Forum Tibia.pl

Forum Tibia.pl (http://forum.tibia.pl//index.php)
-   O wszystkim i o niczym (http://forum.tibia.pl//forumdisplay.php?f=20)
-   -   "Ale Żyd" - manifest (http://forum.tibia.pl//showthread.php?t=96948)

Kukizz 01-10-2006 21:47

"Ale Żyd" - manifest

Witajcie, od razu na wstępie powiem, że wszyscy Ci, którzy często używają stwierdzenia "ale Żyd" Mogą od razu wyjsć. Tylko niech zamkna za sobą drzwi.

To stwierdzenie jest obecne w całym zyciu praktycznie co chwilę. Zastanówcie się, ile razy słyszeliście te dwa słowa? Ja słyszę je coraz częściej i coraz bardziej mnie to denerwuje. Otóż stwierdzenie "ale Źyd" najczęściej odnosi się do osób które nie chcą się czyms podzielić, albo nam czegoś dać. Ale kim tak naprawde są żydzi? Czy wy kiedykolwiek spotkaliście prawdziwego żyda? Ja wam powiem, że tydzień temu miałem okazje spotkac jednego z nich. Przyjechał do Polski, czegoś się dowiedziec o rodzicach którzy zginęli podczas II Wojny Światowej. Przyjechał, wiadomości o rodzicach odnalazł, jednak w dniu kiedy z nim rozmawiałem, dowiedziałem się że odjeżdża stąd ze smutkiem. Usłyszał tu kilka razy owe powiedzenie - "ale Żyd". Podczas rozmowy z nim dowiedziałem sie jak bardzo niesprawiedliwe są te dwa słowa. Bo żyd, gdybyś potrzebował to oddałby ci ostatnie kilka groszy.

Ludzie! Zrozumcie! Żyd jest człowiekiem, nieco innym od nas a przynajmniej my tak go postrzegamy. A dlaczego? Bo jest innej wiary? Bo naród ten tyle sie wycierpiał podczas II Wojny Światowej? No powiedzcie sami czy to stwierdzenie nie jest niesprawiedliwe? Uzywamy tych słów może z przyzwyczajenia, niktórzy by tak pewnie powiedzieli. Przyzwyczajenie? To brzmi tak jakbyś sie przyzwyczaił do obrażania innych i bez tego nie mógłbys zyc.

Mam nadzieję że ta moja wypowiedź, chociaz troche pobudziła w was ducha, który w chwili gdy usłyszycie te dwa słowa - "ale Żyd" - głośno zaprotestuje. Nie bójcie sie zwrócic komus uwagi. Ktoś kto tak mówi, naprawde nic o tym narodzie nie wie. Pozdrawiam was wszystkich i zachęcam do przemyslen na ten temat.

By. Kukizz

@Edit: Żyd pisany z dużej litery jest tylko jako pojedyncza osoba, żydzi jako naród albo grupa ludzi pisze się z małej, według zasad pisowni języka polskiego. To dla Pana Baronie.

Dr.Unknown 01-10-2006 21:49

Przykro mi, ale poza wyjątkami ten stereotyp jest jaknajbardziej prawdziwy. Dlatego to Żydzi trudnili się handlem.

Ryłek 01-10-2006 21:50

Każdy antysemita czy rasista to idiota, dziękuje, wypowiedziałem się. Temat niepotrzebny.

Rethfing on Aldora 01-10-2006 21:50

Tego hasła raczej używają smarkacze, którzy pewnie jeszcze nie mają owłosienia łonowego więc raczej nie warto się tym przejmować...

Bakuo 01-10-2006 21:51

Cytuj:

Mam nadzieję że ta moja wypowiedź, chociaz troche pobudziła w was ducha, który w chwili gdy usłyszycie te dwa słowa - "ale Żyd" - głośno zaprotestuje. Nie bójcie sie zwrócic komus uwagi. Ktoś kto tak mówi, naprawde nic o tym narodzie nie wie. Pozdrawiam was wszystkich i zachęcam do przemyslen na ten temat.
Zgadzam sie z twoja wypowiedzia lecz i tak to na nikogo niewplynie. Pomysl sobie, ze takich postow jak twoich bylo juz dziesiatki i juz nikt ich niepamieta. Twoj apel poprostu nic nie da

ripper 01-10-2006 21:52

Oczywiste, że Żyd to człowiek, ale po prostu niektórzy mieli do nich uraz i się przyjęły różne niemiłe opinie o nich. Taki lajf.

Krzesław 01-10-2006 21:52

Może dalby te ostatnie grosze ale z jakim procentem! :P

Baron Kaldrick 01-10-2006 21:53

Żydzisz Żydom dużej litery w swoim jakże poprawnym politycznie i zgodnym z konwencją genewską poście.

