Jakie macie teorie dotyczące funkcjonowania mózgu?
Jak wiemy wytwarzane są tam impulsy elektryczne, którymi mózg nadzoruje i kieruje resztą ciała. Jednak skąd one się biorą? Może ma to związek z duszą?
Moja teoria:
Oświecające dla mnie było zdanie Matka:
Cytuj:
I wlasnie dlatego jestem zdania, ze nie ma ukrytej mocy mozgu. Mysle, ze CALY jest wykorzystywany. i to z jeszcze jednego powodu: natura nie tworzy rzeczy, ktore nie sa wykorzystywane.
|
Według mnie nasz umysł (w teologii dusza, a w ezoteryce ciało astralne) wytwarza tą energie (impulsy elektryczne), które oddziaływują na nasz mózg i przez to na nasze ciało. Uważam też, że myśli są w duszy i słyszymy je lub widzimy, dlatego mogą być zapamiętane. Według ezoteryki jest możliwe oddziaływanie myślą (inaczej energią astralną) na świat realny. W mózgu są tylko różne organy odpowiedzialne za nadzorowanie pracy organizmu i za najprostsze, zwierzęce instynkty. Bóg zaś dał duszę małpom, a to pozwoliło im myśleć i zastanawiać się. Boom i tak powstał człowiek.
Trochę chaotycznie, ale mam nadzieję że przekazałem wam mój pogląd na ten temat.
Proszę o wypowiadanie się i komentowanie (negowanie,potwierdzanie) mojej teorii.
Ps. Być może jeszcze coś dopiszę.
@down
No tak. Ale mi chodzi o ciało eteryczne w całości. Bez podziału na czakramy i inny przepływ energii niż ten z ciała astralnego do mózgu.
@ dodatek
Ale narazie zmierzam tylko do tego, że myśli nie są zależne od mózgu.
Dlaczego jak wchodzimy w stan alfa (mniejsza częstotliwość fal mózgowych), to się lepiej uczy?
Według mnie mózg mniej uwagi poświęca na zmysły, co pozwala podświadomości (duszy/umysłowi) na wydajniejszą pracę.