czemu mu nie pomagali z tego wyjść? Polecam "Sie macie ludzie". Tobie też... Znam też jego historię bo był kumpel mojej cioci, mieszkali blisko siebie. Pokrzywdzony ten dżem, to wszystko wina tego Ryśka co nie? Daj se lepiej spokój, bo nie wiesz co piszesz... |
Cytuj:
|
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
|
@matek
Myślisz, że jestem gówniarz, który obejrzał film i cfaniakuje. Ville też tak myślał, ale go już przekonałem, że tak nie jest. Spytaj go na gg. Więc... Skąd to wiem? Rozmawiałem z dwiema osobami, które dobrze znały Ryśka. Z moją ciocią i jej kumplem. Jak mi nie wierzysz to spotkaj się z panią Małgorzatą (Golą), mieszka na osiedlu domków jednorodzinnych w Tychach. Napewno potwierdzi to co mówię (chodzi o opinię) a poza tym. Jego syn Bastek (Sebastian) gra w zespole Cree, był na festiwalu w Tychach i też mieszka tak jak pani Gola w Tychach. Porozmawiaj z nim, a żeby sprawdzić, czy jest w zespole to wejdź na stronę www.cree.pl na zakładkę "o zespole". A może powiesz, że rodzina i znajomi to nie jest argumentacja? Może zmyślam?... Nie miałem okazji spotkać się z rodziną Ryśka, ale napewno mają taką opinię jaką mam ja. @down Czy to go dyskryminuje? Zobacz ile współczesnych kapel ćpa, a ludzie je kochają. Miał za słaby charakter, żeby rzucić. Ale piosenki miał fenomenalne. (przynajmniej według mnie) |
No tak, biedny Rysiek, bo Dzem go wepchnal w narkotyki :< Prawda jest jedna : to jego wina, bo ON zaczal cpac. I wg mnie chociazby z tego powodu nie powinno mu sie oddawac takiej "czci" jak ty to robisz, Chessterr.
|
Cytuj:
Cytuj:
I nie, nie chcę go bronić. Fakt faktem, sam jest sobie winien ALE bardzo mnie wk*****, postawa niektórych ludzi. Kim wy jesteście żeby oceniać innych? |
Cytuj:
Cytuj:
|
Nie chodzi o żadną modę, zresztą jeżeli taka teraz obowiązuje to ja o tym nie wiem. :) Ja też nie myślę dobrze, o tym co zrobił ze swoim życiem. Nie wypowiadam się jednak na ten temat, bo jak na razie nie musiałem się sam utrzymywać, nie ożeniłem się, nie kupiłem mieszkania, nie robię nic związanego z samodzielnym dorosłym życiem i ogólnie g**** o nim wiem. Dlatego krytyka kogoś "za to jak żył", w moich ustach nie jest nic warta bo sam jeszcze nie musiałem żyć na własną rękę. Zobaczymy jeszcze jak mi się w życiu powiedzie, wtedy się wezmę za ocenianie innych. A może i ja będę ćpać, a może na przykład zostanę bezdomnym i ze mnie się będą naśmiewać za to jak sobie zmarnowałem życie? O to mi chodziło, kiedy mówiłem o ocenianiu innych. Spróbujcie na to tak spojrzeć. Łatwo jest kogoś krytykować gdy samemu jest się zielonym w temacie.
|
Cytuj:
|
Ojj, dużo ludzi sobie życie spieprza przez narkotyki...
