Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   Mainland (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=22)
-   -   Wszyscy trafili szustke czy co? (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=94523)

Stożek 13-09-2006 23:06

Wszyscy trafili szustke czy co?

Loteriomania.
To co sie dziejie od niedawna na Trade i forum tibia.com jest dosyc dziwne. Ludzie organizuja loterie-mysla, ze moga zarobic, pozbyc sie zbednych smieci czy moze chca sie wycfanic i oszukac wszystkich? W niektorych loteriach cena biletu przerasta cene 90% nagrod a w innych wygrac jest latwo a dotego losy sa w przystepnej cenie. Jakie macie zdanie na temat loteri? Czy u was na serverach rowniez pojawil sie wileki, loteryjny bum?

emilok 14-09-2006 07:46

Boom był jakieś 15 miesięcy temu jak wprowadzono strony "loteryjne", na erigu czy czymś tam podobnym. Teraz jest spokojnie w porównaniu z tamtym okresem.

Gallar 14-09-2006 07:54

@emilok: no nie do końca. Fakt ze po wprowadzeniu stron loteryjnych, loterii było masakrycznie dużo, ale po pewnym czasie sie to zmieniło.
I w sumie obecnie znów jest jakaś 'nadwyżka' loterii, bo też zauwazyłem ze jest ich zdecydowanie więcej niż np. pół roku temu.
Co ludzie chcą przez to osiągnąć ? Nie wiadomo, jedni chcą zarobić na biletach, których suma (wszystkie bilety) jest kilkakrotnie wyższa od loteryjnych nagród, inni chcą po prostu pomóc newbie (bo jakas forma pomocy to jest), a jeszcze inni zwinąć kase i cya ; )

ripper 14-09-2006 07:57

Kiedy na Erig'u nie było tego systemu, to loterie były fajnym sposobem na kantowanie ;pp Jak się dobrze all ustawi.

Pamiętam, że kiedyś była całkiem fajna loteria na Isarze. Losowanie polegało na tym, że Rookki bił Draga z SCA i liczba obrażeń zadanych jednym uderzeniem = jakiś numerek.

Keel 16-09-2006 10:27

@Stożek

Twoja ortografia powala z nog...

@Topic

Wydaje mi sie, ze nikt na tym nie traci, tylko zyskuje.

Sozemego 16-09-2006 10:34

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez ripper (Post 986590)
Kiedy na Erig'u nie było tego systemu, to loterie były fajnym sposobem na kantowanie ;pp Jak się dobrze all ustawi.

Pamiętam, że kiedyś była całkiem fajna loteria na Isarze. Losowanie polegało na tym, że Rookki bił Draga z SCA i liczba obrażeń zadanych jednym uderzeniem = jakiś numerek.

Genieralnie wiekszosc loteri wylania zwyciezce wlasnie w ten sposob [ w kazdym razie na isarze], a loterie byly jak ludzie byli bogatsi i byla mozliwosc sprzedania tych itemow ktore moga wygrac...teraz graniczy to z cudem, wiec po co brac w nich udzial = prawie nikt ich nie organizuje [on isara at least].

Ma'tys 16-09-2006 19:34

Hmm, samemu na looteriach wybralem jakies 50k, placac jakieś 8k.

Cenarius 16-09-2006 19:57

na niektórych servach jest dużo tego bullshitu ale jeszcze się z tym nie spotkałem B)

Stożek 17-09-2006 14:46

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Gremlin (Post 991019)

2. 90% loteri jest robiona jako forma sprzedawania jakiegos przedmiotu ktory inaczej ciezko sprzedac, czesto tez sprzedajacy liczy na to ze dostanie w ten sposob wiecej pieniedzy.

3. Pozostale 10% loteri to kanty albo loterie robione by sie wzbogacic (laczna cena losow mocno przekracza cene nagrod).

Wlasnie zauwazylem, ze wiekszosc loteri ma w nagrodach przedioty typu g-arm albo medusa shield a jak juz widzialem jakies bohy, vamp shieldy to podliczylem sume nagrod i biletow-wystawiajacy loterie wychodzi 30k na plusie.

Celoz 17-09-2006 14:55

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Keel (Post 989295)
Wydaje mi sie, ze nikt na tym nie traci, tylko zyskuje.

jasne, sprzedawca biletów..
na forum tibia.com widziałem kiedyś jak ktoś wystawiał bohy, losów było 50 a każdy kosztował 10/20K (nei pamietam) to jest jak gra w totka - łudzisz sięże "a może jednak wygram"

- Prodigy - 17-09-2006 15:03

Na Securze loterie ciągle w modzie. Nie tak dawno pod wirtualny młotek poszły Demon Legi (zwycięzca loteri wywalił za nie ok. 13kk~), a troche wcześniej 1000 BP'ków run, wystawionych na loterię przez Stonehurst. Wg. mnie, ideą większości loterii jest wzbogacenie się ich organizatora, bo dobrze zoragnizowana loteria może przynieść spore zyski. Dajmy na to, że przedmiotem loterii jest chain armor (wspaniała loteria, przyznacie?), o powrzechnie przyjętej wartości 100gp. Teraz twórca loterii sprzedaje - powiedzmy - 20 biletów, w cenie 20gp każdy. W ten sposób może zarobić o 300gp więcej, niż gdyby sprzedawał zbroję na trade, a do wzięcia udziału w loterii kusi fakt, że nagrodę można zdobyć już za 20% wartości przedmiotu, więc i klient zadowolony i sprzedawca nie narzeka. Mi się pomysł loterii podoba, ale trzeba uważać, bo różnego rodzaju oszuści (szczególnie na światach non-pvp) tylko czekają na nasze złoto...

Gelo 17-09-2006 15:50

Hehe, pamiętam zanim na erigu pojawiły się loterie, mój kolega postanowił się wycfanić - napisał temat na tibia.com, nagród (były 3) nie pamietam (wiem, że było warto) bilet kosztował 5k i trzeba było te 5k wysłac do niego do dp, on miał w "uczciwy" sposób wylosować 3 numerki z pośród 42 (!) zgłosnień no i wiadomo co zrobił. Jego znajomi obstawili w tej loterii jakieś numerki i ... nie trzeba pisac wiadomo kto wygrał... Hehe, teraz już trudniej oszukac ludzi.

Rooker666 17-09-2006 21:52

Loterie są bezsensowne.Uważam że w tibii ludzie powinni uczciwie zarabiać pieniądze a nie przez oszukiwanie ludzi.

ripper 17-09-2006 22:09

@up
Zaje*isty pogląd. Tak, jakby każda loteria była oszustwem -.- Jest to sposób na zarobienie w sposób uczciwy (ofc jeśli nie ustawiamy zwycięzcy itd), a i grający mogą się wzbogacić. Prosty układ.

Stożek 18-09-2006 15:53

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Rooker666 (Post 992743)
Loterie są bezsensowne.Uważam że w tibii ludzie powinni uczciwie zarabiać pieniądze a nie przez oszukiwanie ludzi.

Typowe polskie myslenie. On wygral na loteri-musi oddac biednym i zchorowanym(czytaj: oddac mi) przeciez co on sam z kasa bendzie robic? Jak wygral to oczywiscie oszukal fatum i zamiast ponosic porazki i oddawac kase tobie wygral.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:08.