![]() |
Wszyscy trafili szustke czy co?
Loteriomania.
To co sie dziejie od niedawna na Trade i forum tibia.com jest dosyc dziwne. Ludzie organizuja loterie-mysla, ze moga zarobic, pozbyc sie zbednych smieci czy moze chca sie wycfanic i oszukac wszystkich? W niektorych loteriach cena biletu przerasta cene 90% nagrod a w innych wygrac jest latwo a dotego losy sa w przystepnej cenie. Jakie macie zdanie na temat loteri? Czy u was na serverach rowniez pojawil sie wileki, loteryjny bum? |
Boom był jakieś 15 miesięcy temu jak wprowadzono strony "loteryjne", na erigu czy czymś tam podobnym. Teraz jest spokojnie w porównaniu z tamtym okresem.
|
@emilok: no nie do końca. Fakt ze po wprowadzeniu stron loteryjnych, loterii było masakrycznie dużo, ale po pewnym czasie sie to zmieniło.
I w sumie obecnie znów jest jakaś 'nadwyżka' loterii, bo też zauwazyłem ze jest ich zdecydowanie więcej niż np. pół roku temu. Co ludzie chcą przez to osiągnąć ? Nie wiadomo, jedni chcą zarobić na biletach, których suma (wszystkie bilety) jest kilkakrotnie wyższa od loteryjnych nagród, inni chcą po prostu pomóc newbie (bo jakas forma pomocy to jest), a jeszcze inni zwinąć kase i cya ; ) |
Kiedy na Erig'u nie było tego systemu, to loterie były fajnym sposobem na kantowanie ;pp Jak się dobrze all ustawi.
Pamiętam, że kiedyś była całkiem fajna loteria na Isarze. Losowanie polegało na tym, że Rookki bił Draga z SCA i liczba obrażeń zadanych jednym uderzeniem = jakiś numerek. |
@Stożek
Twoja ortografia powala z nog... @Topic Wydaje mi sie, ze nikt na tym nie traci, tylko zyskuje. |
Cytuj:
|
Hmm, samemu na looteriach wybralem jakies 50k, placac jakieś 8k.
|
na niektórych servach jest dużo tego bullshitu ale jeszcze się z tym nie spotkałem B)
|
Cytuj:
|
Cytuj:
na forum tibia.com widziałem kiedyś jak ktoś wystawiał bohy, losów było 50 a każdy kosztował 10/20K (nei pamietam) to jest jak gra w totka - łudzisz sięże "a może jednak wygram" |
Na Securze loterie ciągle w modzie. Nie tak dawno pod wirtualny młotek poszły Demon Legi (zwycięzca loteri wywalił za nie ok. 13kk~), a troche wcześniej 1000 BP'ków run, wystawionych na loterię przez Stonehurst. Wg. mnie, ideą większości loterii jest wzbogacenie się ich organizatora, bo dobrze zoragnizowana loteria może przynieść spore zyski. Dajmy na to, że przedmiotem loterii jest chain armor (wspaniała loteria, przyznacie?), o powrzechnie przyjętej wartości 100gp. Teraz twórca loterii sprzedaje - powiedzmy - 20 biletów, w cenie 20gp każdy. W ten sposób może zarobić o 300gp więcej, niż gdyby sprzedawał zbroję na trade, a do wzięcia udziału w loterii kusi fakt, że nagrodę można zdobyć już za 20% wartości przedmiotu, więc i klient zadowolony i sprzedawca nie narzeka. Mi się pomysł loterii podoba, ale trzeba uważać, bo różnego rodzaju oszuści (szczególnie na światach non-pvp) tylko czekają na nasze złoto...
|
Hehe, pamiętam zanim na erigu pojawiły się loterie, mój kolega postanowił się wycfanić - napisał temat na tibia.com, nagród (były 3) nie pamietam (wiem, że było warto) bilet kosztował 5k i trzeba było te 5k wysłac do niego do dp, on miał w "uczciwy" sposób wylosować 3 numerki z pośród 42 (!) zgłosnień no i wiadomo co zrobił. Jego znajomi obstawili w tej loterii jakieś numerki i ... nie trzeba pisac wiadomo kto wygrał... Hehe, teraz już trudniej oszukac ludzi.
|
Loterie są bezsensowne.Uważam że w tibii ludzie powinni uczciwie zarabiać pieniądze a nie przez oszukiwanie ludzi.
|
@up
Zaje*isty pogląd. Tak, jakby każda loteria była oszustwem -.- Jest to sposób na zarobienie w sposób uczciwy (ofc jeśli nie ustawiamy zwycięzcy itd), a i grający mogą się wzbogacić. Prosty układ. |
Cytuj:
|
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:08. |