Zobacz pojedynczy post
stary 24-09-2006, 13:13   #14
DRoN
Użytkownik Forum

DRoN's Avatar

Data dołączenia: 02 08 2005
Lokacja: Przasnysz

Domyślny

Cytuj:
Oryginalnie napisane przez Matek Pokaż post
Nie wieze tez, ze nasza dusza jest oddzielona od umyslu. To kim jestesmy (vel dusze) nie powstaje z nikad. Jest tworzone dzieki wspomnieniom oraz filtrom, ktore pozwalaja niektorym informacja przejsc a niektorym nie. Mozg to nasza dusza. Gdyby ktos ci zabral wspomnienia, zabralby ci dusze. Gdy ktos uszkodzi ci mozg, uszkodzi takze dusze.
Ja rozumiem pojęcie 'umysł' właśnie jako duszę. Te miejsce odbiera bodźce, które nasz mózg zbiera z otoczenia. Może chodziło Ci o jedność mózgu z duszą/umysłem.

Co do uszkodzenia mózgu. Według mnie zmienia się wtedy sposób postrzegania świata, dlatego osoba nie może funkcjonować sprawnie na płaszczyźnie fizycznej, ale czy jest udowodnione, że nie może myśleć/działać na innych płaszczyznach? Traci kontakt ze swoim otoczeniem, bo mózg nie może nic rozpoznać, jednak umysł jest w pełni sprawny. Problemem jest zatem fakt, że (umysł) znalazł się w nieznanym dotąd stanie i to może mieć na niego jakiś wpływ.
Ponoć dusza jest nieśmiertelna, więc nie można jej uszkodzić 'fizycznie'.

Ps. To są moje założenia i prawdopodobnie są to bajki. Ale nie chciałbym być z tego powodu źle potraktowany, wyśmiany czy zbesztany.
DRoN jest offline   Odpowiedz z Cytatem