Scream 01-10-2006 21:59

rotfl, jesli mowie do kogos ty debilu albo np. jaki pajac wcale nie chodzi mi o obrazanie ludzi nie dorozwinietych lub bracujacych w cyrku, tak samo jest z zydami; a jesli juz chcesz bronic mniejszosci, to "ty pedale" jest znacznie popularniejsze.

janek@ 01-10-2006 22:03

Nowy kontynent odkryl -.-.
Ten stereotyp by niepowstal przez czlowieka demokratycznego bez powodu.. Moze ten st. byc pochodzenia rasistow, ale watpie..
A to, ze jeden czlowiek jest taki to cala grupa musi tez byc taka? Nie nie...
wd. mie to moze byc zwiazane z historia zydow..

Kukizz 01-10-2006 22:08

Eee.?

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez janek@ (Post 1013249)
Nowy kontynent odkryl -.-.
Ten stereotyp by niepowstal przez czlowieka demokratycznego bez powodu.. Moze ten st. byc pochodzenia rasistow, ale watpie..
A to, ze jeden czlowiek jest taki to cala grupa musi tez byc taka? Nie nie...
wd. mie to moze byc zwiazane z historia zydow..

Ee...Przepraszam ale co w historii żydów jest takiego, co by namawiało, lub chodźby skłaniało do uzywania tego wyrażenia? Co?

Baron Kaldrick 01-10-2006 22:14

Lichwa, kochanie. Wiesz-li, co to? Poza tym, nie uściśliłeś, czy mówisz o członkach narodu, czy o wyznawcach judaizmu, czy o jednych i drugich. W pierwszym i ostatnim przypadku pisze się to z dużej, proszę pana jak-mu-tam.

Swoją drogą, jak mówię 'twoja stara', nie mam na myśli konkretnie matki delikwenta, do którego wystosowuje ten zwrot. Jak mówię 'o kurwa', nie mam na celu zwrócenia uwagi na przedstawicielkę najstarszego zawodu świata. Jak mówię 'ja pierdolę', to bynajmniej nie jestem w trakcie zabiegu, mającego na celu zachowanie ciągłości gatunku.

Natomiast mówiąc wy*******aj z tępymi tematami mam na myśli dokładnie to, co mam na myśli.

Wpisujcie miasta!!111

Rooker666 01-10-2006 22:19

Co ci dało napisanie manifestu zapewne nic.pewnie napisałeś ten temat bo wkurzyłeś się że dostałeś keyloggera przez ściągniecie fotki z rapida.
mam do ciebie jeszcze pytanie
-czy ty nigdy nie użyłeś stwierdzenia ale żyd w życiu
-czy to takie uciążliwie że jak ktoś nie chcę dać pieniędzy to się mówi na niego ale żyd .
Odpowiedz

Bambuko 01-10-2006 22:19

A mi na przykład przeszkadza mówienie "gdzie idziesz?", "nigdzie nie idę", "idę gdziekolwiek". I co? I nic. Nie zakładam o tym tematu, bo to nikomu nie pomoże, a to krzywdzenie języka polskiego. Słowa dokąd, donikąd i dokądkolwiek nie są już praktycznie używane w naszym języku. Wszystko oczywiście zaczęło się od Sienkiewicza. Jego powieści były cenzurowane - nic nie zmieniano w nich, oprócz tych właśnie słów. Był to dalekosiężny plan zniszczenia języka polskiego, nawet jeśli Polska odzyskałaby niepodległość. I udało się.

Raul 01-10-2006 22:21

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Bambuko (Post 1013282)
A mi na przykład przeszkadza mówienie "gdzie idziesz?", "nigdzie nie idę", "idę gdziekolwiek".

No, ja na przykład bardzo nie lubię podwójnego przeczenia w naszym języku.

TehRegent 01-10-2006 22:22

Ehh...napisalbym, ze Zydzi oskarzali Polakow o holokaust, ale zaraz panowie "bronmy Zydow tez ludzie" odepra to...

Olorion. 01-10-2006 22:23

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Baron Kaldrick (Post 1013274)
Wpisujcie miasta!!111

JA GDYNIA hehe :D

PiXik 01-10-2006 22:27

Kukizz jesteś żydem;)?
nie technomaniacy mają motto(przynajmniej Ci "prawdziwi"nie dresy etc)
love&peace&ecstasy
a zapytalem bo pisałbym jakby to on był żydem;)

Olorion. 01-10-2006 22:29

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez PiXik (Post 1013295)
Kukizz jesteś żydem;)?

A tehnomaniacy maja cos do Żydów?

Bambuko 01-10-2006 22:30

Cytuj:

Oryginalnie napisane przez Raul (Post 1013285)
No, ja na przykład bardzo nie lubię podwójnego przeczenia w naszym języku.

Mi nie chodziło akurat o to :P Po prostu na pytanie "gdzie idziesz?" powinno się odpowiadać np. "chodnikiem", albo "w Poznaniu". Pasuje tu także dowcip:

Idzie sobie facet i nagle szybko mija go jego znajomy.
-Gdzie pędzisz? - zapytał go.
-Na strychu, a ty? - rzucił kolega.

Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 16:48.