![]() |
Przebijanie zbroji. Strzał i bełty.
Siema, peace(te drugie może się za moment przydać :D )
Mam nadzieję, że takiego tematu nie było, szukałem, ale nie znalazłem nic konkretnego. Jeżeli był to proszę-nie bijcie mnie(peace :P ). Spotkałem sie kiedys z określeniem, że bełty przebijają każdą zbroję. Co to oznacza? Czy gdy ktoś strzela z kuszy, to moja zbroja nie ma żadnego znaczenia? I nago i w pełnej zbroji płytowej zarwę tak samo mocno? Z koleji czy nie ma szans na zadanie obrażeń z łuku, gdy ktoś ma MPA? (Strzały niby nie przebijają każdej zbroji). Od pewnego czasu nurtuje mnie ten problem, więc dlatego zakładam ten temat. :] Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro. |
! Witam ! Ja nie spotkalem sie z takim stwierdzeniem i uwarzam , ze to bzdura , bo nie raz jest , ze paladin walnie z belta , a ktos zblokuje zbroja ( zolte promienie ) , nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal . |
Bzdury
Hity sa losowe i moga sie tez zbloczyc na zbroi Gdzies ty to wyczytal ? |
ech z atakiem dystansowym jest tak ze bełt lub strzała nie uznaje tarczy czyli nie ma mozliwosci zablokowania tarcza ale blokuje dystanoswy atak tylko i wylącznie armor czyli zbroja im wiekszy arm tym mniejsze straty i wieksza szansa na blok zbroja
@down to domnie czy do topicu bo niewiem czy ja sie pomylilem czy dobrze powiedzlem |
to dziala, ale tylko na potwory
|
Z tego co wiem to bełt/strzała przebija każdą tarczę, ale zbroja może go zatrzymać/zredukować obrażenia. Czyli eq ma znaczenie.
|
A konkretnie to w kontekście Tibii o tym słyszałeś?
Od strony historycznej jest to 100% prawda. Bełty miotane z kuszy sprawdzały się świetnie przeciw ciężko opancerzonym celom. Dobrze wycelowany bełt potrafił przebić płytówkę, nie mówiąc już o tym jak ktoś oberwał takowym będąc w zwykłej kolczudze czy zbroji ćwiekowanej. Ciekawostką jest fakt, że kusza w pewnym momencie została zakazana, jako 'broń niegodna rycerza' :) Jeśli idzie o Tibię, to 'wchodzenie' hitów zależy raczej od konkretnego algorytmu, który uwzględnia skille atakującego i ofiary, broń atk., tarczę, zbroję ofiary, plus jakiś element losowości. Albo bełtem/strzałą trafiasz, albo zbroja ściąga obrażenia, nie wiem jak jest z tarczą. Ale nie ma nic takiego jak przebijanie zbroji zawsze. Zresztą zagadaj do kumpla paladyna i niech zaatakuje Cię kilka razy ze zbroją, kilka bez, z tarczą, bez itp. Eksperymentuj i zobacz jakie będą efekty w postaci utraconych HP. |
Cytuj:
|
Okej, dzieki za pomoc. Mogę nareszcie spać spokojnie. :D
@sparkman Hehe, spoko, właściwie to nie zastanawiałem sie nad mocą prawdziwej kuszy. I również słyszałem, że uznawano je za broń nierycerską. Szkoda, że w Tibii kuszy używaja paladyni, a nie rycerze. :P Z reguły nie walcze na dystans. ;] @Cashtan Kumpel, taki "masta" mi powiedział. :P |
Wszystkie czasy podano w strefie GMT +2. Teraz jest 23:47. |