![]() |
Burza
Dzisiaj kolejny raz dowiedziałem się o popsuciu komputera kumpla przez burzę.
I pytanie z ciekawości: wyłączacie swoje komputery w czasie burzy? Wolicie odejść od monitora, czy nawet burza nie oderwie was od Tibii? Ja na nadmiar pieniędzy nie narzekam, więc wolę przeczekać nawet tych kilka godzin, ale mieć działający sprzęt... |
Ja...? Jasne ze wylanczam :) Raz nie wylaczylem ale wtedy fuksa mialem i mi kompa nie rozwalilo. Baba B)
|
To podstawa
Tszeba wyłanczać kompa podaczas buży nietylko gdy gramy w tibie raz miałem cos takiego ze omało niestraciłem plate armor pszez buże :D bo odlaonczyli prond.
Pszez buże mujemo kumplowi ruter internetowy sie zepsuł,wienc hyba warto wyłanczać komp podczas buży. |
Wyłączanie kompa podczas
Cytuj:
<BZZZZZZT!> ekhm... zaznaczyłem opcję "tak". * TheNatoorat upada na ziemię |
Ja wyłaczam, a nawet jakbym nie chciał to esjtem do tego zmuszany
Powód? Może się komputer popsuć, a przecież oczy też muszą w końcu od komputera odpocząć no nie? ;) |
To zależy. Z reguły nie wyłączam, bo burza i tak przechodzi bokiem. Nawet jak jest blisko to sie nie przejmuje, mam listwe zasilającą z osobnymi bezpiecznikami. Jak przechodzi nad moim domkiem to wyłączam, bo jakby piorun w kabel przydymał, to cała instalacja sie zjara, więc jak już wyłączam, to tylko z gniazdka..:D
|
Ja skolei od czasu gdy zacząłem pykać (nie mylić z PKować !) w Tibię nie przypominam sobie by w mojej okolicy była jakaś poważniejsza burza, chyba że jak mnie akurat nie było lub byłem zbyt pochłonięty Tibią B) .
|
ja od pewnego czasu wylaczam bo podczas burzy spalil sie moj modem neostrady-_-'. Ale jak burza jest gdzies obok to nie wylaczam.
|
Ja wyłączam komputer, wyciągam kabel sieciowy z huba oraz odłączam z gniazdka kompa i huba. A robie to gdzieś tak od... roku, kiedy to po uderzeniu pioruna spalił mi się dysk. ;)
P.S. Mam też listwę przepięciową i specjalny system zapobiegajacy skutkom wyładowań atmosferycznym na kablach sieciowych. |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 19:35. |