Fakt, życie paladyna (szczególnie ze statusem FACC) łatwe nie jest, a przynajmniej nie tak, jak Maga, czy Rycerza. Podczas update'u z Wandami i Rodami, CipSoft podkreślał, że stara się zbalansować możliwości wszystkich profesji i wyrównać szanse tak, aby zarówno Paladyni, Magowie, Rycerze i Druidzi mogli grać na mniej-więcej równym poziomie. Wg. mnie nie wszystko się udało, bo jak widzimy magiczne profesje są raczej częściej wybierane od walczących na dystans paladynów. Nie mam tu zamiaru polemizować szczegółowo o innych profesjach, bo od tego mam inne tematy, ale chciałbym wymienić dwie rzeczy, które moim zdaniem mogłyby ułatwić życie paladynom, nie wywyższając ich przy tym nad inne profesje -
1) Jak wiadomo, paladyn jest "w połowie" magiczną profesją - może używać czaru Exura Vita, robić runy, czy bolty/strzały, lecz moim zdaniem brakuje jej choćby najprostszego spontanicznego czaru ofensywnego. Nawet Rycerz ma swoje Exori, którym na wysokim poziomie może wyrządzić spore szkody, a paladyn ? Podczas huntu mana idzie głównie na leczenie, a gdy jeszcze jesteśmy z blokerem, to many nie ma na co praktycznie tracić, więc jakiś czar obszarowy (np. coś na wzór Exevo Gran Vis Lux, oczywiście z lekko zmodyfikowaną siłą zadawania obrażeń) mógłby się przydać, a wątpię, żeby przez to paladyn jakoś specjalnie się wybił ponad inne profesje.
2) Znakomita większość złota z huntu, idzie średnio i nisko-lvlowym paladynom na bolty, co również zostawia go za np. rycerzami, którzy nawet jeśli nie wyniosą z huntu kroci, nie muszą obawiać się, że braknie im złota na amunicję. Tak więc aby nie być stratnym, trzeba włożyć dużo czasu w skilling, bo bez tego nasze hity będą zbyt małe, aby efektywnie expić. Do czego zmierzam ? Otóż wydaje mi się, że dodanie Distance Ringa mogłoby nieco podreperować ten stan rzeczy, odciążając nieco budżet paladyna, z góry rozdzielony na bolty/strzały.
Choć sam paladynem nie jestem, zgadzam się z niektórymi w kwestii tego, że jest to trudna w prowadzeniu profesja i mam nadzieję, że CipSoftowi uda się ustawić ją na równi z innymi profesjmi tak, żeby te drugie nie czuły się pokrzywdzone, jak w tej chwili paladyn. Na forum.tibia.com jest bodajże dział z sugestiami i propozycjami, które mogą wysuwać gracze, więc jeśli kiedyś powstanie tam coś na wzór petycji, złożonej przez paladynów, to może CipSoft podejmie jakieś konkretne kroki.
Ostatnio edytowany przez - Prodigy - - 29-09-2006 o 12:01.
|