|
A ja tam jak co roku byłem, było zajefajnie i wszystkich chętnych zapraszam za rok - opłaca się.. ten nastrój, klimat.. atmosfera.. cudownie było ; )
Chesster a co do Ciebie.. no cóż.. orientujesz się w 'historii' Ryśka? I że niby przez zespół 'Dżem' Rysiek sie zaćpał? Krzyżyk na droge. Ten zespół, to był sens jego życia. Tak samo jak młodzież. Człowieku, Rysiek maszynką do robienia kasy? Ty chyba nawet nie wiesz ile koncertów przez to, że akurat 'nie był w stanie' wypadło. Jakoś nie słyszałem specjalnie o przypadkach kiedy go 'zmuszano' do koncertowania... Za to o nieodbytych się koncertach i owszem, i to od osoby wiarygodnej - mianowicie człowiekia który był muzykiem towarzyszącym w Dżemie, przez pewien czas.. Fragment wywiadu z Małgorzatą R. Cytuj:
Cytuj:
Że niby on był maszynką do pieniędzy? Wiesz. Równie dobrze możemy stwierdzić że to reszta zespołu była maszynką do robienia kasy dla Ryśka - tak samo idiotyczne stwierdzenie. Nie pomagali mu z tego wyjść? No cóż.. a z tego co mi wiadomo, to to własnie im zależało na tym żeby Rysiek przestał ćpać. Detali nie znam.. Ty zapewne też nie. @edit: Z oficjalnej strony zespołu Dżem, fragment z 'opisu' Ryśka Cytuj:
|
@Chesterr
Szczerze mówiąc, to pieprzysz od rzeczy. Rysiek nie był maszynką do robienia pieniędzy, tylko członkiem zespołu wobec którego miał ZOBOWIĄZANIA, a zespół miał prawo je egzekwować. Co do tego, że zespół chce koncertować by mieć pieniądze to chyba oczywiste. Menadżerów, przejazdy itd muszą z czegoś opłacić. Ostatnio w modzie jest "evul mroczny underground", ale [prawdopodobnie] lwia część zespołów przyjęła by propozycję zarobienia dużych pieniędzy. Każdy chce, by jego muzyka została doceniona w namacalny sposób. To nie Dżem kazał mu ćpać. Co do tego, że narkotyki to "kulisy show biznesu" to pieprzysz głupoty do potęgi n-tej. Wiele osób myśli "o tak, jestem sławny, to trzeba ćpać i robić wokół siebie zamiesznie, bo tak robią inni". Wybacz, ale to gówno prawda. Wielu świetnych muzyków którzy doszli do ogromnego sukcesu (chociażby Steve Harris) nigdy nie miało do czynienia z narkotykami, bo nie byli tak głupi i słabi i wiedzieli, jak należy postępować, żeby móc się cieszyć sukcesem, a nie zgnić od zaćpania. Osobiście Ryśka i Dżem uważam za najlepszych przedstawicieli muzyki polskiej, ale to nie zmienia mojej pogardy wobec ćpania Ryśka (i innych ludzi). |
@gallar i ripper
Nie mówię, że zmarł przez DŻEM i ćpał przez DŻEM! ZMarł bo sie zaćpał, proste. Ale czemu dżem zabrał go z odwyku w Olsztynie? Po odwyku miał go zabrać Pan Michał do siebie do Bieszczad, by odpocząć. Nie mogli odłożyć koncertów? @ripper Sam pieprzysz głupoty. Ale za mało osób ma takie zdań jak ja, więc nie będe dyskutował, bo nie ma sensu. Polecam Sie macie ludzie. Prawdziwy film z opiniami znajomych. A nie film fabularny Skazany na bluesa. (choć też spoko). Polecam wyjazd do Tychów. @down Nie poddaje się. Są też niezależni obserwatorzy. Naprzykład pan Nalepa.... On to potwierdza. A nie mogli odwołać koncertów? Przecież to się zdarza. A może powinni zrezygnować z chwilowej działalności lub zmienic wokaliste? Żeby Rysiek się wyleczył do końca. |
Jakbyś się poczuł, gdybyś przyszedł na koncert kapeli ZZ i usłyszał zamiast kapeli ZZ tekst "Przepraszamy państwa, ale grupa ZZ dziś nie wystąpi, ponieważ wokalista, pan YY, jest właśnie na odwyku". Niestety, bycie w zespole to pewna odpowiedzialność i uczciwość wobec fanów. Poza tym, oni też musieli z czegoś żyć. I swoimi tekstami sugerujesz, że gdyby nie krwiożerczość Dżemu, to Rysiek by dalej żył.
Taaaa... Nie ma to, jak się poddać, "bo mnie tu nikt nie popiera". Co do opinii znajomych, to dobrze wiesz, że prawda zależy od punktu widzenia. Oni widzieli to tak, jak chcieli widzieć. |
Cytuj:
Cytuj:
Wyjazd do Tychów? Y ja tu na stałe.. Cytuj:
Czy mogli odwołać koncerty? Po części.. oni tak zarabiali na życie, nie zapominaj o tym. Zrezygnowanie z chwilowej działalności? Muzycy z DŻEMu towarzyszyli innym muzykom, ale nigdy się od Ryśka nie odwrócili. "Żeby Rysiek sie wyleczył do końca" myślisz że te pare koncertów by coś zmieniło?. Zrozum, że zespół to jak niektórzy twierdzą był sens jego życia. Myślisz, że potrafił by go tak po prostu zostawić? |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 05:54. |