Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Celoz
Uwierz mi, przeczytałem to 10 razy i nic a nic nie rozumiem..
|
A widzisz, bo ja jakimś cudownym zbiegiem okoliczności przeczytałem to pobieżnie i wszystko zrozumiałem^^
Wracając do tematu, muszę przyznać, że nie wiem, jak przedstawia się wykonanie wielkiej części gatunków muzycznych, na przykład ehem ehem wszelkich przykładów muzyki mm... krzykliwej(posługiwując się przykładem z wikipedii), ale także mówionej. A o tym, tłumacząc dla Celoza jest ten temat, czyli o tym, czy wykonanie piosenki po prostu mówiąc do rytmu to śpiew. Według mnie nie, gdyż(jako iż moje poglądy związane z pięknem są dość przedawnione) według dość dawnej definicji sztuki, której dziedziną z pewnością jest muzyka, ma to być przekaz estetyczny, a nikt mi nie wmówi, że estetycznie wykonana piosenka jest wystrzelona jak z zacinającego się karabinu czy też przypominająca swoim brzmieniem stado duchów wrzeszczących, drząc przy okazji tuzin prześcieradeł i drapiąc pazurkami po tablicy. Aby jakoś zgrabnie zakończyć ten krótki wywód, powiem, że nowoczesna, ekspresyjna sztuka raczej by objęła swymi ramionami wyżej wymienione przykłady